To jest widok strony w wersji do druku
-
Czy u Was dają mandaty za mycie na własnej posesji? (pytanie zwłaszcza do ludzi z Krakowa ale inni tez mile widziani - jak to zbytnie rozmywanie to dajcie znać - załozę nowy temat)
Spróbuję umyć własnoręcznie uwazając na lakier, tylko się zastanawiam czy nie respektują tego prawa z myciem na posesji (mam kanał z odpływem ale urzędników i jakichś specjalnych papierów nie było bo jeszcze nie było tego prawa zabraniającego mycia jak to budowaliśmy a jak się pojawiły myânie automatyczne to tam jezdziliśmy). W Krakowie w zimie dają mandaty jak zauwazą, ze ktoś odpalił samochód i na odpalonym silniku czyści okna (nie wolno grzać silnika, trzeba jechać od razu zeby nie robić smogu, który i tak powstaje w większości z węgla ale to szczegół).
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Rafal79
Literówka bez czepiania się.... Poprawione.
to bardziej zart był a nie czepianie:)
-
Cytat:
Napisał
TipoSedan
Czy u Was dają mandaty za mycie na własnej posesji? (pytanie zwłaszcza do ludzi z Krakowa ale inni tez mile widziani - jak to zbytnie rozmywanie to dajcie znać - załozę nowy temat)
Spróbuję umyć własnoręcznie uwazając na lakier, tylko się zastanawiam czy nie respektują tego prawa z myciem na posesji (mam kanał z odpływem ale urzędników i jakichś specjalnych papierów nie było bo jeszcze nie było tego prawa zabraniającego mycia jak to budowaliśmy a jak się pojawiły myânie automatyczne to tam jezdziliśmy). W Krakowie w zimie dają mandaty jak zauwazą, ze ktoś odpalił samochód i na odpalonym silniku czyści okna (nie wolno grzać silnika, trzeba jechać od razu zeby nie robić smogu, który i tak powstaje w większości z węgla ale to szczegół).
to bardziej zart był a nie czepianie:)
Nie mozesz dostac mandatu za mycie auta na wlasnej posesji skad taki pomysl? Co do oczyszczania szyb przy wlaczonym silniku to jest to zapisane w kodeksie ruchu drogowego ( czy gdzies tam) i obowiazuje w calym kraju nie tylko w krakowie i nie jest to wprowadzone przez smog :P
Czasem warto poswiecic 30 minut i zapoznac sie z przepisami bo te sie zmieniaja...
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Nie mozesz dostac mandatu za mycie auta na wlasnej posesji skad taki pomysl?
Owszem możesz: art. 5 ust. 1 pkt 5 i ust. 7 ustawy z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (tekst jedn.: Dz. U. z 2013 r. poz. 1399, z późn. zm.). Tyle że od straży miejskiej nie drogówki.
U mnie w gminie obowiązuje zapis w uchwale dot. czystości:
1) mycie odbywać się będzie na utwardzonej powierzchni, a powstające ścieki odprowadzane będą do kanalizacji sanitarnej lub gromadzone w zbiorniku bezodpływowym; powstające ścieki nie mogą być odprowadzane bezpośrednio do kanalizacji deszczowej, ziemi lub cieków i zbiorników wodnych;
2) dopuszcza się doraźne naprawy i regulacje związane z bieżącą eksploatacją pojazdu w obrębie nieruchomości, jeśli czynności te nie powodują zanieczyszczenia wód oraz gleby, oraz uciążliwości dla sąsiednich nieruchomości, a poza terenem własnej nieruchomości - w przypadku uzasadnionych napraw spowodowanych awarią pojazdu uniemożliwiającą kontynuowanie jazdy.
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Czasem warto poswiecic 30 minut i zapoznac sie z przepisami bo te sie zmieniaja...
