To jest widok strony w wersji do druku
-
Panowie i Panie zbieram się do zakupu 500L używki z 2014 mam do wyboru wersje 1,4 benz 95 km lub 1.6 disel 105 km , znam mamkamenty disla ogólnie dpf mam z nim do czynienia jeśli chodzi o dpf , bo go mam w Opel meriva b 1.3 2011. jak jest z realnym spalaniem w wersji benzyny? , dużo kursuje po mieście .. A co do wersji 1.6 Multijet to czy montarz diody pod tylnią szybe się sprawdza w informowaniu o procesie wypalania dpf ? mam trudny orzech do zgryzienia ..
Proszę dajcie znać wasze doświadczenia i podpowiedzi mile widziane . Pozdrawiam Mariusz
-
Odnośnie 1.4 benzyna:
demon przyśpieszenia to on nie jest potrzeba sporo miejsca aby wyprzedzić inne auto, rusza ze świateł to raczej dostojnie powoli się rozpędza, silnik na pasku a nie na łańcuszku, zaleta stara sprawdzona konstrukcja bez udziwnień typu turbo, trzeba go wkręcić na obroty aby chętniej reagował na gaz,
spalanie miasto 8/9, poza miastem 6/7, mieszany około 7 jazda spokojna ale bez przesady czasem trzeba depnąć.
-
Cytat:
Napisał
Siks
4. Gdy włączam AC na Auto to zawsze wyłącza mi się obieg zamknięty. W mieście smogu dużo, wiec trzeba o tym pamiętać.
Przełącza się na działanie automatyczne ;-) To, że nie świeci się dioda obiegu zamkniętego w trybie auto, nie oznacza, że zawsze jest otwarty.
-
Zdenerwowała mnie instrukcja obsługi i to jeśli chodzi o podstawową sprawę.
Na pewno wszyscy wiedzą jak wygląda wskaźnik (bagnet) poziomu oleju,ale w skrócie opis;od góry żółte oczko uchwytu pod nim uszczelka potem około 20/30cm cylindrycznego giętkiego pręta z wytoczonymi poprzecznie rowkami,potem 2/3cm gładkiego okrągłego pręta i na koniec też 2/3cm płaskiego radełkowanego odcinka.
Podczas wjazdu w terenie na bardzo stromy odcinek na 1-ce i pełnym gazie podczas 2-giej próby silnik gaśnie i wyświetla się komunikat -niskie ciśnienie oleju.Po pewnym czasie 3-cia próba udana. Na płaskim terenie sprawdzam bagnet i poziom oleju jest na max czyli zaolejona jest cała radełkowana wypłaszczona część.Kumpel na to ,,chłopie jeździsz na minimum,bo poziom oleju powinien minimum w połowie tego krągłego gładkiego odcinka.Bierzemy instrukcje a tam,,sprawdzić, czy poziom oleju silnikowego zawiera się pomiędzy punktami odniesienia MIN i MAX wytłoczony na miarce.Tyko bagatela takich wytłoczonych punktów na moim bagnecie brak.I wk....cy jest fakt że brak w instrukcji nawet najprostszego szkicu rysunku lub fotografii który by tak ważną sprawę pokazał.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Przełącza się na działanie automatyczne ;-) To, że nie świeci się dioda obiegu zamkniętego w trybie auto, nie oznacza, że zawsze jest otwarty.
A to tego nie wiedziałem, że tak może być 👍🏻
Trochę brakuje mi jeszcze podświetlenia w schowku pod podłokietnik (mam pakiet ambient light).
Ogólnie to jestem bardzo zadowolony z 500L. Naprawdę ten samochód jest przemyślany i dopasowany do potrzeb zwykłego śmiertelnika. Nie wiem jak silnik 95KM lub diesel ale t-jetem jeździ się fajnie i przyjemnie.
-
Cytat:
Napisał
Ussec
Odnośnie 1.4 benzyna:
demon przyśpieszenia to on nie jest potrzeba sporo miejsca aby wyprzedzić inne auto, rusza ze świateł to raczej dostojnie powoli się rozpędza, silnik na pasku a nie na łańcuszku, zaleta stara sprawdzona konstrukcja bez udziwnień typu turbo, trzeba go wkręcić na obroty aby chętniej reagował na gaz,
spalanie miasto 8/9, poza miastem 6/7, mieszany około 7 jazda spokojna ale bez przesady czasem trzeba depnąć.
Potwierdzam wszystko, tylko spalanie mi wychodzi w Warszawie raczej między 9 a 10 l/100. Na trasie też bliżej 8 niż 7, szczególnie jeśli po autostradzie.
-
Skoro takie problemy to moze lepiej kupić cos pewnego i klasycznego a nie inwestowac w nowe co jak teraz na warsztatach sie mowi ze to z plastiku
-
-> Fiatonators85: 500L to bardzo dobre auto, ale warto mieć świadomość, co w trawie piszczy przed zakupem - można wtedy podjąć bardziej świadomą decyzję. Ja mając dzisiejszą wiedzę pewnie zdecydowałbym się na inny silnik w moim aucie (były i takie dostępne z placu, finansowo może bym wydolił). Ale skoro mam to co mam, to mówię jak się sprawuje i tyle.
-
- Brak regulacji wysokości pasów przednich.
-Brak informacji o włączeniu/wyłączeniu podgrzewania foteli na desce rozdzielczej.
-
100% prawdy, podpisuje się pod tym. Cytat:
Napisał
Siks
- Brak regulacji wysokości pasów przednich.
-Brak informacji o włączeniu/wyłączeniu podgrzewania foteli na desce rozdzielczej.
Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka
-
Ostatnio denerwuje mnie nieco sytuacja, gdy wlewam płyn do spryskiwaczy. Nikjak nie da się otworzyć tego korka wlewu, wyciągając sitko do góry, aby zaraz nie zamknęło się do połowy i utrudniało wlew. Niby przy kole jest lejek ale mógłby być to lepiej rozwiązane.
-
1 załącznik(i)
polecam taki składany lejek silikonowy:
Załącznik 34606
A czy ktoś z Was posiada w zestawie narzędzi klucz do odkręcania śrub tylnych lamp, w celu wymiany żarówek??? :lol:
Cytat:
Napisał
Ussec
Jak dla mnie za wąskie wewnętrzne lusterko wsteczne muszę się rozejrzeć za jakimś zamiennikiem.
W moim egzemplarzu czasami drga.
-
2 tygodnie temu wymieniałem żarówke od swiateł stopu. wiec u mnie jest taki klucz :D
-
Cytat:
Napisał
wkk01
500L to bardzo dobre auto
Taaa, tanie i dobre.
-
Cytat:
Napisał
travi
Taaa, tanie i dobre.
Czy brzydkie, czy ładne, to kwestia względna. Ale na pewno nie jest złe!:wink: