To jest widok strony w wersji do druku
-
Nie płukałem układu,jak go kupiłem był zalany płynem,kupiłem to autko w niemczech od kobiety pierwsza właścicielka zresztą,wątpie zeby kiedykolwiek był zalany wodą,nawet wszystkie części jakie były wymieniane to na orginały fiata w momencie kupna miał 117 tyś przebiegu teraz ma 127tyś,kobitka robi w salonie fiata w Ulzen i dbała o kropka,więc wątpie żeby układ zalała wodą.
-
Koledzy,przelewanie płynu w nagrzenicy powruciło,było ze dwa tygodnie spokoju i od dziś znowu sie przelewa na zimnym czy ciepłym tak samo jest,jak odpale dziada to ze trzy razy przygazuje lekko i słychac przelewanie a puzniej juz nie,wystarczy ze dodam i puszcze gaz ze trzy cztery razy i przelewanie ustaje,jak jest ciepły i przez chwile postoi powiedzmy do pół godziny to przy ponownym odpaleniu i dodaniu gazu słychac tez przelewanie,co sie dzieje ze po odpowietrzeniu dwa tygodnie było ok i teraz znowu zaczął przelewac sie płyn,jeśli była by to wina UPG to by pewnie cały czas przelewał a tu tyle czasu nic i nagle ni z gruchy ni z pietruchy problem powrócił przypomne ze żadnych innych objawów brak które wsazywały by awarie UPG.Jakieś pomysły ?
-
No to chyba raczej kwestia czasu. Wymiana uszczelki to nie złomowanie. Możesz jeszcze sprawdzić, czy nie przepuszcza gdzieś na łączeniach.
-
Cytat:
Napisał
czech22
Możesz jeszcze sprawdzić, czy nie przepuszcza gdzieś na łączeniach.
czech myślisz ze jest taka możliwość żeby podciągało gdzieś powietrze,a nie było przy tym wycieku płynu?bo jeśli jest to możliwe to może przy tej nieszczęsnej rurce która wychodzi z bloku podciąga powietrze,zauważyłem ze minimalnie sie ona rusza,kurde może to tędy jak drgania mocniejsze wystąpią,rurka sie ruszy mocniej i podłapie moze wtedy powietrza,ale z drugiej strony to jest tam sucho,nie widac żeby płyn sączył.
-
Powiedzcie koledzy co myślicie o płukankach do układu chłodzenia,kupiłem K2 Radiator Flush,jak bede miał troche czasu to przepłukam układ,może coś faktycznie przypchało i powietrze nie moze sie wydostać,czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tego typu preparatami do płukania układów,jeśli macie jakieś doświadczenia z płukankami podzielcie sie wiedzą.
-
Ja płukałem tylko jakimiś mieszankami wody z octem, w sumie nie wiem czemu nie normalną płukanką :)
Jeśli coś trzyma się na rdzy i kamieniu, to się rozszczelni, sprawnym elementom nic nie powinno grozić.
-
Ja tak miałem w punto I. Była pęknięta rurka z nagrzewnicy. Niby nic nie ubywało, a z kolei zapowietrzało się.
-
Jutro będę chciał zrobic płukanie układy,kupiłem preparat k2 radiator flush,i takie pytanko co myślicie zebym troche sie przejechał z tą płukanką w układzie około 20 km zamiast na postoju 30 min
-
Więc jest tak,płukanie zrobione i poprawy nie ma jak było tak jest nadal,po dokładnym wypłukaniu niby sie odpowietrzył układ ,powietrze juz nie leciało z odpowietrzników więc pozakręcałem i dałem przestygnąc silnikowi,po ok 30 minut odpaliłem i było ok zadowolony odetchnołem i poszedłem sprzątac po wojażach z układem chłodzenia,po jakiejś chwili jak skączyłem sprzątanie poszedłem odpalic i odjechac autem spod garażu i zonk,przelewanie w nagrzawnicy powróciło niewiem juz co jest grane,przelałem przez układ ze 3 litry płynu żeby go odpowietrzyc bo wciąż wydobywało sie powietrze z odpowietrzników,zastanawiam sie jeszcze nad płynem bo ten który kupiłem jak potrząsne baniakiem to pieni się i powstają ba bańki powietrza,może to wina tego płynu który kupiłem,chyba nie powinien sie pienić.Jak upewnić się czy to UPG .Koledzy poradzcie coś,jest nas na forum wielu ale tylko dwie osoby do tej pory próbowały pomóc za co serdecznie dziękuje czechowi i CieniaczRider.pozdrawiam forumowiczów i zapraszam do włączania sie w temat.