Tzn te przepisy sie juz zmieniły? Wg Czy można dostać mandat za mycie samochodu na własnej posesji lub pod blokiem w 2017 r.? - Mandaty i punkty karne - Prawo na drodze - Infor.pl się wydają aktualne na 2017 ale nie wiem jak w 2018, zmieniło się to powaznie? Biegunka legislacyjna jest taka, ze nawet jak bym chciał czytać wszystkie ustawy i uchwały bez zrozumienia to by czasu nie starczyło ( prawo nie moze być proste - wg Korwina jest to robione celowo bo wiadomo, w mętnej wodzie mozna zakombinować)
-
Chodzilo mi o odpalony silnik. Co do mycia nie wiedzialem ze obejmuje wlasna posesje. Btw ktos to przestrzega?🤣 chyba tylko jak sasiad podpie*dalacz
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Co do oczyszczania szyb przy wlaczonym silniku to jest to zapisane w kodeksie ruchu drogowego ( czy gdzies tam) i obowiazuje w calym kraju nie tylko w krakowie i nie jest to wprowadzone przez smog
Przez co jak nie przez spaliny?
Cytat:
Napisał
bahamut24
Chodzilo mi o odpalony silnik. Co do mycia nie wiedzialem ze obejmuje wlasna posesje. Btw ktos to przestrzega? chyba tylko jak sasiad podpie*dalacz
W Bydgoszczy myjesz normalnie na polu pod domem i nie było nigdy problemów?
-
U siebie pod blokiem nie myje bo nie ma gdzie ale na dzialce i u wujka bez problemu. Na dzialce czepiali sie tylko gdy w alejce mylem ale juz na wlasnej ziemi mam spokoj.
-
Z tego co wiem to za mycie sama woda nie mogą nic zrobić za mycie plynami można dostać mandat. Co do odśnieżania auta na własnej posesji może stać oddalone powyżej minuty i nie mają prawa za to ukarać. Mogą natomiast ukarać na drodze publicznej. Blokowiska jeżeli nie są odpowiednio oznakowane też się nie łapie pod strefę mandatów gdyż nie da to drogi publiczne a w większości przypadków drogi wewnetrzne.
-
Na marketach też kiedyś były drogi wewnętrzne, ale coś mi się kojarzy, że były jakieś zmiany i obowiązują normalne regulacje jak na drogach publicznych.
-
Na drogach wewnętrznych obowiązują tylko znaki drogowe. Czyli musisz stosować się do zakazów parkowania Ale możesz jeździć bez pasów czy z tel komórkowym przy uchu. Natomiast aby wszystkie przepisy i znaki obowiązywały na drogach wewnętrznych niezbędny jest znak strefa ruchu albo strefa zamieszkania. Znaki i przepisy drogowe nie obowiązują na terenie prywatnym czyli np podwórko. Chyba że coś się zmieniło hehe
-
No powiem Wam że te dywagacje na temat miejsc mycia naszych aut i czy tu można czy nie, napewno znacząco wpłyną na zachowanie przez długi czas jakości naszych lakierów [emoji28]
-
Znów się robi zimno, więc jutro nie myję. Mam nadzieję, ze do następnej ciepłej soboty dojdziemy w tym temacie czy brud konserwuje lakier a mycie szkodzi, czy odwrotnie:) Na ten moment jestem zdecydowany na mycie na polu bez detergentów - tylko woda i koniecznie w kominiarce, zeby ew ktoś zdjęcia nie zrobił i nie wysłał do strazy miejskiej:D
-
Bez chemii nie umyjesz auta chyba ze masz powloke :D
-
Cytat:
Napisał
TipoSedan
Na ten moment jestem zdecydowany na mycie na polu bez detergentów - tylko woda i koniecznie w kominiarce, zeby ew ktoś zdjęcia nie zrobił i nie wysłał do strazy miejskiej
Rozumiem, ze te kominiarkę to założysz na numery rejestracyjne, bo ze zdjęcia szybciej no nich ustala ktoś ty niż po facjacie
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Bez chemii nie umyjesz auta chyba ze masz powloke :D
20 lat temu myłem ręcznie bez chemii i dawało radę, mozesz nie wierzyć ale da się:)
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Rozumiem, ze te kominiarkę to założysz na numery rejestracyjne, bo ze zdjęcia szybciej no nich ustala ktoś ty niż po facjacie
Od kiedy auto jest odpowiedzialne za łamanie prawa? Ktoś na posesję przez siatkę przeskoczył i umył, skąd mogę wiedzieć kto?
http://i1.memy.pl/obrazki/3e541026510_tak_bylo.jpg