To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
radex324
Wymieniłem świece, cewki i już tego zjawiska nie ma, teraz na dworze zimno i też nie było, więc temat rozwiązany :)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
A i nie mam kabli WN :P Mam cewki zakładane bezpośrednio na świece :D
a to nawet lepiej.... odpada problem z tymi kablami, choc u mnie maja 6 lat i nadal działają, :-)
-
Cytat:
Napisał
bnbn1
a to nawet lepiej.... odpada problem z tymi kablami, choc u mnie maja 6 lat i nadal działają, :-)
W moim kable mają prawie 11 lat i nie ma problemów, więc 6 lat to żaden wyczyn :P
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
W moim kable mają prawie 11 lat i nie ma problemów, więc 6 lat to żaden wyczyn :P
eee tam.... niektóre energetyczne to i maja 50 lat i dają rade, co tam jakieś WN w samochodzie :D
-
Możecie sprawdzić wykres sond lambda ?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
https://drive.google.com/file/d/1EOo...w?usp=drivesdk
-
Cytat:
Napisał
bnbn1
witam...bron boże nie troluje ale olej powinien być taki jak specyfikacja producenta silnika, a ten motul jest innej klasy (ACEA A3/B4) powinien być olej klasy ACEA C3,
cytując:
A3/B4 -> oleje do silników o luźnym spasowaniu wraz z silnikami wysokoprężnymi z bezpośrednim wtryskiem paliwa;
C3 -> oleje do silników wymagających midSAPS i wyższego indeksu lepkości wysokotemperaturowej (HTHS);
roznica pomiedzy A3/B4 a C3 jest w kilku parametrach i na dłuższa metę bym nei kombinował z czyms innym niż przewodział producent silnika, bo nie wiemy jak sie zachowaj np panewki przy dłuzszym kontakcie z olejem który jest bardziej lub mniej zasadowy, albo np uszcelniacze wszelkiej maści :-)
czy ten polsynteteyk mógl coś zepsuć wszystko zalezy jak długo był uzywany, zrobić przed wymiana płukankę i wlać to co ma być czyli to co podał producent pojazdu w książce, mam na mysli parematry i normy a nie marke, nie tylko selenia spełnia normy fiata. może to byc np MOTUL 8100 X-clean 5W-40, jest to olej ACEA C3 i spełnia normę FIAT 9.55535-S2, selenia jest nieco tansza ;)
Kolega błąd ma, Grande punto 1.4 16V ma klasę 9.55535-M2, znowu olej wymieniam i wleje ten sam co ostatnio, zostało mi 2,5L z tamtego roku i dokupię 2 litry.
-
Dziele się z Wami moim zdobytym we krwi doświadczeniem.
U mnie GP 1.4 Tjet.
Wypadanie zapłonu tylko w okolicach 2500-4000 obr/min. Za każdym razem na innym cylindrze.
Wymiana wszystkich cewek i świec nie pomagała.
Nie pomogła również wymiana wiązki elektrycznej do cewek, oraz wtyczek.
Wypalało świece zapłonowe przy mocniejszej pierwszej jeździe.
Na NGK natychmiast, na Denso przy 2 przyspieszeniu. Dużo świec wypaliło.
Przyczyna leżała po stronie uwaga! Pompy paliwa.
Nie było widać za niskiego ciśnienia próbnikiem ciśnienia na postoju przy przegazowce. Dopiero podczas mocnego obciążenia podczas jazdy zaczęło być to widoczne.
Mam nadzieje pomogłem wielu :)