Czy dobrze zrozumiałem? Jak pasy nie są zapięte to poduszka nie wystrzeli? Pytam z ciekawości.
To jest widok strony w wersji do druku
Czy dobrze zrozumiałem? Jak pasy nie są zapięte to poduszka nie wystrzeli? Pytam z ciekawości.
Dobrze zrozumiałeś.
Dlatego jak w wół w każdym aucie po 2000r. jest naklejka, że jak sadzamy dziecko w foteliku to musimy WYŁĄCZAĆ airbagi ręcznie, bo gdy przypniemy fotelik pasem, w razie W. jest tragedia.
Powiedzmy szczerze - uraz został spowodowany przez wypadek, a urazu doznałeś pomimo zapięcia pasów, a nie dzięki ich zapięciu - uderzenie boczne jest niebezpieczne bez względu na to czy masz zapięte pasy czy nie.
Tak w ogóle nie wiadomo co zdarzyłoby się, gdybyś nie miał pasa, bo pas utrzymuje ciało w pozycji względnie ustalonej, kwestią zewnętrznych czynników jest jak silne jest uderzenie - a ciało z pozycją nieustaloną mogłoby przyjąć większą dawkę przeciążeń i siłę uderzenia.
Tak jak powiedziałem, uderzenia boczne są bardzo niebezpieczne i nie zapinanie pasów tylko dlatego, że przed nimi dostatecznie nie chronią jest statystycznie dość ryzykownym manewrem. Nie mam zamiaru mądrować się, ani nikogo edukować i nawet nie zamierzam dyskutować w tej kwestii, bo każdy za swoje życie odpowiada sam, każdy jest dorosły i powinien wziąć pod uwagę statystyki, czynniki ryzyka i inne kwestie, takie jak ewentualne koszty leczenia jeśli coś się stanie, utrata zdolności do wykonywania pracy, dyskomfort życia z uszkodzeniami ciała itp. Bo w dzisiejszym świecie pomimo całego poziomu techniki i ewidentnych oczywistości są tacy, którzy twierdzą że był zamach... :crazy:
Temat był o sygnalizacji dźwiękowej pasów i jej wyłączeniu - nie Twoich rozważaniach na temat. Zaleceniach ds. bezpieczeństwa i lekarskich. Oceny sytuacji (bo oczywiście masz wgląd do raportu policji, dokumentacji medycznej i wypisu z tygodniowego pobytu w szpitalu).
Tooooo po co to produkujesz dalej? Nie masz zamiaru aleeeeee...
Nie zakładając nowego tematu. Czy posiadając Multiecuscan 5.1 będę w stanie wyłączyć powiadomienie o niezapiętych pasach np. w Fiacie Sedici, zaprogramować immobilizer ?