u mnie to samo - pytanie czy to zanieczyszczone hamulce czy awaria?
To jest widok strony w wersji do druku
Witam,
Od dobrego miesiąca borykam się z problem piszczenia "czegoś" podczas wolnej jazdy na wprost i przy skręcie w lewo. Oczywiście hamulce podczas hamowania (tuż przy zatrzymaniu pojazdu) i u mnie piszczą jak u 95% posiadaczy TIPO, ale według mnie to nie hamulce ponieważ jest to zupełnie inny dźwięk... Gwarancji na samochód już nie mam, ale kiedy mi się kończyła to oczywiście zgłosiłem konowałom z ASO i nic nie widzieli. Niby wyczyścili, ale to nic nie pomogło. Nadmienię, że jakieś pół roku temu miałem wymienione łożysko z przodu po lewej stronie i problem ogromny żeby ustawili mi zbieżność (po wymianie łożyska kierownica była skecona trochę w lewo, a samochód jechał na wprost) oraz przy pewnej zmianie kół dokręcili śruby tak, że trudno było mi je odkręcić... Czy to miałoby jakikolwiek związek?
https://fiatklubpolska.pl/zawieszeni...pomysly-48952/
https://fiatklubpolska.pl/opony-i-fe...ne-kola-48778/
Dołączam filmik, może ktoś z Was miał podobny problem?
Też mi popiskują hamulce, czasami nawet słychać piski przy prędkościach rzedu 40-60kmh. Często jeżdżę z uchylonymi szybami, wiem że to raczej hamulce bo wystarczy ze wcisnę wtedy lekko hamulec i jest cisza. Czy to piszczy z przodu, czy z tyłu to ciężko stwierdzić. Póki co jeżdżę bo nie mam czasu, a piszczenie pojawia się przeważnie jak mocniej zagrzeje hamulce.
Wystarczy że klocek w prowadnicy będzie się zacinał lub luźno latał i będą piski. U mnie to już popiskuje czasami parę kkm, jakby to było łożysko to już pewnie by mi koło odpadło[emoji23]
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
U mnie nie piszczą hamulce.
Natomiast za pisk nie odpowiada tarcie klocka, tylko pisk jest wynikiem wpadania klocka w wibracje, klocek wpada w rezonans i dlatego
słychać pisk.
Według twojego filmiku to moim zdaniem to piszczą hamulce.
Kup sobie takie coś : https://allegro.pl/oferta/podkladki-...we-11119197392
I przyklej to na klocki, oczywiście nie od strony tarczy tylko z drugiej strony :)
U mnie piszczą tak hamulce z tylu, czasami piszczą czasami nie. Jak czasami mocno piszczy z prawej o jest nawet po 50km takiej jazdy z piszczeniem gorące koło. Niestety pomaga na to zdjęcie klocków i wyczyszczenie wszystkiego co związane z hamulcami.
Teraz właśnie przed zima wypadałoby abym przynajmniej tył poczyscilâŚ
To też się muszę przyjrzeć, tyłu nie sprawdzałem od nowości. Kilka razy sprawdzałem temp kół po jeździe i nie zauważyłem jakiś różnic znacznych.
Dzięki za odpowiedzi. U mnie z kolei nic się nie nagrzewa, a jak jest wilgotne powietrze to nie zauważyłem żeby coś popiskiwało. Ech.... Tipo trzeba jednak chyba pokochać takim jakim jest...
U mnie piszczy podobnie, ale po przejechaniu kilkunastu i więcej km. Na początku jazdy nie piszczy. Pisk nie jest ciągły ale ma związek prędkością obrotową koła i najczęściej przy lekkim skręcie w prawo. U mnie tarcze już są na wykończeniu, więc jest rant. Robiłem fazki na klockach w lewym kole, ale nic to nie dało. Piszczeć podobno mogą blaszki w których są klocki, ale tego jakoś nie sprawdzałem.
Nie wiem czy tttm bo przez kilka lat i 90k km nic nie piszczalo.
Ja mam 100kkm, popiskuje raz na jakiś czas. Dlatego to olewam póki co, a dwa wiecznie brak czasu. A codziennie jeżdżę min 50km.