To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Co to konkretnie znaczy? Proxi puszcza się, gdy zmienia się opcje auta. W sofcie, np. MES masz odpowiednią kategorię, w której jest lista zmiany parametrów w body, w tym ustawienie biksenonów. Wystarczy chwilę poszukać, ale w nowej licencjonowanej wersji.
Tak wiem, zmieniłem, komp przeszedł bez problemu, długie działają tylko na dziennych, jak włącze mijania to już nie ma długich - nie wiwm czy to poprawne na xenonie w fiacie czy nie ?
Dodatkowo podczas osiowania wyskoczył mi błąd
Węzeł sterowania silnika - EOL Nieudane
Pomimo że nic z silnikiem nie było grzebane.
-
Cytat:
Napisał
Daro_Tychy
Tak wiem, zmieniłem, komp przeszedł bez problemu, długie działają tylko na dziennych, jak włącze mijania to już nie ma długich - nie wiwm czy to poprawne na xenonie w fiacie czy nie ?
Dodatkowo podczas osiowania wyskoczył mi błąd
Węzeł sterowania silnika - EOL Nieudane
Pomimo że nic z silnikiem nie było grzebane.
Za brak drogowych zabiera się dowód, więc sam sobie odpowiedz, czy to"normalne" we Fiacie, a jeszcze tym bardziej, że jest opcja automatycznych... To o czym piszesz przy wyłączonych mijania, to tylko błysk drogowymi. Jaką wersją MES robiłeś? Skoro był błąd w osiowaniu, to znaczy, że wszystko nie poszło jak należy i jak najbardziej coś nie będzie działać.
Jakim interfejsem to robisz? Nie może być za wolny, bo osiowanie nie pójdzie. Polecam coś na STN1170.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Za brak drogowych zabiera się dowód, więc sam sobie odpowiedz, czy to"normalne" we Fiacie, a jeszcze tym bardziej, że jest opcja automatycznych... To o czym piszesz przy wyłączonych mijania, to tylko błysk drogowymi. Jaką wersją MES robiłeś? Skoro był błąd w osiowaniu, to znaczy, że wszystko nie poszło jak należy i jak najbardziej coś nie będzie działać.
Jakim interfejsem to robisz? Nie może być za wolny, bo osiowanie nie pójdzie. Polecam coś na STN1170.
Interfejs ELM II 327 OBD2 USB DIAGNOSTYCZNY Fiat
MES był od znajomego, nie zwróciłem uwagi na wersje, jednak w adaptacji było xenon aktywny i xenon shutter aktywny. Coś może jeszcze przeoczyliśmy.
Czy ew.jeśli w MES nie ma wersji silnika (2.4l USA) to nie będzie tym spowodowana błędna adaptacja ?
Edit
------------
Zamówiłem właśnie Viakena na STN1170, bo faktycznie dzięki Twoim sugestią wnioskuje że przekroczony czas połączenia wynika ze słabego imterfejsu :)
-
Cytat:
Napisał
Daro_Tychy
Czy ew.jeśli w MES nie ma wersji silnika (2.4l USA) to nie będzie tym spowodowana błędna adaptacja ?
Trudno powiedzieć. W moim przypadku MES nie ma obsługi wielu modułów w aucie, a Proxi przeszło.
-
Cytat:
Napisał
Daro_Tychy
Na MES nie przejdzie osiowanie - właśnie z powodu braku obsługi silnika 2.4. Trzeba użyć AlfaOBD. Jeśli masz wersje USA, to po wymianie lamp na ksenony - konieczne jest jeszcze doprowadzenie przewodów do sterowania przysłoną (przynajmniej ja tak robiłem). W oryginale mają doprowadzone oświetlenie obrysowe.
-
Cytat:
Napisał
koszyk24
Na MES nie przejdzie osiowanie - właśnie z powodu braku obsługi silnika 2.4. Trzeba użyć AlfaOBD. Jeśli masz wersje USA, to po wymianie lamp na ksenony - konieczne jest jeszcze doprowadzenie przewodów do sterowania przysłoną (przynajmniej ja tak robiłem). W oryginale mają doprowadzone oświetlenie obrysowe.
Masz może jakiś schemat jak to zrobić ?
Dzięki za porade, sprawdze jutro AlfaOBD i dam znać bo dziś żona targa na zakupy po meble do pokoju dziecięcego ;)
-
3 załącznik(i)
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
koszyk24
Dzięki śliczne, podjade do elektryka i mam nadzieje ze ogarnie :)
Mam natomiast pytanie - starałem się zrobić to osiowanie w AlfaOBD i dostaje komunikat
Załącznik 38244
Wina kiepskiego interfejsu i czekac na Viakena ?
-
I jak tam? Działa?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
koszyk24
Jeśli masz wersje USA, to po wymianie lamp na ksenony - konieczne jest jeszcze doprowadzenie przewodów do sterowania przysłoną (przynajmniej ja tak robiłem).
Z tego co piszesz, to w USA nie mają świateł drogowych? :roll: Sterowanie przysłoną, to sterowanie drogowymi, więc jak to jest? W europejskich nic nie trzeba przeciągać, jest 1-1.
-
Oryginalne reflektory były na żarówkę HIR2. Po zamianie na reflektory ksenonowe i zmianie ustawień w body, nie miałem "długich". Po przejrzeniu schematów wyszło, że brakuje sterowania światłami drogowymi. Z tego co pamiętam, to we wtyczce świateł pin odpowiedzialny za obrysowe był w miejscu świateł drogowych - świeciły ciągle "długie". Można było wypiąć z kostki komputera piny odpowiedzialne za światła obrysowe i przełożyć w miejsce drogowych. Ja miałem całą wiązkę z innego 500X więc dołożyłem dwa przewody z pinami body->kostka świateł.
-
Cytat:
Napisał
koszyk24
Oryginalne reflektory były na żarówkę HIR2
Nawet nie wiedziałem, że tego typu wynalazki za wielką wodą pchają do reflektorów :roll:
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Nawet nie wiedziałem, że tego typu wynalazki za wielką wodą pchają do reflektorów
Nie jeden juz sie zdziwil, ze nawet najbogatsza wersja w USA nie miala ksenonow, nawet za doplata nie:tongue Dopiero po FL montuja LEDy.
-
Witam, jak wygląda zmiana lamp na xenon jeśli auto wyjechało z fabryki z lampami na soczewce z wersji amerykańskiej? Teoretycznie sterowanie przesłoną powinno być podłączone do świateł drogowych.
Cytat:
Napisał
Trump
Nie jeden juz sie zdziwil, ze nawet najbogatsza wersja w USA nie miala ksenonow, nawet za doplata nie:tongue Dopiero po FL montuja LEDy.
Widzę że mamy podobne wersje auta ;) Może podpowiesz coś odnośnie przeróbki na Europę?
-
Kodowanie z H4 na xenon
Cytat:
Napisał
koszyk24
Witam mogę prosić o pomoc w kodowaniu bcm?
-
5 załącznik(i)
Witam,jakby ktoś by zainteresowany mam do sprzedania reflektory xenon do Fiata 500X.Sprzedaję ponieważ u siebie wymieniłem na LED.Reflektory są jak nowe,czarny środek z przetwornicami.Mój fiat jest z końca 2019.Mam też do sprzedania światła tylne z czarnymi ramkami.Więcej info na priv.Polecam tel.504787899Załącznik 41966Załącznik 41967Załącznik 41968Załącznik 41969Załącznik 41970