To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Klima nie działa -
Cytat:
Napisał
Marcin_Croma
Takie nabicie to też dodatkowy koszt a parownik wieczny nie jest i zaryzykuję stwierdzenie,że to tam powstała nieszczelność.
Mówisz ,że u Gazdy robiłeś - jakie wrażenia?Czas naprawy no i jej jakość.
Wrażenia - klima chłodzi jak trzeba i przede wszystkim jest szczelna. Przy desce rozdzielczej nic nie trzeszczy. Niestety jest małe "ale" - po tej naprawie w samochodzie jest wyraźnie głośniej. Zgłaszałem to zaraz po odebraniu auta, ale ich zdaniem, po jeździe próbnej z przedstawicielem serwisu, wszystko jest OK. Generalnie nie mam jak udowodnić, że wcześniej było ciszej, to jest trochę na zasadzie słowo przeciw słowu. Naprawa trwała nieco ponad 2 dni robocze.
Dlatego na podstawie własnych doświadczeń wolałbym się upewnić, że to parownik. Nie ukrywam, że obawiałem się tej naprawy i moje obawy niestety nie były bezpodstawne.
-
Pewnie powodem zwiększonego hałasu jest wywalenie części mat dźwiękochlonnych przy ponownym montażu deski rozdzielczej.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
S76
Wrażenia - klima chłodzi jak trzeba i przede wszystkim jest szczelna. Przy desce rozdzielczej nic nie trzeszczy. Niestety jest małe "ale" - po tej naprawie w samochodzie jest wyraźnie głośniej. Zgłaszałem to zaraz po odebraniu auta, ale ich zdaniem, po jeździe próbnej z przedstawicielem serwisu, wszystko jest OK. Generalnie nie mam jak udowodnić, że wcześniej było ciszej, to jest trochę na zasadzie słowo przeciw słowu. Naprawa trwała nieco ponad 2 dni robocze.
Dlatego na podstawie własnych doświadczeń wolałbym się upewnić, że to parownik. Nie ukrywam, że obawiałem się tej naprawy i moje obawy niestety nie były bezpodstawne.
Ten serwis odpada!Jestem umówiony u Polusia na rozrząd to na miejscu ustalimy co i jak robić z klimą a raczej z jej dysfunkcją.
-
Witam Wszystkich. Problem z klimą rozwiązany, niestety kompresor do wymiany. Dziękuje Wszystkim za podpowiedzi i porady.
-
U mnie też wczoraj padł kompresor. Podają koszt 2500 zł, bo wraz z kompresorem trzeba wymienić kilka innych rzeczy - w innym przypadku producent nie przyjmuje na gwarancję takiego kompresora... Ewentualnie opcja, że padło samo sprzęgiełko kompresora, to wtedy koszt 600 zł, ale to się okaże dopiero po wyjęciu kompresora.
W niedzielę miał być wyjazd na dwutygodniowe wakacje, a tu auto odmówiło posłuszeństwa, jeśli chodzi o klimatyzację. I raczej nikt nie zdąży mi tego zrobić do tego czasu... Załamka totalna... :(
-
Moja klima w Grande Punto praktycznie przestała chłodzić - przy obecnych upałach z wentylatorów wydobywa się jedynie chłodne powietrze (coś jak przy wentylacji ustawionej na zimno przy kilkunastu st. c na zewnątrz). Czynnik wymieniony w maju. Na początku chłodziła idealnie.Teraz po przejechaniu nawet 10km nie jest nawet chłodno.Druga rzecz...po włączeniu klimy z wentylatorów daje się słyszeć takie jakby syczenie, coś jakby uciekający gaz.
Podjechałem do speca od klimy.Obejrzał i pierwsza wstępna diagnoza,to wyciek na sprężarce.Widoczne ślady czynnika.
Chciałem zapytać,czy warto zainwestować w regenerowaną sprężąrkę,czy może brać jakąś używkę?
-
Lepsza regerenowana oryginalna, niż używka lup kupno nowego chinczyka.
-
Spec u którego dobijałem klimę - tylko tym się zajmuje ( mam też wyciek z sprężarki ale na razie dobijam co roku ) stwierdził że rokordz-istka chińska nowa wytrzymała tydzień a tak rzadko kiedy do roku wytrzymują to samo dotyczy skraplacze chińskie często zaraz po założeniu nie są już szczelne.... Tylko regeneracja o ile jest możliwa...
Ja dobijam od 2 lat po 500..600 gram czynnika przed sezonem i przy obecnej cenie 225 zł za robociznę z czynnikem na razie nie ruszę... sprężarki bo koszt regeneracji około 500...600 zł + robocizna 250 + czynnik .....
Mimo temperatur pod +35C obecnie na Słowacji wszystko działa poprawnie
-
U mnie się nie opłaca dobijać bo musiałbym wywalić ok.500zł na sezon letni,a to już są koszty zregenerowanej sprężarki.Oddam do speca od klimy.Może wystarczy ją uszczelnić?
-
Wczoraj zauważyłem że z prawej strony, tak jak by pod siedzeniem (nie jest to odgłos z schowka) dźwięk "Świerszcza". Jest on słyszalny podczas pracy klimy jak ją wyłączę dźwięk ustaje. Klima chłodzi i działa (była nabijana na wiosnę ).
Ktoś może podpowie co to może być? Nie wiem czy jechać do mechanika czy od razu do speca od klimy.
-
Pewnie dźwięk pochodzący z nienasmarowanych lozysk slizgowych silniczka dmuchawy nawiewu.
-
Dzięki za podpowiedź sprawdze to.
czy chodzi o ten z tego tematu?
https://fiatklubpolska.pl/croma-446/...od-do-z-28334/
-
Tak, to ten temat.
Demontujesz schowek nad nogami pasazera/przod oraz boczek z wyłącznikiem poduszki pasażera oraz demontujesz dyfuzor dolny i masz dostęp do dmuchawy nawiewu.
Dmuchawa zamontowana jest na bodajze 6 wkrętów z główką torx.
-
Ps. Po demontażu dmuchawy nawiewu jest dostęp do parownika klimatyzacji, a właściwie do parownika od strony nadmuchu. Można przy okazji wyczyścić tę ważną część klimatyzacji.
-
Otwór nawiewu powietrza do komory parownika, widoczny po demontażu schowka pasazera i dmuchawy nawiewu:https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...d9d7365f19.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...5a389a0963.jpg