-
Jeżeli nie zasysa lewego powietrza, to niestety UPG. Dwa razy robiłem uszczelkę i niestety objawy jak u Ciebie. Jeżeli masz smykałkę do grzebania przy aucie, to zrób to sam. Chyba, że faktycznie to zbieg okoliczności.
-
Cytat:
Napisał
czech22
Jeżeli nie zasysa lewego powietrza, to niestety UPG. Dwa razy robiłem uszczelkę i niestety objawy jak u Ciebie. Jeżeli masz smykałkę do grzebania przy aucie, to zrób to sam. Chyba, że faktycznie to zbieg okoliczności.
czech z mechaniką nie ma problemu u mnie,bez problemu ogarniam tematy, głównie motocykle ale auta tez nie są mi obce,i muszę chyba sie pogodzic z tym ze trzeba bedzie wymieniac UPG dziś próbowałem jeszcze innego sposobu żeby odpowietrzyć układ,dopasowałem sobie korek do wlewu zbiorniczka wyrównawczego i wymusiłem troche wieksze ciśnienie wdmuchując powietrze z kompresora i na popuszczonym odpowietrzniku chłodnicy i na zmianę nagrzewnicy oczywiście pilnowałem aby nie było za mało płynu.W sumie przelałem na odpowietrzenie z 8L płynu i poprawy nie ma,chyba ze to wina płynu może on się w układzie pieni i taki jest efekt,dziś podjade na stacje i zobaczę czy np borygo się będzie pienił jak sie potrząnie baniakiem bo ten płyn który mam zalany taki właśnie jest,jak potrząsne to jest piana i bańki powietrza w płynie,dam znać jak sprawdze płyn,jeśli nie będzie się pienił to kupie i jutro zmienię jeszcze raz płyn i zobaczymy czy coś to pomoze,a jeśli nie to rozbieram głowice.
-
Zapomniałem dodać ze przez cały czas ogrzewanie jest idealne silnik popracuje na postoju do 5 minut i leci juz letnie powietrze a po 10 do 15 minutach przy -8 moze -9 stopni jest cieplutko
-
4 załącznik(i)
Dziś głowica zdemontowana,potwierdziło się to co napisał czech22 UPG juz w stanie agonalnym,przy okazji w głowice powymieniam uszczelniacze zaworów,uszczeniacz wałka rozrządu,luzy zaworowe i co tam jeszcze wyjdzie,do tego paski pompa wody,napinacz klimatyzacji i rozrządu,oraz uszczelniacz wału od strony rozrządu.nie wszystko sie kwalifikuje do wymiany ale jak juz rozebrane to powymieniam żeby mieć spokój na przyszłość (wszystkie części oczywiście z górnej półki).Macie może jakieś uwagi na co zwrócić szczególną uwagę przy składaniu?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Pare zdjęć
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Wygląda na to że na dwóch skrajnych cylindrach troszki przepuszczało
-
Znasz kolejność dokręcenia śrub. Jak nie, to masz na opakowaniu uszczelki. Kup sobie gąbkę ścierną ok 800 i za pomocą wody porządnie wyczyść blok. Denka tłoków również trochę poczyść. Tak w ogóle ile ma przelatane.
-
Ma w tej chwili 127 tysięcy przejechane kupiłem go w czerwcu ubiegłego roku, miał 117 tysięcy i ja nakulałem 10 tysi. Znam kolejnosc dokręcania tzn z opakowania podejrzałem,i co dziwne elring podaje inną kolejność a victor reinz tez inną ja mam uszczelke reinza i bede sie trzymał jego kolejności jak podał na opakowaniu,tłoki przeczyściłem gąbką ścierną o gradacji 500 i blok też,tylko nie potrzebnie wziołem taką włukninę do polerowania i troche z niej kużu sie posypało w kanaliki wodne,ale to wydmuchałem powietrzem i przepłukam jeszcze wodą destylowaną