troche dziwne bo ja mm 1.4 77 kucy i nie moge powiedziec aby to było mułowate, nawet z 4 dorosłymi osobami na pokładzie idzie bardzo dobrze do przodu.... dynamika wg mnie nawet lepsza niz w cinkłeczento którego za muła nie uważałem :-)
To jest widok strony w wersji do druku
troche dziwne bo ja mm 1.4 77 kucy i nie moge powiedziec aby to było mułowate, nawet z 4 dorosłymi osobami na pokładzie idzie bardzo dobrze do przodu.... dynamika wg mnie nawet lepsza niz w cinkłeczento którego za muła nie uważałem :-)
Fakt, że trzeba trochę pokręcić obroty ale bez przesady (max. 3,5-4 tys przy wyprzedzaniu) bo silnik jest bardzo elastyczny i zmiana biegów jest już spokojnie możliwa od 2,5 tys. Nie miałem nigdy kontaktu z Punto ale jego "dynamika" może wynikała także z innych przełożeń SB. Pisałeś także, że GP miała małą "rolkę". Może rozrząd (pasek) przeskoczył o 1-2 ząbki i tam jest przyczyna. Tak jak pisałem wcześniej moja wrotka nie jest demonem ale jazda nią sprawia nam wiele przyjemności a takich jak Twoje doświadczenia są mi obce. Da się GP nawet z tym rachitycznym silnikiem całkiem sprawnie poruszać. Fakt, że jak przesiadam się z Cromy to myślę, że nie jadę ale po chwili adaptacji wszystko jest OK. Reasumując, proponuję sprawdzić rozrząd (bo o filtrze powietrza i całym pakiecie startowym nie wspominam myśląc, że to zrobiłeś) i ... przejechać się innym GP z tym silnikiem (np w komisie pod pozorem jazdy próbnej). Jeśli będzie tak samo to masz odpowiedź.
Spróbuję z tym stoperem...Ale ten rozrząd,pasek rozrządu...może być coś na rzeczy.Jakiś czas przed kupnem był robiony rozrząd,bo nawet ktoś machnął stosowny wpis na obudowie filtra powietrza(białym markerem).Sęk w tym że tym samochodem wcześniej jeździł jakiś maksymalny syfiarz i niechluj to podejrzewam że ten rozrząd też pewnie był robiony raczej nie w warsztacie a w szopie u Gienka...Przemknęło mi to przez myśl,zaraz na początku ale potem utonąłem w innych domysłach po "diagnostyce" w FES.Nie oczekuję cudów ale tak jak pisze kolega Abramsik - niech się normalnie przyjemnie jedzie,a nie myśli o kolejnej górce na którą auto wjeżdża z wielkim bólem.Dzięki za nakierunkowanie.Tym bardziej że kilka faktów przemawia za rozrządem/paskiem.A jeśli chodzi o filtry,oleje itp...tak wszystko zmienione.
Dziś poszperałem jeszcze w logach z FES.Za tym rozrządem przemawia też kolejna sprawa.FES pokazuje błąd czujnika położenia wału... A takie jeszcze pytanie..Do poprawnego ustawienia rozrządu potrzebuję blokad czy wystarczy ustawienie znaczników na kołach pasowych i obudowie?Te blokady wiem że są potrzebne przy silniku 1.4 bo tam są zmienne fazy rozrządu.Tu chyba tak nie jest...Choć pewnie te blokady mogły by ułatwić...hmmm..
no ja wiem ze porównując do 1.4 T-jet 120 kucy to 1.4 77 kucy jest słabszy, ale jakoś nie moge powiedziec aby moje punto 1.4 nawet przy załączonej klimie nie jechalo, przecież ja wiem że to nie jest ferrari ale obiektywnie mówiac mułowate też to nie jest... nie jechał to kaszlak 0,65 litra :lol:
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
wiedz że silnik 1.2 8V jest bezkolizyjny czyli jak źle rozrząd ustawiony to silnika "nie popsujesz" ale jego osiągi będa gorsze od cinkłeczento 0,7, ustawić tam rozrząd to naprawde prosta sprawa ale sugeruej do tego blokadę wtedy będzi na 100% dobrze (o ile się wie o co chodzi)
Mojego mam z automatyczną klimą. Latem po postoju na słońcu, gdy na maksa chłodzi wnętrze, żeby zejść do zadanej temperatury, auto jest ociężałe - bardzo czuć, że coś go trzyma. Po schłodzeniu wnętrza ociężałość mija - alternator też ma w tym udział, bo wiatrak jednak trochę A bierze. Czuć to przy ruszaniu spod świateł. Normalnie nie czuć obciążenia, klima ustawiona cały rok w tryb Full Auto. Mam go od nowego i co roku w upały jest ta sama sytuacja, ale tylko na czas schłodzenia wnętrza.
a to zalezy czy z wariatorem czy bez... ale jak coś odszczekuje, kiedys 1.2 byl bezkolizyjny , tylko pytanie czy on ma obecny czy dawny silnik :-)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
a to u mnie klima manualna...wiec ona sie innymi prawami rządzi, czyli nie wazne jak ustawisz zawsze tak samo pracuje.... automat mam na t-jecie...tutaj nie widze jakis ubytków mocy :-)