Tak i z praktyki wiem, że katalog źle podaje. Jest szansa, że jak kupisz taki jak pokazuje katalog to będziesz dymał pod drugi inny filtr oleju :D
To jest widok strony w wersji do druku
Tak i z praktyki wiem, że katalog źle podaje. Jest szansa, że jak kupisz taki jak pokazuje katalog to będziesz dymał pod drugi inny filtr oleju :D
Pisałem o tym, że nie można sugerować się wycięciem w dolnej części osłony koła zębatego wału - to nie jest znacznik rozrządu...
Wiec albo masz blokady wału i blokadę wałka w 1,9 16V albo ustawiasz na znaki jakie są na kołach i na pasku rozrządu... Oczywiście należy pamiętać, że po przekręceniu wału wszystko sie rozjedzie...
Ważne abyś dobrze napiął pasek - zgodnie z znacznikiem... Jesli przy wyrywaniu kolektora wlał sie płyn do pierwszego cylindra to dobrze jest też wykręcić świecę aby nie narobić sobie problemu i "przedmuchać silnik"
Kolego Lisku jednak wydaje mi się iż dolny znacznik wybity na wale i obudowie tak prawie na 6-tej to znacznik ustawiania rozrządu.
Zakładałem zestaw contitecha i przypasowałem białe linie paska właśnie tak że jedna jest na znaczniku na dole, drugą przypasowałem do pompy i trzeci wyszedł na zablokowanym kole od rozrządu - na znaczku koła - (blokadą z boku - ten taki magiczny "palec"). Wyszło tak między 1-wszą a drugą). Zrobiłem 4, 8 obrotów i znacznik dolny z kołem się zgrywał.
Musze wam powiedzieć iż nie jechałem ale tylko przygazowałem i czuć różnice - turbo w końcu słychać bo martwiłem się iż turba nie mam.
Zrobiłem wymianę oleju. Nie płukałem ON bo już późno było. Przepłukałem go dolewająć 3 puszki płukanki Mannol (3 szt w sumie ok 1 litr)
Przetestowałem se też interfejs na STN i kopara mi opadła w porównaniu do starego ELM'a.
Porobiłem inspekcje olejowe w ECU itp itd.
Aktualizacja danych do EGR. Przedobrzyłem - wywalało błąd EGR - po jakimś czasie.
Wywaliłem dolną blaszkę z 3 otworami. Zostawiłem tylko tą co idzie do kolektora z 4 otworami. Jest GIT
Kupiłem na próbę przepływkę NTY - powiem tak - SYF. No może nie taki mocny ale auto zachowywało się dziwnie. Czasem szarpało przy lekkim dodawaniu gazu. Czasem obroty falowały. Wróciłem do swojego używanego Boscha (tamtą zostawię na awaryjny zapas)
Z mojego doświadczenia ten znacznik na dole nie pokrywa sie w 100% i oryginalna blokada dolna wału również ustawia go w innym miejscu.. Ale jeśli ustawiłeś na znaczniki na pasku wszystkie koła i dobrze napiąłeś pasek ( znacznik na rolce napinacza jest w właściwym miejscu ) to będzie OK..
Co do Egra to wystarczy tylko blaszka z 4 otworami za EGR-em a przed kolektorem - i zalecam przeczyścić ( przepolerować rdzeń ) cewki EGR-a. Niestety nawet nowe sa źle wykonane i to musi się zatrzeć...
Co do przepływek to wielokrotnie ostrzegałem że tylko oryginał i nic innego a nawet te oryginalne BOSCHA są często podrabiane więc musi być z sprawdzonego źródła... niestety trochę kosztują
Przy okazji oceń stań koła - gumy koła 2-masowego oraz stan pozostałych rolek i napinaczy oraz rolki na alternatorze paska wieloklinowego....