Nie stykają się ,to był skrót myślowy -poprawnie "na prawie styku piór " - Fabryczne są o 1 cm dłuższe,co powoduje brak powstawania na dole dużego niewtartego trójkąta .
To jest widok strony w wersji do druku
Nie stykają się ,to był skrót myślowy -poprawnie "na prawie styku piór " - Fabryczne są o 1 cm dłuższe,co powoduje brak powstawania na dole dużego niewtartego trójkąta .
Koledzy jaka jest właściwa długość wycieraczki pasażera? Bo na allegro widzę co najmniej 3 wersje: 340, 350 i 375mm. Jak jest poprawnie? Akurat żona auto zabrała na wyjazd i nie mam jak sprawdzić.
Prawe pióro ma 360mm.
Prawdopodobnie na pierwszy montaż idzie Bosch. Zamówiłem sobie o numerze katalogowym 3 397 014 137, są tylko do 500X, stąd wnioskuję producenta jako OEM.
Odpowiadają numerom OEM 52029236 i 52029238. Zobaczę, czy będzie na żywca to samo.
Z ciekawostek, niektóre sklepy podają pasujące numery innych firm, ale prawe pióro okazuje się krótsze (np. 350mm). Trzeba zwrócić uwagę na to, aby była oczyszczana szyba w miejscu położenia czujnika deszczu, a ten jest dość wysoko, więc krótsze pióro może zrobić problem. Jak dobrze pamiętam lewa nie jest w stanie go oczyścić.
U mnie nie ma czujnika deszczu.
Dzięki za info.
Chciałem teraz zakupić pióra i w sklepie wg katalogu Boscha podało ...340 mm . Wszelkie zamienniki najczęściej podają 350 ,choć to i tak brakuje 1 cm do oryginału. Motgumy mi popracowały ok,ale nagle jakby stwardniały ,choć wycierają ,to przy nawrocie potrafią zaskrzypieć . Zamówiłem Visee (czy jakoś tak) ,polecane nawet na zagranicznych forach i obadam ich żywotność . W tym czasie zamówię same gumki i zamontuję w miejsce tych z piór Motgum i sprawdzę czy dadzą radę ,co byłoby taniej i EKO :)
W sklepach podają również uniwersalne. Jednak przy 340 część informuje, że wymiar odbiega, a część nie i potem jest problem z czujnikiem deszczu. Do 500X o nominalnym wymiarze jest tylko jeden zestaw piór Boscha, o numerze artykułu, który podałem.
Koszt jaki ? Ok 120 zł za kpl ?
Będę miał za 80zł.
Dobra cena
Pióra już mam, wymiarowo idealnie.
Załącznik 33772
Załącznik 33773
Załącznik 33774
Załącznik 33775
Załącznik 33776
To te Boshe?
Trochę czasu pojeździłem z nowymi piórami i okazało się, wbrew moim obawom, że nie mają denerwującej wady fabrycznych - prawe pióro nie skrzypi. Jest cicho, super zgarniają wodę :food:
70PLN brutto :P