Zdecydowanie - Automat. Manual to teraz coś a'la silnik parowy.
To jest widok strony w wersji do druku
Zdecydowanie - Automat. Manual to teraz coś a'la silnik parowy.
Popatrzyłem ostatnio na ceny olejów wg specyfikacji do naszych motorków MA i zauważyłem,że można kupić taniej o ok 50% 4 l oleju jednej z firm ,zamiast Selenii. To już zastanawia nad kosztami . Zadałem pytanie do FCA i ASO koło mnie ,czy mogę przynieść swój olej o specyfikacji 9.55535-GS1 i nie spowoduje to utraty gwarancji ,problemów z późniejszym potencjalnym zepsuciem czegoś. Czekam na odpowiedź. Olej 50 % taniej ,filtry też 30-50 % taniej ,co może dać całkiem spore oszczędności nawet gdy serwisujemy pojazd w ASO .
mówisz o oleju Shell? Bo tylko on chyba póki co spełnia tą specyfikację.
Ja bym się bał, Multiair jest wrażliwy na olej, u mnie w ASO powiedzieli mi, że spokojnie mogę przynieść swój jeśli mam tańszy, ale żeby to była selenia
Motul i Shell ,z tym ,że ten drugi sporo tańszy ,można dostać 4l za ok 111 zł . To ,że ASO naciska na Selenię,to wiadomo ,no czekam na cenę ze sklepu ASO,bo ostatnio tam kupiłem za 90zł/2 l co jest do przełknięcia ,choć i tak drogo w stosunku do Shella
Oficjalna odpowiedź FCA ,to zalecają olej o parametrach X ,zalecają olej Selenia ,ale..dopuszcza się stosowanie materiałów eksploatacyjnych innych producentów jeśli materiały te spełniają wskazane w instrukcji obsługi parametry tj. lepkość i jakość oleju . Nie wspomniano o parametrze "specyfikacja" ,ale zapewne dobrze,aby też spełniał. Teraz zamailuję do Shella,czy ich olej ma certyfikat,czy jedynie spełnia daną specyfikację ,bo to różnica jak dla mnie .
Penrite Enviro+ C-2 0W-30 do 1.6 spełnia wszystkie wymogi a bańka 5 litrów to 200 pln.
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
Jest zagadką ,czy ma certyfikat Fiata,czy wg producenta oleju spełnia wymogi Fiata,bo gdy padnie np system MA ,to będzie kwestia nr 1 dla ASO aby się wykpić ,a koszt to niemały
dlatego wg mnie nie warto oszczędzać na oleju. Jak już wcześniej wspominałem, gdy byłem na przeglądzie u mnie w ASO to przyjechała babka z alfą i okazało się, że padł moduł MA (niestety nie wiem jaki model ani rocznik alfy) - z papierów wynikało, że lała "zgodny ze specyfikacją" był to Castrol. Wiem, że serwis na to patrzy bardzo jaki leje się olej, przy Selenii pewnie jest mniej problemów. A to, że ASO upierało się u mnie na Selenię to nawet nie wydaje mi się, że z kwestii zarobków, po prostu wydaje mi się, że ryzyko wystąpienia usterki modułu przy selenii może być mniejsze
Odpowiedź od Shella ,pozwolę sobie przytoczyć " (...)Olej Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W-30 został przebadany i spełnia wymagania specyfikacji Fiat 9.55535- GS1 (...)" Jak dla mnie odpowiedź omijająca moje konkretne pytanie ,a było ono :"...czy ten olej ma dopuszczenie firmy Fiat , czy jedynie spełnia normy firmy Fiat.?..." Jak dla mnie tylko spełnia normy Fiata ,co stanowi niezgodność ze stanowiskiem Fiata,że olej ma mieć jego dopuszczenie . Jak źle rozumuję ,to sprostujcie mnie !!
W salonach ganinex leją oleje shel lub selenia. Nie informują o tym klienta chyba że sie zapyta
I nie tylko salony ganinex w wojs slaskim leją oleje shela , znam 4 salony co leja shela a w dokumentach jest napisane co innego
Teraz mam przykład mam przeglad przy 30 tys.km z lpg serwsi jest od 870.zl -1582.zł ( miedzy innymi w ganinex jest tak rozbieżności)
A po drugie mi jest wszytko jedno co leja to diler odpowiada
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
A tak sfoja drogą czy to ma sens kupowania Oleju np shel 4 + 1 l , 110zł plus wszytkie filtry mann 144zł, świece 320 zł + przeglad z filtrami lpg 123zł jest to 697zl + 300zł w ganinex za przegląd wychodzi 997zł a u nich w ganinex pszczyna ,gliwicem autohit, bilsko biała kosztuje 870zł za to samo
Takie coś znalazłem ,wklejam tutaj ponieważ tak bardziej pasuje jakoś pod ten topik https://www.wyborkierowcow.pl/silnik...ypowe-usterki/
Artykuł w miarę ok, autor przyłożył się oglądając forum Alfaholików na ten temat :smile: Jakby nie było, to u nich najwięcej porządnych informacji się pojawiło :smile:
a jak z tym filtrem MA? wymieniacie go co ile?
Wymienię przy rozrządzie.
Od turbiny przy następnej wymianie oleju, czyli przy około 45tyś.km.
od turbiny? Czyli ile jest tych filtrów? Pytam, bo chciałbym przy następnej wymianie to zrobić, a nie chcę by w ASO patrzyli na mnie jak na debila ;)