To jest widok strony w wersji do druku
-
Szkoda że tak się nastawiłeś a nie pomogło.Dobrze że nie ciąłeś tych przewodów. Nie wymieniaj w ciemno MAP-u . Lepiej pod komputerem zobaczyć co pokazuje. Gdyby jego wskazania rażąco odbiegały od normy to sterownik zgłosiłby błąd. Można przyjrzeć się świecom i wymienić jeśli dawno nie były zmieniane a widać ze są mokre lub okopcone ale też nie gwarantuję poprawy. Co do ciśnienia paliwa to musi mieć dość duże pewnie około 3 barów. Jeśli chcesz coś zobaczyć to przed odpaleniem psiknij w przepustnicę trochę jakiegoś plaku czy czegoś na bazie węglowodorów co wzbogaci mieszankę palną. Można też pod diagnostyką zobaczyć co pokazują czujniki temperatury silnika i powietrza ale wydaje mi się że dawkę rozruchową ma na tyle mocną że powinien chwycić
-
Sytuacja jest taka.pojeździłem po autoszrotach za mapsensorem.Nie chciałem zamawiać nowego bo możliwości awari jest kilka.Niestety nie znalazłem o tym numerze 0261230030 .Auto z 2006r Ale znalazłem identyczny wyglądem z nr 0 261 230 174.Przełożyłem i zaskoczył od pierwszego razu.(ciepły garaż).Wystawiłem auto na zewnątrz (-2stopnie) .Po 2 godzinach też odpalił od strzału.Czyli jest nadzieja że trafiona usterka.Rano będe wiedział na100%.
Jeszcze jedna podpowiedź- na uszkodzonym mapsensorze po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłon wskazówka temperatury silnika była w pozycji 0. W chwili kręcenia rozrusznikiem i sekundowym zapaleniu,wskazówka momentalnie wychylała się na 1/3 wskaźnika.,czyli pokazywała że silnik jest rozgrzany.Na sprawnym mapsensorze(mam nadzieje) wskazówka w obu przypadkach jest w tym samym położeniu -0.Dziękuję Sandamiano za pomoc w w/w temacie.
-
Cytat:
Napisał
wirusac
Jeszcze jedna podpowiedź- na uszkodzonym mapsensorze po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłon wskazówka temperatury silnika była w pozycji 0. W chwili kręcenia rozrusznikiem i sekundowym zapaleniu,wskazówka momentalnie wychylała się na 1/3 wskaźnika.,czyli pokazywała że silnik jest rozgrzany.Na sprawnym mapsensorze(mam nadzieje) wskazówka w obu przypadkach jest w tym samym położeniu -0.Dziękuję Sandamiano za pomoc w w/w temacie.
Oby to było to i strzał w 10tkę
A nie jest czasami tak że oszukuje czujnik temperatury silnika bo tam w tych nowych układach wtrysku jest jeden czujnik temperatury silnika i na nim bazuje sterownik silnika dostosowując czas wtrysku na zimnym silniku ale także załącza wentylator chłodnicy i poprzez BSI steruje wskaźnikiem w zegarach tak że jeśli wskazówka się wychyla po odpaleniu zimnego silnika to może być też złe wskazanie tego czujnika a w mapsenorze masz także czujnik temperatury powietrza jakie silnik zasysa i w Twoim mógł być uszkodzony a teraz masz sprawny dlatego pisałem że warto obejrzeć parametry w programie po podpięciu co pokazują czujniki przed odpaleniem zimnego silnika. W sumie za dużo nie pomogłem bo napracowałeś się z tym pochłaniaczem i nic nie było zmian
Tu znalazłem podobny temat związany z MAP we fiacie - silnik chyba ten sam?
http://lineaklubpolska.pl/viewtopic.php?t=2742
A czujnik MAP masz dobrany dobrze bo BOSCH w swojej specyfikacji podaje obydwa numery seryjne
http://www.gauss.ind.br/produto_detail.php?id=291
-
[QUOTE=sandamiano;310090] napracowałeś się z tym pochłaniaczem [QUOTE] Nic nie uszkodziłem .a teraz wiem gdzie jest ,jak wygląda i o co w nim chodzi
[1.4] Fiat nie odpala zimą przy temperaturze już 0 stopni - LINEA KLUB POLSKA-----Czytałem
[QUOTE=sandamiano;310090] czujnik MAP masz dobrany dobrze bo BOSCH w swojej specyfikacji podaje obydwa numery seryjne
GI3030 Sensor MAP[QUOTE]
Skąd to wytrzasnąłeś -nawet nie wiesz jak mnie ucieszyłeś.
Byłem przed chwilą odpalić auto przed garażem i jest dobrze:lol::lol::lol::uklony:
-
u mnie to raczej nie pochłaniacz, muszę chyba zregenerować rozrusznik - spójrzcie na filmik, tak wygląda rozruch po zimnej nocy. https://youtu.be/l0Ltgm-U3m4
Jak jest silnik zagrzany to zapala momentalnie. Akumulator wymieniony 2 lata temu, naładowany a mimo to ledwo kręci jak zimny. Czy tu tylko regeneracja rozrusznika zostaje ? Patrzyłem od dołu i sam go chyba nie wyjmę, muszę oddać do warsztatu do demontażu.
-
Przed oddaniem auta do warsztatu sprawdż połączenia masy między akumulatorem a zespołem napędowym(silnikiem).
-
Cytat:
Napisał
andrzejmc
Przed oddaniem auta do warsztatu sprawdż połączenia masy między akumulatorem a zespołem napędowym(silnikiem).
miałeś rację, to była kwestia przewodów, po wymianie/konserwacji okablowania kręci jak głupi