To jest widok strony w wersji do druku
-
Jeżeli chodzi o DPF i turbo to wymieniane było na nowe w ASO. Przynajmniej tak wynika z papierów od poprzedniego właściciela (auto z pewnej ręki od sąsiada zza płotu), także jeśli ASO nie przygralo w... To jest nowe. W sobotę będę miał chwile w końcu to wezmę się za sprawdzanie po kolei to.co opisywaliscie.
-
Odświeżam temat. Na czym w końcu stanęło? Mam podobny problem. Do tego stopnia, że po kilku trasach Warszawa-Kraków zawaliło mi nowy DPF (ostatnio coraz częściej wywalał błąd DPF i check engine, ale różne barany usuwały tylko efekt a nie przyczynę, kilka razy wypalali stacjonarnie. Jak w końcu miałem chwilę podjechać do swojego mechanika, to okazało się, że jest tak zapieczony, że trzeba dać nowy wkład). Turbina po regeneracji i dodatkowo sprawdzana po nawrocie problemu w 2 niezależnych miejscach, jest w idealnym stanie. Nowy intercooler. EGR czysty. Układ szczelny, bo przy wymianach turbiny i ic sprawdzany. W mojej wersji już nie ma tej listwy na kolektorze, żeby sprawdzić własnoręcznie co z klapami. Żaden ze mnie mechanik, ale dzisiaj chyba zawiozę go do ASO. Tyle, że znając ich będą chcieli wszystko po kolei robić i sprawdzać czy usterka usunięta. A na takie zabawy mnie nie stać. Jeśli chodzi o moc, wszystko git (o ile nie wywala check engine, bo wtedy włącza tryb awaryjny i wiadomo)
Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka
-
Ile zapłaciłeś za nowy filtr DPF i kto jest jego producentem? Dlaczego nie zregenerowałeś oryginalnego? Wyszłoby taniej (ok. 500 zł) i pewniej. Oryginał to oryginał. Na terenie Wrocka na pewno znalazłbyś serwis Bosch oferujący usługę regeneracji filtra przez płukanie w profesjonalnej myjce.
Przyczyn zapychania filtra może być co najmniej kilka:
1. Lejące wtryskiwacze - konieczne logi korekt na biegu jałowym oraz pod obciążeniem
2. Niesprawny przepływomierz - konieczne logi z przepływomierza
3. Nieszczelność w dolocie - konieczne logi doładowania oraz kontrola wzrokowa węży dolotowych
4. Niesprawność przepustnicy/klapy gaszącej (nie mylić z klapkami) - odczytać błędy z ECU, sprawdzić zachowanie silnika podczas gaszenia - wstrząsy silnika oznaczają problem z przepustnicą/klapą (zaolejenie, zimne luty)
5. Niesprawność w obwodzie czujników ciśnienia DPF
6. Niesprawny termostat - wskazówka w pionie? Wykonać logi temperatury
7. Sprawdzić wszystkie parametry DPF w ECU silnika: przebiegi 5 ostatnich regeneracji, średnia temperatura 5 ostatnich regeneracji, ciśnienie różnicowe na biegu jałowym
Wszystko to możesz wykonać we własnym zakresie przy pomocy programu diagnostycznego Multiecuscan i kompatybilnego z FIAT CAN kabla ELM327 lub niebieskiego KKL'a.
-
Jest nowy wkład bosha bodaj, polecany ogólnie przez firmę zajmującą się wyłącznie DPF. Uznali, że stary jest uszkodzony przez zapieczone najprawdopodobniej oleje i czyszczenie chemiczne nie będzie dawało wystarczającego efektu. Za wymianę wkładu plus nowy intercooler i czujnik z robocizną dałem 1850zl
-
Teraz tego kabla raczej nie zdobędę. Jest tu może ktoś z Krakowa albo okolic kto posiada takie cuda?
-
Zakup kabla to jest ułamek % kwoty, którą wydałeś na naprawę auta. Kup, przyda się teraz i przyda się na przyszłość. A co do wkładu DPF, to nie słyszałem żeby BOSCH produkował filtry DPF. Bosch zajmuje się bardziej układami wtryskowymi niż wydechowymi. No ale może się mylę.
-
Kupić kupię ale najwcześniej w poniedziałek a tak bym spożytkował weekend. Co do filtra zaraz zajrzę w papiery
-
Ale piszesz, że zawieziesz auto do ASO, a później że nie stać Cię na zabawy ASO z Twoim autem ;) ASO tanie nie jest. Jeśli już to zacznij u nich wizytę od diagnostyki komputerowej. Może odczytają jakieś błędy ze sterownika i to będzie trop od czego zacząć. Zażądaj wydruku kodów błędów z opisem z programu. Niech przy okazji wrzucą na wydruk:
- wszystkie parametry filtra DPF na pracującym silniku
- korekty wtryskiwaczy na pracującym silniku (na wolnych obrotach bez obciążenia oraz pod obciążeniem - włączona klimatyzacja + światła)
- odczyty z przepływomierza (oczekiwane oraz zmierzone)
- ciśnienie w dolocie (oczekiwane oraz zmierzone)
Często ludzie jadą na diagnostykę, serwisant wykasuje błąd, a klient później nie wie co było przyczyną błędu..
-
Pojadę, jak nie uda się zdiagnozować inaczej. A ASO też raczej tylko diagnoza. Bo z moich doświadczeń, to jakość napraw wcale nie jest lepsza a przynajmniej może uda im się coś ustalić
P.S.
Wkład jest JMJ
-
Co do opinii nt ASO się zgadzam. Co do zamienników JMJ... To są zamienniki z Polski. Na ich stronie nie znajdziesz żadnych informacji nt budowy wkładu filtra. Nie wiadomo czy to ceramika, czy metal. Oryginał zawiera metale szlachetne jak chociażby platyna dlatego jego cena jest tak wysoka.
-
Rozumiem, że lubimy Cromy, ale 20% wartości samochodu wywalić w DPF? Może przyszła pora na zmianę? Oczywiście samochodu a nie kolejnych elementów.
-
Nie wiem ile wart jest Twój, ale w moim to ok 10% za DPF, intercooler i robociznę
-
Jak sprzedasz ją za 18,5 kzł to ja dorzucę 500 zł. Tak od siebie.
-
"DPF, intercooler i robociznę"
-
Czy ktoś z was używa płukanek do silnika? Macie jakieś doświadczenie w tym temacie i czy coś to daje?