Za daleko wyciągnięte wnioski...
To jest widok strony w wersji do druku
Jeśli uważasz zerknięcie na fakturę za zbyt daleko wyciągnięte wnioski...no to cóż....Nie znam na pamięć czynności wykonanych podczas każdej wizyty w ASO każdym posiadanym dotąd autem, nie jest to sens mojego życia, ale zerknęłam w związku z Twoją dociekliwością- i- uprzedzając następne stwierdzenie- tak,przepłaciłam jakąś koszmarna kwotę za -o zgrozo dwukrotnie -wymieniony filtr...Z mojej strony temat wyczerpany.
Mniej więcej od około 80km/h-zwłaszcza na wirażach, gdy auto ustawiało się pod "sprzyjającym" temu kątem.
Jeśli wymienili wtedy filtr, to tylko się cieszyć. Filtr w sezonie wymienia się przynajmniej raz, a mam o tyle dobrze, że w cenie jednego z ASO mam do moich aut filtry Mann i jeszcze reszta zostaje (wymieniam sam), do tego własny ozonator, który dawno się zwrócił :smile:
Co do przepłacenia, jeśli nic takiego nie napisałem, to nie wyprzedzaj faktów, bo nie wiesz co stwierdzę i nigdy tego wiedzieć nie będziesz, dopuki nie napiszę :roll:
Pisałem z podejrzeniem tego, że odgrzybili na starym filtrze, bo o wymianie nic nie napisałaś, a aż tak domyślny nie jestem.
Zadałem pytanie o to w FCA i mam odpowiedź,że nie ma narzuconego czasoprzebiegu wymiany tych elementów. Gdy praca silnika zauważalnie się pogorszy,to wtedy. Domyślam się,że ważnym jest wymieniać olej co max 15 tyś /rok + filtr oleju i powietrza silnika tak samo ,a wymiana tych filtrów MA/T będzie co rozrząd i będzie ok.
filtr oleju 735000049 wg ASO to 100 zł (brutto) poza ASO to samo kosztuje ok. 68 zł
filtr kabiny 77366480 ASO 110 zł /85 zł
filtr powietrza 51977574 ASO 130zł / 87
świeca 55249868 ASO 77.50zł /38 zł
Jak widać są spore różnice ,a mówimy o częściach MOPAR aby ASO nie czepiało się . Filtr kabiny może mieć inny nr (pewne nr się pozmieniały) ,świece są NGK i mają oznaczenie IKR9J8 ,a na stronie NGK ich kod to 55263624 więc też inny niż podany fiatowski.
Przegląd Alfa Romeo Mito 1.4 TB (T-Jet) w ASO Wawa
71773176 FILTR OLEJU 1,3JTD PURFLUX 40 zł (brutto)
filtr kabiny 1 987 432 188 FILTR KABINY 50zł
filtr powietrza F 026 400 057 FILTR POWIETRZA 62 zł
świeca 55249868 ŚWIECA ZAPŁONOWA 70 zł
Podaję jakie części i w jakiej cenie mogę mieć kupione poza ASO i proszę o wycenę ASO gdybym jednak nie chciał wozić części ze sobą
Chyba trochę nie ten dział :)
1.4 TB to Fiatowski silnik, części przypuszczam też się zdarzają te same - podałem numery, zresztą opinia jest taka, że Alfa ma droższe części w stosunku do Fiata a tu proszę okazuje się, że Alfa w ASO ma części na poziomie Fiatowskim "poza ASO" - nie ciekawe?
Podałem części z logiem MOPAR kupione poza ASO i w ASO. można taniej ,części bez loga MOPAR i wtedy jest podobnie jak podałeś w Alfie . Unifikacja pewnych cześci eksploatacyjnych jest wskazana,różnice będą w częściach zawieszenia ,blacharskich itd
To jeszcze podaj gdzie te części z logiem MOPAR kupić poza aso jakiś link czy cuś.
Dział na tym forum : http://fiatklubpolska.pl/wspolpracuj...ogowych-27376/ . Sam tam kupiłem ,więc potwierdzam prawdziwość zakupu towaru MOPAR. Możesz też poszukać np. sklep.autoforte.pl/
MultiAir wywodzi się z 1.4 TB. Nie sądzę, żeby filtry znacząco się miały różnić konstrukcyjnie czy cenowo.
Tutaj trochę historii o silniku:Wszystko o silniku 1.4 T-Jet - Jak Fiat poradził sobie z downsizingiem? | Awarie | Ceny części | Dane Techniczne | Serwis | - Auto Świat