To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
giannini
Uściślając nie jest to "chłodniczka oleju" , tylko wymiennik ciepła olej-płyn chłodzący.
Hehe, chłodnica klimy i płynu chłodniczego to też wymienniki ciepła. Też nagrzewaja się od powietrza (mają tę samą temperaturę na początku), a potem oddają... Jak są nazywane? Chlodnicami...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
giannini
To może oświecisz mnie jeszcze , jaką temperaturę ma płyn chłodządzy w TB przy w pełni nagrzanym silniku ?
W czasie jazdy nie przekroczył mi 85stC. Na postoju nie sprawdzałem przy jakiej temperaturze włącza wiatrak chłodnicy. Z ciekawości zerkne do dokumentacji czujnika chłodnicy.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Hehe, chłodnica klimy i płynu chłodniczego to też wymienniki ciepła. Też nagrzewaja się od powietrza (mają tę samą temperaturę na początku), a potem oddają... Jak są nazywane? Chlodnicami...
Przeczytaj co napisałeś , a później pomyśl, co jest czynnikiem chłodzącym w chłodnicy klimy i wody , a co jest czynnikiem chłodzącym , czy grzejącym w wymienniku olej-płyn.
Zacytuję Ciebie "nie widziałeś tego co widziałeś, ale widziałeś to co mi się wydaje"...
-
Cytat:
Napisał
giannini
Przeczytaj co napisałeś , a później pomyśl, co jest czynnikiem chłodzącym w chłodnicy klimy i wody , a co jest czynnikiem chłodzącym , czy grzejącym w wymienniku olej-płyn.
Zacytuję Ciebie "nie widziałeś tego co widziałeś, ale widziałeś to co mi się wydaje"...
Zgadza się, nie jest to chłodnica oleju, a wymiennik ciepła.
Tak, błędnie napisałem.
Co do czujnika temperatury chłodnicy - w MultiAir go nie ma. Sterowanie wiatrakiem jest realizowane poprzez czujnik płynu w silniku, niestety nie podają konkretnych wartości, dla których ECU włącza 1 i 2 bieg. Piszą tylko o niższej i wyższej temperaturze. Nowa rzecz do sprawdzenia. Pomijam sprawę klimy i wiatraka.
-
Cytat:
Napisał
giannini
To może oświecisz mnie jeszcze , jaką temperaturę ma płyn chłodządzy w TB przy w pełni nagrzanym silniku ?
termostat otwiera się przy 80 więc oscyluje wkoło tego.
-
Krowka jak zwykle najmądrzejsza...
-
Cytat:
Napisał
Talarsw
Krowka jak zwykle najmądrzejsza...
Coś nie pasuje? Przynajmniej konkretnymi liczbami operuję. Może coś mądrzejszego od siebie dorzucisz, czy za wysokie progi? Tak, to jest z premedytacją złośliwe. W takim razie pisz jakie są temperatury oleju, płynu chłodniczego, otwarcia termostatów, temperatura płynu chlodniczego/ciśnienie z klimy do włączenia poszczególnych biegów wiatraka do silników 1.4 16V, 1.4 T-Jet i 1.4 MultiAir Turbo - masz pole do wykazania się. Wskaż zatem gdzie błędy z temperaturami wpisałem, a oddam Ci screen z wykresami z MES, żebyś na ścianie wyniki przykleił i je zapamiętał. Więc masz coś mądrzejszego od siebie do dodania poza kretyńskimi stwierdzeniami?
Ktoś prosił o sprawdzenie temperatur, więc to zrobiłem - dlaczego Ty się nie wykazałeś? Długo był post bez odpowiedzi w sprawie zaleznosci temperatury oleju i liczby cegiełek. Gdy soft mi to umożliwił natychmiast sprawdziłem, bo sam ciekaw byłem.
PS. W 1.4 16V i T-Jet będziesz miał problem z rzeczywistą temperaturą oleju, ale liczę, że sobie poradzisz :smile:
-
Cytat:
Napisał
marx30
termostat otwiera się przy 80 więc oscyluje wkoło tego.
Ja mam termostat o numerze 55202176, a on otwiera się przy 88 stopniach :)
I wszystkie silniki 1.4 16V 95 koni mają termostat 88 stopni Celsiusza :)
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
I wszystkie silniki 1.4 16V mają termostat 88 stopni Celsiusza
T-Jet ma termostat 55215006, jest on ustawiony na 80stC. W dokumentacji jednak piszą o 88stC, co jest błędem - sprawdziłeś w tabelce i nie zagłębiłeś się w temat ;-) Błąd ciągnie się od Grande Punto, w którym swoją drogą jest też ten sam numer OEM termostatu. Termostat, gdy poszuka się po numerze OEM, w każdym sklepie jest opisany jako 80stC (są wyjątki, że ktoś opisał z babolem). Potwierdzą to również właściciele, którzy to sprawdzali, co też opisali chyba nawet w tym wątku (wskazania temperatury w połowie skali to 70stC w T-Jet i MA, co było dziwne i popchnęło któregoś z forumowych kolegów do zbadania tematu, w MA też wtedy sprawdziłem jak to wygląda - identycznie, poza innym numerem OEM termostatu).
-
Jakby ktos wnikliwie poszukał to temat z temp. płynu już jest. Założyłem go, zdziwiony właśnie że temperatura ledwie przekracza 80 stopni.
I tak ma własnie być, turbo się rządzi troche innymi prawami jak widac. Wsadzenie 88 do T-jeta nie wiem jakby sie skończyło, moze nijak, może skróceniem żywota, może awarią.
A konkluzja właśnie była taka że pokazywana na wyświetlaczu już jako optymalna temperatura to było ledwie 70 st własnie
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
T-Jet ma termostat 55215006, jest on ustawiony na 80stC
Ja nie pisałem o T-Jetie tylko o moim czyli silnikach 1.4 16v 96 koni.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Ja nie pisałem o T-Jetie tylko o moim czyli silnikach 1.4 16v 96 koni.
Poprzednio napisałeś
Cytat:
Napisał
JackTheNight
I wszystkie silniki 1.4 16V
Niedawno dodałeś, że chodzi o 9(6) a raczej 5KM ;-)
T-Jet to też 1.4 16V, stąd wstawiłem informację ;-) Ale nic nie zmienia faktu, że w dokumentacji jest błąd, więc w razie czego lepiej o tym wiedzieć.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Poprzednio napisałeś
Nie, miałem na myśli tylko silniki wolnossące :)
Cytat:
Napisał
krowka1978
Niedawno dodałeś
No właśnie, po to aby uściślić :) T-Jet mnie nie interesuje - skoro go nie mam, to może tam nawet nie być termostatu :)
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Nie, miałem na myśli tylko silniki wolnossące :)
No właśnie, po to aby uściślić :) T-Jet mnie nie interesuje - skoro go nie mam, to może tam nawet nie być termostatu :)
a powinien, w końcu Twoja wiedza jest bardzo pomocna :D
-
A nie jest tak ze jak mowa o 95km to się pisze 16v a o 120km to tjet albo turbo? Wszyscy tak tu piszą i jest jasne mimo ze tjet to tez 16v...
Takie trochę czepianie się za słówka ma tu miejsce...
-
Cytat:
Napisał JackTheNight
T-Jet mnie nie interesuje - skoro go nie mam, to może tam nawet nie być termostatu
:lol::lol::lol:;-);-)