To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Odma 1.4 16V -
Cytat:
Napisał
ksys przy załączeniu ogrzewania na maksa na szybę przednią automatycznie załączyła się ogrzewana tylna szyba razem z lusterkami i wyczuwalne to było w pracy silnika.
hmmm muszę to sprawdzić czy ogrzewanie tylnej szyby wł. się samo (wątpię mam manualną klimę). Ale co też Ci falowały obroty?
-
Cytat:
Napisał
SeA33 Dziś rano (-2 C) po uruchomieniu silnika i wł. od razu klimy (przełączyłem na nadmuch przedniej szyby) silnik zaczął mi falować. Lekko go przegazowałem i się uspokoiło.
Miałem tak w zeszłą zimę wielokrotnie, wiosną i latem nie doświadczyłem tego "zjawiska" . Jakoś mnie to nie przejęło , nic z tym nie robiłem , zobaczymy jak będzie w tą zimę ...
-
Ja mam automatyczną klimatyzację, i po załączeniu grzania szyby przód załącza się ogrzewanie szyby tylnej oraz grzanie lusterek. Falowania obrotów uświadczyłem raz zeszłej zimy, ale auto nowe wtedy było i powiedziano mi, że musi się dotrzeć;)
obecnie rano mamy już przymrozki i po odpaleniu i załączeniu tylko troszkę obroty spadają, ale nic nie faluje. Obroty spadają minimalnie, bardziej to czuć niż w pracy silnika niż wiać na obrotomierza.
pozdrawiam
-
Cytat:
Napisał
ksys Ja mam automatyczną klimatyzację, i po załączeniu grzania szyby przód załącza się ogrzewanie szyby tylnej oraz grzanie lusterek.
Po załączeniu Max-Def tak jest, to nie jest tylko "ogrzewanie" przedniej szyby, ale coś więcej - do tego działa ograniczony czas. Samo "ogrzewanie" przedniej szyby włączasz ustalając odpowiedni kierunek nawiewu.
Za grzanie luster i tylnej szyby odpowiada inny przełącznik, który jest załączany jednocześnie z Max-Def i działa ten sam czas (około 3 minut po osiągnięciu w grubym przybliżeniu około 60st temperatury płynu). W przypadku własnoręcznego załączenia grzania tylnej szyby i lusterek funkcja aktywna jest 20 minut.
-
Cytat:
Napisał
ksys Ja mam automatyczną klimatyzację, i po załączeniu grzania szyby przód załącza się ogrzewanie szyby tylnej oraz grzanie lusterek. Falowania obrotów uświadczyłem raz zeszłej zimy, ale auto nowe wtedy było i powiedziano mi, że musi się dotrzeć;)
obecnie rano mamy już przymrozki i po odpaleniu i załączeniu tylko troszkę obroty spadają, ale nic nie faluje. Obroty spadają minimalnie, bardziej to czuć niż w pracy silnika niż wiać na obrotomierza.
pozdrawiam
Ksys a spróbuj tak : na zimnym silniku , na luzie , zaraz jak zejdzie Ci z obrotami do 800 obr wcisnąć i szybko puścić sprzęgło, tylko uwaga : puść nogę z hamulca i nie zaciągaj ręcznego . Zobaczysz czy nie wpadnie silnik w falowanie :-) . Innym też polecam to ćwiczenie.
-
W ten sposób odkryjesz tylko że popuszczanie sprzęgła Tipo podbija na chwilę obroty. Tak dzieje się za każdym razem jak wciśniesz i puścić sprzęgło niezależnie od tego czy silnik jest ciepły czy zimny i nie musisz szybko puszczać sprzęgło możesz zrobić to powoli a im wolniej będziesz je puszczał tym większe podbicie obrotów nastąpi. Polecam to ćwiczenie.
-
Nie zauważyłem aby była różnica jak szybko puszczasz sprzęgło. czujnik sprzęgła nie jest potencjometrem, tylko działa na zasadzie włącz/wyłącz i nie ma tu znaczenia jak puszczasz sprzęgło. I zgadza się - w aucie tym po puszczeniu sprzęgła podbijane są obroty. Przydaje się to w korku, gdzie samym sprzęgłem ruszamy bez dodawania gazu.
pozdrawiam
-
U mnie tak samo po puszczeniu sprzęgła są podbijane obroty.
-
Cytat:
Napisał
ksys Nie zauważyłem aby była różnica jak szybko puszczasz sprzęgło. czujnik sprzęgła nie jest potencjometrem, tylko działa na zasadzie włącz/wyłącz i nie ma tu znaczenia jak puszczasz sprzęgło. I zgadza się - w aucie tym po puszczeniu sprzęgła podbijane są obroty. Przydaje się to w korku, gdzie samym sprzęgłem ruszamy bez dodawania gazu.
Slawcio74 pisał, zeby sprawdzić na luzie (u mnie podnosiło obroty tylko przy wbitej jedynce, zeby nie zdławić silnika przy ruszaniu o ile pamiętam). Podnosi wam tez na luzie?
-
W tjet tak, na luzie tez trochę podnosi.
-
w 95KM też na luzie podnosi, ale tylko wtedy kiedy nie wciskam hamulca.
-
Cytat:
Napisał
ksys Nie zauważyłem aby była różnica jak szybko puszczasz sprzęgło. czujnik sprzęgła nie jest potencjometrem, tylko działa na zasadzie włącz/wyłącz i
To jest potencjometr przynajmniej wg opisu jaki wkleil Jackthenight
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight Ja zimą robię po 4km dziennie i żadnych problemów z falowaniem obrotów :)
A gdzie szukać odmy w 1.4 95KM? To tylko taki wężyk https://allegro.pl/oferta/przewod-ol...um-12277889105 ? Czy coś jeszcze? Pod wężykiem jest metalowy bolec, a w nim zwinięty drut, coś na kształt sprężynki. Nic więcej póki co nie znalazłem u siebie...
-
Cytat:
Napisał
facq
I nic więcej nie znajdziesz, ta sprężynka to separator oleju czyli ma oddzielić opary oleju od oleju i na tej sprężynke lubi być masło które ogranicza przepływ oparów.