To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
marx30
Z tym że 1,4 77 KM ze względu na brak szóstego biegu przy tych 140 kmh wyje w niebogłosy.
1,4 8V to silnik do miasta nie na autostradę.
nie ma głosnych samochodów tylko system audio jest za słaby.... szczerze to obecnei opony zimowe robią wiekszy hałas niż ten silnik, ale fakt przy predkości 140 km/h to puntolotto ma 4000 obrotów, niemneij wystarczy zejśc do 120-130 km/h i juz sie robi 3000-3500 obrotów i jest ciszej, a na odcinku 200 km raptem 5 minut dłuzej sie jedzie i zdecydowanie ekonomiczniej (nie pociagniesz ciagle 140 km...zawsze ktoś zajedzie i znow trzeba się rozpędzać) :-)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
krowka1978
Nie widać różnicy:?::eek: Może w T-Jet 6-tki nie włączyłeś...
wrzucam wrzucam...ale wiedomo to dostawczak... on i tak zawsze głosny :D
-
Dziękuję wszystkim za odzew :smile:
Szkoda, że Tipo nie daje regulacji lędźwiowej dla pasażera- wszystkie trasy robię z żoną i jej też musi być wygodnie(a może przede wszystkim ;) ). Generalnie fotele mi się spodobały - siedzi się dość wysoko, wydają się być przyjemnie twarde.
Widziałem przed chwilą jedna z recenzji na YouTube - redaktorzy twierdzili, że do 140 jest ok, a później auto robi się wyraźnie bardzo nieprzyjemne w prowadzeniu (jest za miękkie). Prawda to?
-
Cytat:
Napisał
nienazwany
Prawda to?
Wg mnie nie ale nalezy pamiętać, ze w sedanie z tyłu jest tzw. bębno zamiast Brembo i przy prędkościach 140-170 mieć duzo wolnego z przodu.
-
Cytat:
Napisał
nienazwany
Dziękuję wszystkim za odzew :smile:
Szkoda, że Tipo nie daje regulacji lędźwiowej dla pasażera- wszystkie trasy robię z żoną i jej też musi być wygodnie(a może przede wszystkim ;) ). Generalnie fotele mi się spodobały - siedzi się dość wysoko, wydają się być przyjemnie twarde.
Widziałem przed chwilą jedna z recenzji na YouTube - redaktorzy twierdzili, że do 140 jest ok, a później auto robi się wyraźnie bardzo nieprzyjemne w prowadzeniu (jest za miękkie). Prawda to?
Zobacz sobie pokrowiec profilowany na siedzenie np. firmy Atra. Ja dlatego go właśnie kupiłem że ma wyprofilowany odcinek lędźwiowy.
-
Cytat:
Napisał
TipoSedan
w sedanie z tyłu jest tzw. bębno zamiast Brembo i przy prędkościach 140-170 mieć duzo wolnego z przodu.
Oj tam oj tam. Żeś wymyślił, te hamulce są równie skuteczne jak twoje "brembo". No może gdyby to było 15-letnie auto to można się czepiać. Ale tu w nowym samochodzie? nie przesadzajmy......
-
Cytat:
Napisał
TipoSedan
Wg mnie nie ale nalezy pamiętać, ze w sedanie z tyłu jest tzw. bębno zamiast Brembo i przy prędkościach 140-170 mieć duzo wolnego z przodu.
Nie wiem po co tak mieszają raz tarcze raz bębny. Skuteczność z tyłu podobna tam i tak kilkanaście procent siły hamowania.
Cytat:
Napisał
Azja65
Zobacz sobie pokrowiec profilowany na siedzenie np. firmy Atra. Ja dlatego go właśnie kupiłem że ma wyprofilowany odcinek lędźwiowy.
Są w ogóle pokrowce "ortopedyczne". mają poduszki z tyłu z boku jak kanapa w salonie :-)
-
Co do pokrowców to sam nie wiem - nie po to kupuję nowe salonowe żeby mu od razu pokrowiec zakładać ;)ale dobrze wiedzieć, že jest taka możliwość w razie W:)
-
Cytat:
Napisał
tedybear
I auto mocno i wyraźnie i odczuwalnie myszkuje, szczególnie jak lecisz powyżej 120km jest wiatr i wyjeżdżasz z lasu na otwartą przestrzeń lub wieje Ci wiatr w bok. A tak ogólnie polecam
Mam Tipo sedan i też tego doświadczyłem:/ przy większych prędkościach mój nie prowadzi się za dobrze. Może przez to że jest lekki, wysoki i do tego ma bagażnik. Może inne wersje są lepsze pod tym względem.
