To jest widok strony w wersji do druku
-
Zdaje sie że polskie przepisy mówią że tylne pozycyjne nie mogą się palić razem z dziennymi.
A w tipo się palą.
Poza tym prawnie nie ma opcji aby auto poriszało się na pozycyjnych stąd brak możliwości ich załączenia przy włączonym zapłonie. W mito tylne się nie włączają. Głupie to bo stając np przed szlabanem z włączonym silnikiem (czego też nie wolno) trzeba stać na włączonych mijania.
Więc z tym prawem i jego sensownością to różnie bywa.
Osobiście w dokładanych halogenach w tipo główny problem widzę konieczność ingerencji w zestaw wskaźników aby wymusić świecenie kontrolki.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Osobiście w dokładanych halogenach w tipo główny problem widzę konieczność ingerencji w zestaw wskaźników aby wymusić świecenie kontrolki.
Trudno określić. Jeżeli jest kontrolka, to proxi powinno przejść. Jeżeli nie, to może być zonk, a samo dłubanie może nie pomóc.
Cytat:
Napisał
marx30
Poza tym prawnie nie ma opcji aby auto poriszało się na pozycyjnych stąd brak możliwości ich załączenia przy włączonym zapłonie.
Moim zdaniem to kwestia oszczędności i przeniesienia przełączników z GP. W GP, 500X itd bez problemu można włączyć pozycyjne przy włączonym zapłonie, a to, że na pozycjach jechać nie wolno, to inna sprawa - analogia do mijania/dzienne i deszczu.
Cytat:
Napisał
marx30
Głupie to bo stając np przed szlabanem z włączonym silnikiem (czego też nie wolno) trzeba stać na włączonych mijania.
Możesz przestawić w Tipo na wyłączone, wtedy przy włączonym zapłonie są dzienne z przodu i pozycje z tyłu.
Co do stania przed szlabanem z włączonym silnikiem, to można ;) Ot takie kuriozum, stojąc pod szlabanem jesteś uczestnikiem ruchu, a zatrzymanie jest spowodowane sytuacją drogową. Nie masz odpalonego zaparkowanego auta. Tak samo jazda w korkach. Wszystko opiera się o zatrzymanie wynikające z warunków drogowych.
-
Przełączniki sa raczej z giulietty mito itp więc to nie o oszczędność raczej chodzi. Zresztą trzypozycyjne też są w opcji z automatycznymi swiatlami. W grande wajcha jest inna.
Kontrolka jest bo da sie ja wymusic z alfaobd ale w ukladzie z zewnetrzna instalacja halogenow trzebaby sie podlaczyć bezposrednio do niej poza body itp.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Jak bardzo się mylisz. Tylne przeciwmgielne można włączyć dopiero po włączeniu świateł mijania , albo po włączeniu pozycyjnych/zapłonu w przypadku Tipo + przeciwmgłowe przednie
I tu widać, ze nie masz tipo... jakże się mylisz... ja włączam tylne przeciwmgłowe niezależnie od przednich... chore to ale tak jest. W fordzie przełącznik był tak skonstruowany, ze wymuszał włączenie przednich przed tylnymi.
-
Też tak mi się wydaje, że nie ma obowiązku gaszenia silnika na szlabanie. Jest to skrzyżowanie dróg, tylko jedną z nich jest torowisko.
-
Cytat:
Napisał
bartusssp
Też tak mi się wydaje, że nie ma obowiązku gaszenia silnika na szlabanie. Jest to skrzyżowanie dróg, tylko jedną z nich jest torowisko.
Bo nie trzeba gasic :
każde unieruchomienie niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego trwające dłużej niż 1 minutę (art. 2 pkt 30 pord);
-
No to tym bardziej powinna być opcja że auto może sobie stać z włączonym silnikiem na postojowych. No ale trzeba decydować za ludzi. Szkoda że w znacznie bardziej niebezpiecznych i powszechnych sytuacjach to nie działa patrz ameby jeżdżące w śnieżycy tylko na przednich dziennych.
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
I tu widać, ze nie masz tipo... jakże się mylisz... ja włączam tylne przeciwmgłowe niezależnie od przednich... chore to ale tak jest. W fordzie przełącznik był tak skonstruowany, ze wymuszał włączenie przednich przed tylnymi.
W instrukcji jest, że tylne przeciwmgielne włączyć można przy włączonych mijania - czyli tak jak wymagają przepisy, jednak jest ale. W PDF http://aftersales.fiat.com/eLumData/...01.17_L_LG.pdf
strona 21 i 22 dla sedana.
Błędy jakie widzę w instrukcji, to w opisie działania przednich przeciwmgielnych brak opisu włączenia przy pozycji 0 przełącznika - problemem jest brak pozycji włącznika dla pozycyjnych (przy wyłączonym zapłonie robi za to pozycja świateł mijania), wtedy tylne musi być uzależnione od przednich, bo mijania są wyłączone. W przypadku włączonych mijania tylnym można sterować do woli - tak to powinno wyglądać. Swego czasu sprawdzał to @JackTheNight Może źle zapamiętałem, jest gdzieś wątek. Sprzeczałem się z nim w sprawie przepisów dotyczących możliwości włączenia przednich świateł przeciwmgłowych, przy włączonych światłach pozycyjnych :tongue
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Bo nie trzeba gasic :
każde unieruchomienie niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego trwające dłużej niż 1 minutę (art. 2 pkt 30 pord);
Właśnie jak unieruchomienie nie jest spowodowane warunkami i przepisami ruchu i trwa powyżej minuty to wtedy trzeba gasić. Jest to już postój a nie zatrzymanie.
-
W przepisach jest ze możesz zgasić światła stojąc przed szlabanem jak nie jesteś ostatni... może komuś pomyliły się światła z silnikiem...
-
Czytałem gdzieś że z dołożeniem halogenów jest jeszcze inny problem niż brak sterowania nimi czy brak okablowania, podobno po wyjęciu zaślepek nie da się zamontować plastików pod halogen bo mają inny kształt/mocowania i trzeba zmieniać zderzak
-
Jak uważacie, czy jest sens używania swiateł drogowych i halogenów jednocześnie? W alfaobd jest opcja "fog light dropbox" która wyłącza halogeny gdy włączymy swiatła drogowe.