To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
OPONY w 500x -
Cytat:
Napisał
Trump
Dlaczego w 16"? Na zimę mam 17" i jest ok.
Bo felga najlzejsza i najwyzszy bok opony (profil 60), czyli najwyzszy komfort resorowania, a tego iksowi brakuje.
Cytat:
Napisał
Trump
W czym XL chronią felgę i w czym poprawiają wygląd? Nie myl rantu ochronnego opony ze wzmocnioną konstrukcją XL, bo to są dwie niezależne sprawy. Uwaga, nie wszystkie 17" mają rant ochronny (w tym XL), trzeba zwracać na to uwagę, jeżeli komuś na tym zależy
Kurde, mialem trzy opony XL, trzech roznych marek i w trzech roznych rozmiarach i wszystkie byly typu FR, dlatego przyjalem, ze wszystkie XL sa jednoczesnie FR. Dobrze, ze zwracasz na to uwage.
Cytat:
Napisał
krowka1978
Jeszcze jedna sprawa, która jest pomijana. Zimowe kółka dobijamy +0,3Bar do nominału
Wieksze cisnienie zawsze jest lepsze od za niskiego, ale wlasciwie dlaczego?
-
Może dlatego ,że pod zimnym kurczy się ? Ale zaraz się opona zagrzeje i ciśnienie wzrośnie . Chciałem sobie kupić wielosezonowe i policzyłem co i jak i wyszło mi, że nie . Wielosezonowe musiałbym dobrej klasy 17 ,a cena wtedy słuszna ,pod koniec żywota na zimę byłyby "za łyse" ,a na lato ok ,to by powodowało pod koniec ,że na zimę (będzie, czy nie to inna sprawa) musiałbym kupić nowe . Policzyłem sezonowe (mam stalowe 16 na zimę ) i cena wyszła tożsama z wielosezonowymi ,a mogę wtedy zastosować sezonowe niższej klasy .
-
Polecam zimą pomierzyć spadek ciśnienia w różnych temperaturach, a w szczególności gdy temperatura leci w dół. Wtedy wszystko się rozjaśni ;-)
-
Eee, to jest oczywiste. Ja myslalem, ze jakies inne wzgledy, o ktorych jeszcze nie wiem.
Mam TPMSa z czujnikami cisnienia i koryguje sobie na biezaco, ale i tak ostatnio napompowalem z naddatkiem na wieksze mrozy.
Nigdy nie jezdzilem na cisnieniu, ktore zaleca producent samochodu - zawsze na wyzszym. Z jednej strony mniejsze opory toczenia i spalanie, lepsze zachowanie przy wiekszych predkosciach i naglych zmianach kierunku, a z drugiej niestety mniejszy komfort resorowania...
Co do dylematu "wielosezonowe czy sezonowe". Ja wybieram poki co wielosezonowe, z tym ze po Michelin CrossClimate wrocilem znowu do jazdy na oponach "zimowych" przez caly rok i jestem zadowolony. Czy Michelin Alpin czy CrossClimate, obydwie sa slabe na sniegu i obydwie dobrze radza sobie w deszczu przez caly rok. Natomiast Michelin X-Ice Snow, opona tzw. nordycka, to jest prawdziwa opona zimowa i w deszczu bedzie szybciej plywac. Nie chcialbym jezdzic na niej caly rok.
-
Cytat:
Napisał
Trump
XL chronia felge i wizualnie lepiej to wyglada moim zdaniem. .
Rozumie że te XL po za tym że są wzmocnione to wyglądają bardziej masywnie ? Jak na "SUV-a" przystało ;)
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Na zimę mam 17" i jest ok.
Jak Ci się jeździ na tych 17? Pytam bo myślę nad opcją zimową. Letnie mam 19 i jest ok. Jednak cena 19 czy 18 trochę mnie powstrzymuje. Dlatego mysle nad 17. Jeśli masz podrzuć prosze foto z profila jak wyglada 500 na takim kole
-
-
Też kombinowałem czy aby nie przejść na coś większego niż 17 , ale studzienki wyleczyły mnie z tego . Może moje okolice jeszcze nie są w UE :(
-
Niby tak, ale zawsze lepiej b6c pewnym tego co sie oglada :)
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Też kombinowałem czy aby nie przejść na coś większego niż 17 , ale studzienki wyleczyły mnie z tego . Może moje okolice jeszcze nie są w UE :(
Rozsądna decyzja . Jeżdżę na 19-kach fabrycznych . Już dwie przednie opony w koszu ( jedna z mojej winy , przegapiłem nietypowo ustawiony krawężnik ), druga żony ( dziura w drodze ) Zabawa 2x 700 zł . Na zimę mam 17 i jest trochę bezpieczniejszy pączek, ale wygląd traci dużo . Natomiast jazda na tym pasku gumy w lato jest nieco stresująca jeśli jeździsz jak ja po drogach lokalnych na zadupiu gdzie miasto łata dziury zimowe w sierpniu (!)