To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
firemanek
Napisał giannini
Jeżeli masz ustawiony wyświetlacz na tryb GSI , wtedy wyświetla na środku dużą cyfrę aktualnego biegu i po bokach w cieniu biegi sąsiadujące.
czyli tego nie mam w LPG
W 1.4 16V 95KM też tego nie mam ,nawet w ustawieniach wyświetlacza nie ma trybu GSI,po TRIP mam zaraz Info pojazdu
-
No to kolejna zagadka. Jak komputer "wylicza" te strzałki. Nie zależy to od obrotów, raczej obciążenia silnika może jako pochodna podciśnienia. Ale na ostatnim biegu zapewne da się osiągnąć takie wartości obciążenia/podciśnienia jak np. na piątym. Powinien wtedy pokazywać strzałkę w góre a tego nie robi wiedząć że to ostatni bieg.
Może go wylicza jak napisano powyżej z obrotów silnika i kół i a rodzaj wskaźnika biegów (ze wskazaniami aktualnego czy bez0 wynika tylko z softu zestgawu wskaźników?
-
Biorąc pod uwagę, że w zależności od stylu jazdy (dynamiczna/spokojna), to na pewno nie wylicza tego wg stałej wartości obrotów, bo przy różnych obrotach silnika sugeruje wrzucenie wyższego biegu.
-
Cytat:
Napisał
kartonik
na pewno nie wylicza tego wg stałej wartości obrotów, bo przy różnych obrotach silnika sugeruje wrzucenie wyższego biegu.
Tak czy inaczej, ten algorytm nie jest zbyt wyrafinowany. Np. jadę 75km/h na V biegu, ale jest pod górkę i ewidentnie brakuje mocy. Potrzebna jest redukcja do IV, a strzałka sugeruje VI :wink:
-
Cytat:
Napisał
marwil73
W 1.4 16V 95KM też tego nie mam ,nawet w ustawieniach wyświetlacza nie ma trybu GSI,po TRIP mam zaraz Info pojazdu
Bo wersja zestawu wskaźników , nie jest chyba zależna od silnika , tylko od wersji wyposażeniowej.
-
Cytat:
Napisał
kjk
Tak czy inaczej, ten algorytm nie jest zbyt wyrafinowany. Np. jadę 75km/h na V biegu, ale jest pod górkę i ewidentnie brakuje mocy. Potrzebna jest redukcja do IV, a strzałka sugeruje VI :wink:
Ciekawi mnie to, czy nie są to czasem błędy implementacji. GSI w innych modelach potrafi pokazywać kiedy redukować, uczy się stylu jazdy i zmienia progi zmiany biegów itp.
-
Cytat:
Napisał
giannini
Bo wersja zestawu wskaźników , nie jest chyba zależna od silnika , tylko od wersji wyposażeniowej.
Hardwareowo to moze byc to samo tylko inny soft
-
W sedanach tylko w automatycznej skrzyni biegów pokazuje GSI.
-
Cytat:
Napisał
giannini
Napisał marwil73
Mam wersję Lounge
-
Osobiście nie zwracam uwagi na wskazania tego ustrojstwa...... gdybym się nim sugerował to silnik szybko musiałbym remontować. Jego wskazania to tylko jakaś sugestia, którą można się wesprzeć ale nie koniecznie słuchać jej dobitnie....
-
Cytat:
Napisał
jacek2
Osobiście nie zwracam uwagi na wskazania tego ustrojstwa...... gdybym się nim sugerował to silnik szybko musiałbym remontować. Jego wskazania to tylko jakaś sugestia, którą można się wesprzeć ale nie koniecznie słuchać jej dobitnie....
To fakt - może to jest dobre dla kogoś kto pierwszy raz siedzi za kierownicą. Poza tym człowiek patrzy na drogę a nie strzałki. Ale sam wskaxnik aktualnego biegu by się przydał skoro już to jest.
-
Cytat:
Napisał
marx30
Poza tym człowiek patrzy na drogę a nie strzałki.
Nie patrzysz na obrotomierz i prędkościomierz? :)
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Nie patrzysz na obrotomierz i prędkościomierz? :)
Zerkam, ale nie wypatruję czy obrotomierz lub prędkościomierz doszedł do zadanego punktu.
Tak samo nie wypatruję czy strzałka się pojawiła i mam zmienić bieg ;-)
Dzięki bogu jak większość ludzi nie muszę, raczej czuję i słucham.
Ale jeśli już ktoś lubi taki gadżet i aby to miało precyzyjnie działać i nie absorbować kierowcy to powinno gadać "up" "down" itp. Na dłuższą metę byłoby wkurwiające ale bezpieczniejsze.
Niektórzy mają żony z wbudowana taką funkcją ( i kilkoma innymi: aktywny tempomat, funkcje parkingowe itp) .
-
Jednak te strzałki w grupie Fiata żyją własnym życiem :) co prawda to Alfa QV ale filmik fajny. (akcja od 1:10)
https://www.youtube.com/watch?v=gQnZWQw2Nxc#t=70.632516
-
Takie małe OT:
Taki sam licznik jak w argo hgt w brazylii