Ludzie przeciez auto na dotarciu. Wiadomo ze spali wiecej. U mnie na dzien dobry T-jet 11.5 l LPG wciagał teraz przewaznie 8,5-9. Jakbym oszczednie jezdzil zejdzie do 8.
To jest widok strony w wersji do druku
Ludzie przeciez auto na dotarciu. Wiadomo ze spali wiecej. U mnie na dzien dobry T-jet 11.5 l LPG wciagał teraz przewaznie 8,5-9. Jakbym oszczednie jezdzil zejdzie do 8.
Jeżeli w tym mieście pokonuje krótkie odcinki (a spalanie widzę jest podobne do mojego), to nie spadnie. Aktualny przebieg u mnie 6600 km.
Za to spadło mi nieco w trasie. Początkowo (komputerowe) powtarzała się wartość 5,6 litra na 100. Ostatnie dwa wyjazdy to 5,1 i 5,4-oba z klimatyzacją.
Kocham tematy o spalaniu i te dane jak wyniki konkursu z rajdu na kropelce...
Wczoraj tankowalem na Shell 95 jak radziliscie i zobaczymy. Aha może to wina opon jak na ten samochód lacze dali 205mm, w Signum miałem 215mm. Opelka zapewne wykończyla ta jazda po mieście, miastko na północy Polski średnie 130 tys., ale światła bez przerwy, ronda, ronda z tramwajem, wszystko to niezsynchronizowane, rozpędzasz się i zaraz zatrzymujesz.
No tak to przy szerszych oponach wieksze spalanie jak juz a nie na odwrot
Ale Signum 0.5 tony cięższy.
Silinik 1.4 95 po mieście tyle pali i już. Im większe korki, tym więcej spalisz. W Warszawie czy Krakowie to bez większych problemów można mieć dwucyfrowe spalanie na setkę. Wystarczy jechać w korkach do pracy i do domu :-) A 98 nie ma co lać, nic nie daje, a nawet może pogorszyć osiągi (patrz post nr 1 Test Paliw 95/98/99+ : PALIWA).
Z własnego doświadczenia w mojej 500L z takim samym silnikiem zalanie 98 spowodowało większe zużycie paliwa o ok. 0,5/100 bez żadnych zauważalnych korzyści.
Bajdełej - link do motostatu z moim spalaniem: https://www.motostat.pl/vehicle-stats/85806
Trasa s7 w sumie ok. 160km, plus jazda w korku, bo przebudowa. Komputer pokazał 6.2litra, wcześniej zrobiłem reset komputera.
Jak dla mnie takie spalania są normalne. Opla miałeś w cieśli więc palił mniej. Mam w rodzinie nowe aygo 1.0 3 cyl i też miał malutki palić bo auto małe i lekkie a spalanie z klima po mieście wychodzi ok 7-8l. I nie ma budowania do odcinki albo jazdy z wielkimi prędkościami. Kiedyś w rodzinie miałem też astre g 1.6 103KM w jeździe mieszanej paliła ok 8-9l a najnizsze spalanie miała chyba ok 6.2l Ale spalanie 90km/h. To octavia II 1.9 tdi bez klimy pali w mieście 6-7l. A na trasie przy bycie nawet ok 9l. Cudów nie ma. Producenci podają zakłamane spalania. Silnik benzynowy co by nie pisali w mieście ok 8l spokojnie spali. Zależy też jakie miasto bo miasto miastu nie równe. Fizyki niestety nie oszukamy. Kwetia też jest o ok w aucie bagażniki dachowych. Klimy. Otwartych okien itp
Czytałeś to napisałeś przed opublikowaniem?
Tez mam aygo kupione w zeszlym roku i mi z klima pali max 7 po ostro zakorkowanym centrum wiec cos masz kolego nie tak jak Ci do 8 nawet spali... Nie mowiac ze srednia mi wychodzi 6...
Sorry ale nie mogę już edytować. Pisałem z tel i słowniki mi pozmienial :/