Z doświadczenia wiem że lepiej kupić używkę tylko jeszcze najlepiej w samochodzie aby można było go odpalić i posłuchać. Kwota 3,5 za 2,4 to jakieś śmieszne pieniądze i lepiej przygotować się na 6- 7,5 tys. i później cieszyć się z jazdy.
To jest widok strony w wersji do druku
Remontowalem swój silnik
U mnie obrociło panewke .
Myślałem żeby kupić uzywke ale sie nie opłacało .
Wymieniłem wal, panewki ,hydropopychaczy , zrobiłem cala glowice , przy okazji pozbylem sie klap , korbowod, rozrząd , i wiadomo wszystkie nowe uszczelki itd .
Koszt gratow wyszedł mnie ok 4.5 tyś. Mechanik wziął 1300 zł
Silnik był wyjety i rozebrany na części pierwsze .
Wiem teraz co w nim siedzi .
Kupijac uzywke tak naprawde nie wiesz co tam jest . I to jest sam słupek . teraz wszystkie uszczelki , rozrząd , plyny itd .
Moim zdaniem koszt dużo większy .
Czym się różni wał od korbowodu?
Pewnie chodzi o wał z wykorbieniami.
Jednak stawiam na wykorb z wałowaniami.
To napisz mi proszę gdzie to jest. Gdzie wał i gdzie korbowód.
Racja.
Ps. Wracając do meritum - podtrzymuje swoje przekonanie i zgadzam się z Kolegą szoszon, ze warto remontować swój silnik, niz od razu kupowac niepewna uzywke. Przynajmniej wiemy, co mamy po remoncie. Z używanym silnikiem (towar niepełnowartościowy), kupionym na szrocie czy na alle, takiej pewnosci juz nie mamy, a ponadto mozemy miec problem z ewentualną reklamacja, gdy sie okaże, ze motor jest wadliwy.
Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka
Obie te części znajduja się w bloku silnika .
WAŁ służy zwykle do zamiany ruchu posuwisto-zwrotnego na obrotowy,
Korbowód jest to część która łączy tłok z wałem .
A może nie wiesz tez co to jest tłok ? No ale o tym to juz sam sobie poczytaj .
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Zagalopował ? A to niby dlaczego .?
I teraz już wiem, dzięki.
A ja upieram się, że lepiej wymienić silnik niż go remontować bo koszty są znaczne... widać to po przekręconej panewce a co dopiero po kolizji gdy dochodzą zawory, popychacze, korbowody, wałek rozrządu i na domiar złego głowica..... potem czytamy, że 17 tys zł remont silnika :!:
Idąc tym tokiem rozumowania należało by powiedzieć, że każdy kto kupił Cromę używana ( i każdy inny samochód ) również nie wie co w środku siedzi i również powinien w pierwszej kolejności rozebrać go na części ;-)....