To jest widok strony w wersji do druku
-
Narazie sprzęgło działa bardzo dobrze. Tak jak niektórzy wspominają - w Multijet 120KM wysprzęglik jest zintegrowany z łożyskiem oporowym, znajduje się wewnątrz skrzyni biegów. Na zewnątrz skrzyni jest jedynie króciec z przewodem, można tam odpowietrzyć wysprzęglik. Jeśli problemy ze sprzęgłem powrócą to będę szedł po najniższej linii oporu, czyli najpierw pompka przy pedale.
Pompa wody się zatarła, przestała się obracać. Autko zaczęło łapać temperaturę. Pasek spadał już z kółek, jednak obudowa rozrządu go uratowała, utrzymała go w miejscu, a on sam wypiłował sobie drogę na zewnątrz.. Całe szczęście udało się w porę to dojrzeć :). Mechanik mówił o dużym szczęściu, żałuję, że nie zrobiłem zdjęcia. Rozrząd wymieniony, auto śmiga. Czekam tylko na obudowę rozrządu, koszt w ASO to 134zł brutto. Na allegro jest jedna pasująca, z przesyłką wyszłoby 80zł..
EDIT. : Jeśli skrzynia jest taka sama jak w JTD 115, to znaczy, że w przypadku awarii skrzyni można zamontować taką z normalnym wysprzęglikiem znajdującym się na zewnątrz skrzyni? To już tak z ciekawości..
Pozdrawiam
-
Też miałem przytartą osłonę rozrządu. Mechanik mówił, że to standard w tych silnikach. Osłona wg faktury kosztowała mnie 80 zł.
-
Niestety mnie skasowali 134zł :). Nasza osłona nie była przytarta, tylko przecięta :). W miejscu sklejenia pasek wychodził już sobie na zewnątrz - żałuję, że nie zrobiłem pamiątkowego zdjęcia, bo nic takiego jeszcze nie widziałem..
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b330635afa04.jpg
Znajomemu w Alfie 156 1.9 zerwało rozrząd po 5tyś. km od wymiany, wadliwy okazał się napinacz.
-
Cytat:
Napisał
Nickczemny
EDIT. : Jeśli skrzynia jest taka sama jak w JTD 115, to znaczy, że w przypadku awarii skrzyni można zamontować taką z normalnym wysprzęglikiem znajdującym się na zewnątrz skrzyni? To już tak z ciekawości..
Pozdrawiam
115tka w stilo też ma wysprzęglik w skrzyni