To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
lisekg
Bardzo proszę ;-)
Więc po pierwsze Croma posiada w pilocie nie zwykły transponder jak wy go nazywacie pastylkę a układ scalony .... dokładnie to PCF7941 ...
Załącznik 30166
Jak widać jest on dość rozbudowany i poza funkcjami sterowania ma również funkcje odpowiedzialne za zabezpieczenie...
Osobiście nie umiem odpowiedzieć w jaki sposób można uszkodzić ten pilot nie rozbierając go lub nie zalewając ( topiąc ) bo od strony baterii na płytce drukowanej nic niema...
Jeśli przestał działać i to tylko częściowo to też pytanie czy po włożeniu do stacyjki odblokowuje ją ( czy można przekręcić kluczyk ) jeśli można to jaki komunikat wyświetla na ekranie pod licznikami.... jeśli inny kluczyk działa a ten nie działa a bateria jest OK to musiało dojść do przerwania ścieżek lub uszkodzenia mechanicznego..
Ta cewka na końcu kluczyka ( płytki drukowanej ) to tylko antena... jeśli doszło do jej uszkodzenia to łatwo to zmierzyć omomierzem ...
Taki post jest jak najbardziej pozytywny ale w dalszym ciągu to nie jest informacja, która zapewnia o tym, że immo potrzebuje zasilania. Natomiast pewne jest to, że jakas tam bateria nie ma prawa by unieruchomić auto. Immo to jest zabezpieczenie auta by niepowołane osoby nie mogły sobie z niego korzystać a każda bateria to "mizerne" urządzenie i nie może powodować unieruchomienia auta. Co by to było gdyby ktoś sobie wyjechał w ustronne miejsce i to w nocy a tu mu się bateria rozładowała? to zupełnie normalna rzecz i nie jest wieczna ani nie ma gwarancji działania np 24 m-ce więc nie może być utrudnieniem bo w każdym samochodzie jest wiele innych rzeczy, które mogą się popsuć. Jedno jest pewne nikt z nas nie wie co jest nie tak z tym kluczykiem więc nie ma o co sie kłócić. Kolega musi iść z tym kluczykiem do odpowiedniego zakładu aby sprawdzić jego działanie i jeśli będzie ok a nie będzie mógł uruchomić to znaczy, że się wy kodował i trzeba go ponownie dodać do systemu immo. Po przez forum nikt nic tu nie poradzi.
-
Cytat:
Napisał
argenta67
Natomiast pewne jest to, że jakas tam bateria nie ma prawa by unieruchomić auto
Tak jak piszesz. Baterie możesz wyciągnąć i auto odpali. Kupiłem cromę z 3 kluczykami bo jeden był uszkodzony (zalany) - nie otwierał ale silnik odpalał. Rozebrałem, przeczyściłem i zaczął działać. Tak więc podejrzewam uszkodzenie układu imo. ale proponuję iść do dobrego zakładu dorabiania i sprawdzić.
-
Cytat:
Napisał
lisekg
Co do sprawdzenia mojej teorii każdy może to zrobić... wyjąc baterię i spróbować uruchomić auto..
Robiłem to kilka razy w różnych egzemplarzach Cromy. Silnik startuje normalnie.
PCF7941 jest mi znany, Opel Chrysler Citroen i wiele innych systemów. Z danych producenta układu:
Cytat:
The Transponder circuitry does not require any battery supply
Zasilanie z anteny wystarcza do działania samego układu zabezpieczeń, natomiast funkcji reszta wymaga zasilania z baterii. Jest zrobione celowo, ze względów bezpieczeństwa.
-
Cytat:
Napisał
ata
Robiłem to kilka razy w różnych egzemplarzach Cromy. Silnik startuje normalnie.
PCF7941 jest mi znany, Opel Chrysler Citroen i wiele innych systemów. Z danych producenta układu:
Zasilanie z anteny wystarcza do działania samego układu zabezpieczeń, natomiast funkcji reszta wymaga zasilania z baterii. Jest zrobione celowo, ze względów bezpieczeństwa.
No to się myliłem z tym odpalaniem ;-)