Od razu mówię mam wersję zarejestrowaną (komercyjną) legalną 4.2.
To jest widok strony w wersji do druku
Sprawdzi :)
W darmowej wersji działa Skanowanie DTC, i tam pokaże czy widzi w ogóle jakieś sterowniki :
Załącznik 33548
Także niech kolega pobierze darmową wersję i podłączy się do auta (możliwe że będziesz musiał ustawić Interfejs w ustawieniach), a następnie wciśnie przycisk "Skan DTC"
Zainstalowałem dzisiaj wersje nierejestrowaną /darmową/ v.4.2 /ze strony MES/ na innym czystym komputerze z win XP - Ustawiłem wszytko co potrzebne w Interfejsie USTAWIENIA - przeprowadzony test / przycisk TEST w interfejsie/ dał komunikat OK - z info ,że program powinien połączyć się ze wszystkimi sterownikami.
Niestety na interfejsie ogólnym programu MES od samego początku po zainstalowaniu jest nieaktywny przycisk F12 Skan DTC - tak albo wina leży po stronie mojego Win XP /może sterowniki kabla pod xp/ bądź w wersji MES 4.2 zablokowali i tą możliwość - dobrze by było jakby ktoś jeszcze to sprawdził na swoim komputerze i definitywnie to zweryfikował
Załącznik 33550
Spróbuj zrobić zamiast "SkanDTC" po prostu "Skanuj".Skan DTC jest zablokowany w wersji darmowej ,aby nie było możliwości odczytywania błędów. Natomiast "Skanuj" jest odblokowane i poszukuje sterowników i wyświetla tylko sterowniki ,z którymi można połączyć się ,a nie wyświetla błędów w nich zarejestrowanych.
Oooo właśnie o to mi chodziło, "skanuj" - wiedziałem że coś działa w wersji darmowej i pokazuje jak sterowniki widzi w pojeździe, tylko zapomniałem który dokładnie to przycisk. Ale będzie właśnie tak że za pomocą przycisku Skanuj można sprawdzić czy jest jakaś blokada w aucie czy nie ma. Bo jeśli jest to żadnego sterownika/komputera nie odnajdzie, a jak nie ma to pokaże że widzi sterownik silnika, body, ABS, airbag itd.
Potwierdzam sprawdziłem działa F11 SKANUJ
Załącznik 33551
Dobrze widzę, że T-Jeta jeszcze nie ma MES?
No o to pytałem wcześniej... bo na liście nie ma...
To że nie jest zaznaczone T-Jet to nie znaczy ,że nie obsługuje . 1,4 16 V obsługuje T-jeta .Wiem co mówię bo mam . Dla niedowiarków wystarczy uruchomić program w symulacji i zobaczyć ,że są obsługiwane parametry Turbo . Albo odczytać symbol sterownika silnika w samochodzie i porównać Bosch Motronic Me 17.3.0 CF6/EOBD
Zresztą taki sam sterownik ma 500- tka i tam w opisie jest T-jet
Dzięki za potwierdzenie.
Witam, czy ktoś z was próbował się łączyć z MES interfejsem z Bluetooth lub Wi-Fi? Komuś to działało?