To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
vesatis
w tegotygodniowym autoświecie jest test opon wielosezonowych, możecie się sami przekonać jaki sens ma kupowanie zimówek
Przekonać się na podstawie opisu w sponsorowanych artykułach?
Michelin - nigdy, ale to nigdy tego czegoś więcej. Miałem dwa komplety fabrycznie założone na auta. Po 3 latach boki opon wyglądały jak boki opon innych producentów po 8! To nie jest moja odosobniona opinia - gdy widzę na aucie Michelin zawsze patrzę na datę produkcji i na to jako ta guma wygląda - guma po 3 latach ma już oznaki zestarzenia się. Ale jak ktoś lubi, to czemu nie.
-
Te Fuldy mają oznaczenie M+S i górę na oponie, a w innym miejscu słoneczko+deszcz+płatek śniegu. Tak więc nikt nie powinien się przyczepić do homologacji.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
A tutaj dla zainteresowanych test opon całorocznych z Auto Świata z zeszłego roku: http://www.auto-swiat.pl/eksploatacj...-pogode/enc349
-
Jedyna opona która ma zimowa homologację i jest całoroczna, to ten Michelin, który tani nie jest, a opinie ma bardzo różne (ponoć mieszanka się dość szybko ściera). Nadal wolę mieć dwa komplety kół i się nie martwić.
-
Cytat:
Napisał
Double
(ponoć mieszanka się dość szybko ściera)
Jeżeli szybko się ściera, to problemu ze zbyt szybkim starzeniem się gumy nie ma haha
-
Double, wolnoć Tomku w swoim domku - ja też dotąd jeździłem na letnich i zimowych oponach. Kupione przeze mnie wielosezonówki to taki eksperyment.
Swoją szosą masz chyba stare informacje - moje Fuldy mają znaczek "3 Peaks Mountain Snow Flake (3PMSF)", który, zdaje się, jest potwierdzeniem homologacji zimowej. Micheliny były pierwsze, ale reszta peletonu już doszła lidera :-)
-
Witam . Też mam zamiar kupic wielosezonowe do mojej 500L, ostatnie 2 lata jezdzilem na nokianach WEATHERPROOF (co prawda w innym samochodzie ) i nie widze sensu kupowania innych opon niz wielosezonowe . dlas mnie to oszczednosc czasu i brak problemu z przechowywanie dodatkowego kompletu opon. Teraz sie wacham czy kupic micheliny czy continentale, tyle ze conti jeszcze nie sprawdzone ,nowość jakaś tegoroczna .
pozdro Robert
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
przepraszam za bład w słowie waham:)
-
Cytat:
Napisał
rob.b
Witam . Też mam zamiar kupic wielosezonowe do mojej 500L, ostatnie 2 lata jezdzilem na nokianach WEATHERPROOF (co prawda w innym samochodzie ) i nie widze sensu kupowania innych opon niz wielosezonowe . dlas mnie to oszczednosc czasu i brak problemu z przechowywanie dodatkowego kompletu opon. Teraz sie wacham czy kupic micheliny czy continentale, tyle ze conti jeszcze nie sprawdzone ,nowość jakaś tegoroczna .
pozdro Robert
jak już pisałem kup sobie AŚ z tego tygodnia, tam masz dokładne parametry tych opon, są tańsze od Michelinów, bieżnik ewidentnie odgapiony z CC, wybrałbym coś z trójki Michelin, GY i Conti
-
tak czytałem ten test ,ale nie jestem przekonany do conti , niemiecka gazeta - niemieckie opony :D
-
Cytat:
Napisał
SpEcMeN
A ja nie polecam Goodyear VECTOR 4SEASONS, mam je w trekkingu. Wcześniej w innym aucie miałem Vrederstein Quatrac 5, przy nich goodyear jest bardzo głośny, przy pewnych prędkościach specyficznie huczy, przy szybszej jeździe po rondzie piszczą, podobnie w zakrętach i nie chodzi mi o jakieś wielkie prędkości. W lecie zbyt miękkie, w zimie lepiej ale do vredersteina im dużo brakuje. Także ja goodyear nie polecam. Jeździłem trochę latem autem na Michelin CrossClimate+ odczucia podobne do vrederstein ale jeszcze ciszej.
A ja mam wyżej wspomniane Goodyear'y lecz 205/55R16 91H i mam zupełnie inne odczucia. Jedyne, w czym się mogę zgodzić, że hałasują w zakrętach, lecz ja to zauważam przy prędkościach ~90km/h. Jak się sprawują na śniegu? Ciężko powiedzieć, bo w mojej okolicy śniegu ostatnio bardzo mało :-)
-
A ile km zrobiłeś na tych oponach ?
-
Rzeczywiście, może i przy mniejszych prędkościach na rondach są głośniejsze. Uconnect tylko na "9" i naprawdę trzeba się wsłuchać. Ale mi absolutnie nie piszczą. Hałas w zakrętach to raczej szum. Zrobiłem ~34tys. km, w tym czasie dwa razy zamieniałem przednie z tylnymi: po 12tys. i po ~32tys. km. Patrząc na zimowy wskaźnik zużycia, powinny wystarczeć jeszcze na jakieś 20 tysięcy.
Złe doświaczenia natomiast mam z: Nokian All Weather - na szczęście chyba już tego nie produkują - imho odpowiednik naszej Dębicy. Firestone Winterhawk (nie wiem, która seria, lecz na pewno starsza niż 2 evo), na dzień dobry niezłe, z roku na rok coraz bardziej śliskie pomimo głębokiego bieżnika. Na mokrym asfalcie powyżej zera b. słabe.
-
Witajcie , zakupiłem continentale allseason ,przetestowane na mokrej drodze (ostatnio dużo okazji do tego), jak narazie spisuja sie b.dobrze ,lepiej niż ich odpowiedniki letnie i mam wrażenie zę droga hamowania też krótsza niż na letnich ..(jak coś to mam do sprzedania letni komplet continentali:) . ja bynajmniej nie mam już zamiaru wrócic do opon sezonowych.
-
Każda z klasy premium będzie dobra. W poprzednim aucie miałem Dunlop Wintersport i do 500L też takie wziąłem 205/55/16. Są bardzo ciche nawet przy temp +11stC.
-
Do 500L zamówiłem zimówki 16" Falken Eurowinter HS 449. Jestem bardzo zadowolony z tych opon. Ten sam model (tylko w odpowiednio innym rozmiarze) zamówiłem w tym roku do Abartha i też mam z jazdy dobre wrażenia. Nie testowałem jednak w zupełnej zimie (wiadomo jakie są ostatnimi laty polskie warunki - chlapa, deszcz itp.).
-
Witam. Panowie czy ktoś z was widział choćby jedną rzecz która jest uniwersalna ? Uniwersalny znaczy do wszystkiego i do niczego. Opony wielosezonowe kupują taksiarze i ci co wożą babcie do kościoła. I jeszcze jedno , nie ma opon wielosezonowych klasy premium .Firmy takie jak Dunlop robią takie opony ale to nie jest top.Continental PremiumContact 6 -72db!!! , premium tylko z nazwy.
C