To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Serwis olejowy -
Zmień serwis...chmmm,ten poprzedni zrobili w Gdańsku 50 km ode mnie i nie pojadę tam powtórnie,bo mam 6 km ode mnie inny. Wtedy tak byłem umówiony z 1 przeglądem ,więc go tam zrobiłem -słowny jestem . W kwietniu zobaczę ten koło mnie jak zadziała. Straty nie ma na filtrze,bo sam kupiłem (markowy) za pół ceny tego z ASO .
-
Ostatnio byłem na przeglądzie i przyjechała babka alfą z usterką, jak się okazało padł moduł multiair. Okazało się również, że zawsze lała castrola zamiast selenii. Tak ku przestrodze, bo nasze multiairy tolerują tylko selenie... (ogólnie o problemie z modułem multiair i lanym innym olejem już wcześniej słyszałem).
Dla naszego 1.4 140KM to Selenia Digitek 0w30. Jest jeden odpowiednik SHELL'a, który ma niby normy fiata, ale bałbym się go zalać. Selenię 2 litry można wyrwać za 90zł na allegro
-
Litr za 50 zł ujdzie ,nie ma co kombinować z olejami . Miałem Mazdę i zalałem Castrola i potem trzeba było płukankę robić,straszny syf po zdjęciu dekla zaworów był . Dopiero potem doczytałem na forum Mazdy,że Castrol nie jest zdrowym olejem dla Mazdy,widac dla Fiata też,tym bardziej silnia MA
-
Cytat:
Napisał
mulder
Ostatnio byłem na przeglądzie i przyjechała babka alfą z usterką, jak się okazało padł moduł multiair. Okazało się również, że zawsze lała castrola zamiast selenii. Tak ku przestrodze, bo nasze multiairy tolerują tylko selenie... (ogólnie o problemie z modułem multiair i lanym innym olejem już wcześniej słyszałem).
Dla naszego 1.4 140KM to Selenia Digitek 0w30. Jest jeden odpowiednik SHELL'a, który ma niby normy fiata, ale bałbym się go zalać. Selenię 2 litry można wyrwać za 90zł na allegro
Brakuje bardzo istotnej informacji, rocznika auta. Nie wiadomo też jak był wymieniany olej itd., co konkretnie lano.
Co do 0W30, to może co niektórych zdziwię. Na rynek Ameryki Północnej przewidziany jest olej o parametrach lepkościowych 5W40 - tak, chodzi o 500X i MultiAir Turbo 140/170KM :)
0W30 służy do spełnienia normy Euro 6. Wcześniej MA miały przewidzianą Selenię K PE 5W40 (Punto Evo, Alfa Mito itd).
-
a to ciekawe :)
tego nie wiem jaki rocznik, ale mogę potwierdzić, że lała inny olej niż selenia, o niby takich samych parametrach W.
-
Cytat:
Napisał
mulder
a to ciekawe :)
tego nie wiem jaki rocznik, ale mogę potwierdzić, że lała inny olej niż selenia, o niby takich samych parametrach W.
Parametry W to nie wszystko. Jest jeszcze norma ACEA i FIAT-a - aby było wszystko w porządku do gwarancji muszą być zgodne.
-
Widać,że olej w MA musi smarować,chłodzić i być podatny na naprężenia hydrauliczne -taki dodatkowy "drobiazg"
-
Te normy ma juz wiele olei. Na przykład Millers, Motul, valvoline Liquy Moly
-
Posprawdzałem z ciekawości i fakt,sporo producentów olejów podaje,że ich produkty spełniają odp normę Fiata,ale chyba tylko jeden ze wskazanych ma dopuszczenie Fiata.
-
Mam zalany w 500x 1.4 multiair na gwarancji olej Millers 0W30. ASO nie robiło problemów. Kultura pracy na tym oleju bardzo dobra
-
Dlaczego miałoby zrobić problem? U mnie w ASO wisi tabliczka (pewnie dotyczy to wszystkich ASO) ,że materiały eksploatacyjne inne niż oryginalne , dostarczone przez klienta skracają gwarancję na wykonana usługę do 6 m-cy. Zapewne Millers jest lepszy od oryginalnego oleju Fiata i nie o tym dyskutuję ,a o potencjalnych schodach prawnych ,schodach odpowiedzialności gdy zepsuje się przypadkiem coś ,na co ma wpływ np olej . To kosztowne naprawy ,więc nie jest dziwnym ,gdy gwarant poszuka sobie uchylonych drzwi odpowiedzialności i umywać będzie ręce. Zapewne w efekcie da się wygrać sprawę ,ale mało kto ma czas ,kasę i ochotę na to. Dlatego póki gwarancja materiały chyba dać lepiej jakie są wskazane,a po gwarancji hulaj dusza .
-
Cytat:
Napisał
dkedziora19681
CZY MOŻNA SANEMU SKASOWAĆ SERWIS OLEJOWY PO WYNIANIE SAMEMU OLEJU NIE PRZEZ ASO
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
Zrobiłem to za pomocą ELM 327 z MES 3.6 ,wersja MES 4.2 nie chciała działać na tym ELM .
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Zrobiłem to za pomocą ELM 327 z MES 3.6 ,wersja MES 4.2 nie chciała działać na tym ELM .
Odnośnie innego wątku, jaki komunikat błędu? Komunikacja idzie komendami AT, więc...
-
Komunikat że mam sprawdzić połączenie ,port , interfejs . Jednak łączy się celem sprawdzenia błędów ,czyli przekaz jest danych . W tym innym wątku szukałem info czy trzeba kupić interfejs z jakimś przełącznikiem ( coś jak zmiana pinów itp) .
-
Rozumiem, że program jest legalny? Tylko wtedy poprawnie działa.
Co do "pinów" i przełącznika odsyłam do strony Multiecuscan, gdzie to są opisane typy adapterów wraz z opisem z czym działają.
W subforum 500X nie ma informacji o interfejsie ELM327 z przełącznikiem, bo takowym całościowo 500X nie idzie zrobić. Dlaczego? Bo przełącznik nie ma obsługi adapterów typu 5 i 6
Można wyposażyć się w MES w ich interfejs z Multiplexem.
Połowicznie multipleks ma OBDLink MX, ale tylko multipleksuje z typem 5, do tego w AlfaOBD.