To jest widok strony w wersji do druku
-
No to do kolegów mam jeszcze pytania: Przy wyciąganiu półosi, da się to zrobić bez zdejmowania zwrotnicy ze sworznia wahacza (odpinam tylko McPhersona i koncówke drążka kierowniczego). Samą półoś wystarczy wyszarpnąć ze skrzyni czy są jakieś dodatkowe zabiegi potrzebne.
-
Ja odkrecalem caly wachacz. Dostep jest dobry
-
Cytat:
Napisał
desmo999
Ja odkrecalem caly wachacz. Dostep jest dobry
W sensie - sworzeń wahacza odpięty od zwrotnicy, bo zrzucanie całego wahacza jest raczej niepotrzebne.
-
No zrzucilem caly wachacz bez rozpinania od zwrotnicy. Tak bylo najszybciej
-
Znalazłem jeszcze takie coś:
https://www.youtube.com/watch?v=MLPldbe65ks
U mnie odgłos jest podobny, jak sprawdzałem od spodu.
-
Dzisiaj miałem czas sprawdzić i na razie wyszło, że lewy przegub wewnętrzny ma spory luz i stuka. Z prawej strony jest minimalny. Mam już zamówioną używaną ale sprawną półoś i pod koniec przyszłego tygodnia będę wymieniał (niestety codziennie do pracy 50 km w jedną stronę, więc muszę wziąć urlop żeby to zrobić, bo nie chce mi się po ciemku z tym walczyć) Dam znać czy to pomogło. Jeszcze tylko pytanie do kogoś kto wymieniał sam półosie - czy spuścić olej ze skrzyni, ile go wycieknie przez otwór po półosi?
-
Tak olej spusc. Wymien tez uszczelniacz
-
Cytat:
Napisał
bobass1970
Jeszcze tylko pytanie do kogoś kto wymieniał sam półosie - czy spuścić olej ze skrzyni, ile go wycieknie przez otwór po półosi?
Jeśli postanowisz wymienić sam przegub wewnętrzny bez kielicha ( krzyżak i oś ) to nie nie musisz... w innym przypadku naturalnie tak...
-
@lisekg: Niestety nie wiem jaki jest stan kielicha (czy on jest zjechany, czy rozwalony krzyżak) dlatego chcę półoś wyciągnąć na stół i sprawdzić. Przy okazji skapnąłem się, że od ostatniej wymiany oleju w skrzyni prawie dochodzi 60 kkm więc za jednym razem wymienię olej. Przy okazji pytanie: jeśli chciałbym wymienić tylko krzyżak, bez wyciągania kielicha (jak wspominałeś powyżej) to półoś wychodzi z przegubu wewnętrznego łatwo czy trzeba ją wybijać albo rozchylać jakiegoś segera?
-
Widzę, że masz taki sam objaw jak u mnie. Na 90% są to przeguby. Przy załadowanym samochodzie autem potrafi u mnie zatrząsnąć pomiędzy 70-90 km/h.
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że przeguby są nie do dostania. Co kończy się drogą zabawą, lub majsterkowaniem z samymi krzyżakami.
Poduchy sprawdziłem i są okej. Pozostaje jeszcze kwestia dwumasy choć nie ma objawów u mnie podczas jazdy, czy ruszania. Jak wymienisz daj znać, czy pomogło i czy mam się za to brać. Zrobiłem już na takich przegubach około 10 tysięcy, więc jak na wykończone to i tak nieźle wytrzymują :D
-
Jakby co mam lewa polos nowke na sprzedaz metelli
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Uszczelniacz nowy tez mam
-
Cytat:
Napisał
bobass1970
Przy okazji pytanie: jeśli chciałbym wymienić tylko krzyżak, bez wyciągania kielicha (jak wspominałeś powyżej) to półoś wychodzi z przegubu wewnętrznego łatwo czy trzeba ją wybijać albo rozchylać jakiegoś segera?
Sama półoś z krzyżakiem wyjdzie po zwolnieniu piasty/zawieszenia koła łatwo z kielicha - nie napotkasz na problem... Oceń stan tego przegubu co kupiłeś ( bo jak rozumiem używka ? ) Może wystarczy sam krzyżak nowy kupić i będzie OK? ...
-
Miałem szczęście i gość sprzedał półoś + nowy krzyżak osobno, bo nie trzeba było wymieniać. W sumie więc mam dwie półośki (stara w aucie, nowsza osobno) i nowy krzyżak. Coś z tego ulepię :)
-
Cytat:
Napisał
bobass1970
Miałem szczęście i gość sprzedał półoś + nowy krzyżak osobno, bo nie trzeba było wymieniać. W sumie więc mam dwie półośki (stara w aucie, nowsza osobno) i nowy krzyżak. Coś z tego ulepię :)
To tylko brakuje dobrego smaru do szczęścia ;-)
-
Cytat:
Napisał
lisekg
To tylko brakuje dobrego smaru do szczęścia ;-)
Niestety tego XADO nie zdążę kupić, więc będzie zwykły, molibdenowy :(