To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tarcze na tył -
Cytat:
Napisał
patryk691
Mam wersje 16v 1.9 150km.
Myślałem, że ktos założył po prostu zwykle zamiast wentylowanych. Zaciski są takie same do obydwu wersji? A z przodu jak wyglada sprawa z tarczami, tez roznie wychodzily?
Zamówię z textara zwykle tarcze i to chyba będzie najlepszy wybór.
Z przodu też różnie, trzeba sprawdzić. Z tyłu nie da się założyć zwykłych jak były wentylowane bo są inne zaciski. Normalna sprawa, że masz z tyłu lite jak wyżej napisałem mam tak samo w samochodzie z końca 2006 roku.
Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
patryk691
Mam wersje 16v 1.9 150km.
Myślałem, że ktos założył po prostu zwykle zamiast wentylowanych. Zaciski są takie same do obydwu wersji? A z przodu jak wyglada sprawa z tarczami, tez roznie wychodzily?
Zamówię z textara zwykle tarcze i to chyba będzie najlepszy wybór.
Cromy z tym silnikiem miały na początku wersje z wentylowanymi tarczami.. potem niestety ktoś wpadł na pomysł wkładania slabszych tarcz ( o mniejszej średnicy i z tyłu nie wentylowanych ) tak jak do wersji 120 konnej.. :mad: tak więc jeśli jesteś pewny ze są u ciebie lite to będzie OK...
Ja osobiście używam tarcz firmy: MIKODA nacinane i nawiercane... ale to mój kaprys ;-)
tarcze hamulcowe, bębny hamulcowe
-
W moim rydwanie przed wakacjami wymieniałem tarcze na tylnej osi. Są pełne. Mój mechanik założył TRW i klocki Bosch. Jestem z tego kpl. zadowolony taż, ze na przednią os trafi także zestaw od tych producentów. Co do tarcz byłem miło zaskoczony bo miały fabrycznie pomalowane min. ranty, które korodują. Teraz po ok. 7 tys. km nadal wyglądają OK na rantach "0" rdzy.
-
Kupiłem tarcze Febiego i klocki ABE i też się to dobrze spisuje. Tył nie ma aż tak dużego znaczenia jak przód. Z przodu mam ori(ktokolwiek to produkuje) i klocki Ferrodo.
-
Odświeżę temat.
Mam Fiata Croma automat 1.9 150 koni z 2010 roku. Chciałem wymienić tarcze hamulcowe wraz z klockami na tył. Na tyle znajduje się jednolita pełna tarcza. Ciekawą aukcję odnośnie tarcz znalazłem Mikody ATM 1633. W opisie podane jest iż pasuje do Fiat Croma 194. Są to jednak tarcze wentylowane. Czy obecny zestaw zacisków jest na tyle uniwersalny iż wrzucenie powyższej tarczy wentylowanej będzie możliwe?
-
Cytat:
Napisał
Zawaś
Odświeżę temat.
Mam Fiata Croma automat 1.9 150 koni z 2010 roku. Chciałem wymienić tarcze hamulcowe wraz z klockami na tył. Na tyle znajduje się jednolita pełna tarcza. Ciekawą aukcję odnośnie tarcz znalazłem Mikody ATM 1633. W opisie podane jest iż pasuje do Fiat Croma 194. Są to jednak tarcze wentylowane. Czy obecny zestaw zacisków jest na tyle uniwersalny iż wrzucenie powyższej tarczy wentylowanej będzie możliwe?
Mikoda produkuje tarcze nacinane i nawiercane ( ja mam takie u siebie) więc jeżeli o taki tobie chodzi to tak ale trzeba pamiętać że do nich najlepiej dać miękkie klocki typu Ferodo Premier UWAGA - chodzi o tarcze jednolitą ale z nawiertami na wylot i nacięciami w kształcie C !!!!
Jeżeli jednak patrzysz o typowe wentylowane tarcze ( dwie tarcze oddzielone a po środku kanał wentylacyjny z żeberkami ) to nie będą pasować!!! Chyba że poprzedni właściciel zmienił zaciski na takie z modelu 150KM do 2006 roku lub z wersji 200KM.
Jeżeli masz seryjne hamulce to od 2007 w wersji 150 KM były z tyłu tarcze jednolite czyli nie wentylowane!!! I tego się trzymajmy ;-)