Jak ktoś szuka samochodu na trasy to może lepiej najpierw przetestować na jeździe próbnej na dłuższym odcinku z V>120km/h.
-
Cytat:
Napisał
jacek2
Oj tam oj tam. Żeś wymyślił, te hamulce są równie skuteczne jak twoje "brembo".
Równie skuteczne? Czyli np. w Ferrari tez się bębno montuje w zaleznosci od rzutu monetą? Są trochę mniej skuteczne i chłodzenie słabsze ale w silnikach słabszych wystarczające (w ferrari juz jednak silnik mocniejszy i częściej hamujesz z wielkich prędkości bo rozpędzasz się prawie natychmiast, więc bębnowe odpadają). Ja tam wole bębnowe bo duzy przebieg zrobię bez wymiany (dlatego tez na taxi wolą tą wersję) ale nie przesadzajmy, to nie to samo co brembo.
Cytat:
Napisał
marx30
Nie wiem po co tak mieszają raz tarcze raz bębny. Skuteczność z tyłu podobna tam i tak kilkanaście procent siły hamowania.
Chyba doszli do wniosku, ze w mocniejszym silniku częściej będą uzywane i nie zdązą się wychłodzić, choć większość siły hamowania na pewno idzie na przód.
-
Tarcze i klocki się szybciutko wymienia i nie kosztują dużo ;)
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Cytat:
Napisał
rafal.benitez
Tarcze i klocki się szybciutko wymienia i nie kosztują dużo ;)
Od strony serwisowej też wole tarcze.
Po pewnym przebiegu na bębnie robi się rant a układ kasowania luzu się zapieka i k..wicy można dostać próbując sciągnąc bęben.
No chyba że w tipo jest jakiś inny patent
-
Cytat:
Napisał
DamianoZaw
Mam Tipo sedan i też tego doświadczyłem:/ przy większych prędkościach mój nie prowadzi się za dobrze. Może przez to że jest lekki, wysoki i do tego ma bagażnik. Może inne wersje są lepsze pod tym względem.
Jak ktoś szuka samochodu na trasy to może lepiej najpierw przetestować na jeździe próbnej na dłuższym odcinku z V>120km/h.
Dziś takie auta niestety robią. Wszystkie cholernie wysokie ciężko kupić coś nowego. Jest moda na jakieś czołgi. A przy sportowych autach dzisiejsze bryki wyglądają jak niedorozwoje. Tipo spokojnie mogłoby być nizsze z 5cm. A tak zostaje tylko założenie sprężyn eibacha
-
Jakby Tipo było niższe o 5 cm to ja bym nie kupił takiego karakana,a kupiłem bo nieźle się do niego wsiada/wysiada i ma spory prześwit.Z powodu zbyt małych prześwitów nie kupiłem np.Aurisa (12 cm),czy Corolli(12,5 cm) ,bo jak takim autem wjechać na chodnik z wyższym krawężnikiem?
-
To ile prześwitu ma tipo?
-
Cytat:
Napisał
Qvadrat
To ile prześwitu ma tipo?
Znacznie więcej niż mito i nieco wiecejniż grande punto ;-)
Tak na oko z 5cm więcej niż mito patrząc po podnosniku. I tak jak powyżej napisano jest to na tyel dużo żeby nie szorować o krawężniki i na tyle mało aby auto nie wywracało się na zakrętach (oczywiście przesadzam) jak SUV-y. Zresztą w pędzie za modą byłem nastawiony na Jeepa Renegade długo wkoło niego łaziłem aż zobaczyłem to (przy hamowaniu tylna oś się unosi do góry więc de facto hamujesz dwoma kołami)
https://www.youtube.com/watch?v=dCEthdH7iYw
i to
https://www.youtube.com/watch?v=o9o7OKqw7wk (zwrotność słaba)
Nie ma się co dziwić im wyżej położony środek ciężkości tym bardziej tak to wygląda
I podziękował, dalej szukałem już kompakta możliwie wysoko zawieszonego, tipo wydaje się kompromisem