Ja leje 5w30 shella i nigdy nie miałem z nim problemów. Co 3 wymiany robię płukankę tec2000, żeby mieć pewność, że nie ma w środku żadnego syfu.
To jest widok strony w wersji do druku
Ja leje 5w30 shella i nigdy nie miałem z nim problemów. Co 3 wymiany robię płukankę tec2000, żeby mieć pewność, że nie ma w środku żadnego syfu.
Dzięki za odpowiedź. Zostanę chyba jednak przy Seleni, ewentualnie wypróbuje Castrola FST
Na internecie znalazłem dość dokładne analizy różnych olejów, co prawda tłumaczenie na polski jest średnie, ale zawsze coś można wywnioskować:
https://www.youtube.com/watch?v=lQ8GaB_HENs
W analizach wychodzi że Motul nie jest zły, ale jak na swoją cenę, to nie ma rewelacji. Bardzo dobrze wypadł Revenol o którym wspomina jeden z forumowiczów, oraz Petronas Syntium 7000 (ciekawe czy to będzie prawie to samo co Selenia WR Forward - teoretycznie główny producent jest ten sam )
moj z 2017 120 tys na ten olej nienazekal ale.... teraz do nowego Tipo 1.6 mj juz gi niezalejesz bo bo teraz producent kaze lec od 2019 0w20
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Doo braco 1.9 jtd niezapominaj te silnik w tipo 1.6 mj ma zalecany inny olej miedzy 2016 a 2019 0w30 C2 a po 2019 0w20 pozdrawiam
Prosta zasada,jakby tu więcej zarobić :( Teraz klient sam musi być chemikiem ,mechanikiem ,lekarzem itd
juz tak jest ja teraz leje do tego co ma zalecany 0w20 po 2019 0w30 duzo jezdze po niemieckich autostradach i po jednej strzale z korby przy 180km h jak juz pisalem w innym poscie do nowego motoru zalalem 0w30 motul
Witam
niedługo będę wymieniał olej w swoim tipo i mam do was pytanie w książce serwisowej jest informacja ze olej do multijet 1.6 Bez UREA (ADBLUE) olej zalecany to SELENIA WR FORWARD 0W-30 natomiast silniki z ADBLUE to już 0W-20.
moje tipo jest z końca 2020r i ma adblue ,przebieg obecny 2500tys przy 4tys chce olej wymienić i zastanawiam się który olej kupić 0W-20 czy 0W-30 z tego co widzę to 0W-30 jest bardziej dostępny....
Pozdrawiam
Dzięki....
tak właśnie zrobiłem.
A do ASO tylko raz w Roku żeby podbić serwis.
Nie tylko właściciele aut luźno traktują dobór oleju do silnika. Kupiłem Fiata Tipo 1.6 130 KM z 2021r. z kompletem faktur z ASO.
Otóż na ostatniej fakturze jest wyszczególniony olej Selenia ECO2 0W20 ACEA C5 norma ....-DM1: ten olej wg instrukcji powinien trafić do silnika 1.3 Multijet.
Jednak ASO swobodnie go zalało do mojego 1.6 Mjtd, mimo, że 2 wcześniejsze wymiany były z dedykowanym olejem: Selenia 0W20 C2 WR FORWARD z normą ....-DSX.
Po zakupie uznałem, że tak cienkiego, dosłownie i w przenośni, nie będę stosował, wymieniłem na początek na Shell 0W30 Professional AV-L.
Potem poobserwuję i zaleję coś lepszego, ale na pewno 0W30.
Jest też Selenia 0W-30 WR forward C2 - zostałem przy oryginale (1.6 Mjet 2017) i na chwilę obecną twierdzę że to bardzo dobry olej.
Faktycznie jest taka Selenia, ale normą też ma inną ....DS1.
Od chwili wprowadzenia zmian ( dołożeniu aparatury ADBLUE) w silniku 1.6 Mjtd i 1.3 MJTD w 2020 roku, Fiat pozmieniał zalecane oleje na dwie odmiany 0W20,w dodatku z różnymi normami: DM1 i DSX i wg ACEA C5 i C2.
Ogólnie to wg mnie niezbadany jest tok myślenia osób odpowiedzialnych za zalecanie oleju do danego silnika.
Miałem szczęście być posiadaczem Lancii Delty 1.9 Twin Turbo 190 KM auto z DPF do którego powinien być olej tzw niskopopiołowy z serii C3 lub C2, zalecano olej Selenia Sport wg specyfikacji Fiat 9.55535-Z2.
Klient ma do wyboru: dbać o podwójne turbo czy o DPF.
Generalnie 1.6 Mjet nie powinien brać oleju, więc za dużo nie powinno się przedostawać do DPFa.