To jest widok strony w wersji do druku
-
Co do zbiornika paliwa - dzisiaj zapaliła mi się rezerwa, przejechałem na niej ok 25 km, po czym wlałem do baku 49,33L paliwa. Mam Tipo benzyniaka w wersji sedan. Czy ktokolwiek wie ile wchodzi paliwa do tego auta? Rzekome 45l napisane w instrukcji nie jest prawdą. Poza tym nie sądzę żebym do stacji dojechał na samych oparach, gdyż ostatnio udało mi się na rezerwie przejechać ponad 40km. Spalanie mam na poziomie 5,5l wg komputera, rzeczywistego wciąż nie umiem się doliczyć gdyż nie wiem ile da się paliwa do baku wlać. Podzielcie się Waszymi doświadczeniami.
-
Żeby wyliczyć rzeczywiste spalanie nie potrzebujesz wyjeżdżać calego baku ani wiedzieć ile do niego wchodzi. Zatankuj do pełna, zresetuj licznik, przejdź x km ( 200-300, może byc np 237,8km i zatankuj ponownie do pelna, a następnie policz w ten sposób: powiedzmy ze przejechales 300 km i za drugim razem tankujac do pełna weszlo 30 l, wiec
30 l - 300 km
X litrow - 100 km
30 l x 100 km / 300 km = 10 l
Czyli spalanie na 100 km to 10 l. Ile bys nie przejechal zawsze jestes w stanie policzyc spalanie. Wazne zeby tankowac do pełna, a najlepiej to zawsze na tej samej stacji i tym samym dystrybutorze.
-
Mam TIPO SW. Co do pojemności zbiornika mam pewne obiekcje. Mam zapaloną jedną kreseczkę na wskaźniku, żółta ikonka tankowania i komunikat Koniecznie zatankuj paliwo. Nigdy nie udało mi się zatankować więcej niż 38 litrów. Te 50 litrów to chyba pomyłka, no chyba, że Komputer coś oszukuje i pokazuje że nie ma paliwa a ono jest.
-
Wszystko jest dobrze, gdy zgasna wszystkie cegielki i zniknie zasieg masz jeszcze ~5l paliwa w baku. Jak chcesz zatankowac wiecej niz 38l to po zniknieciu zasiegu musialbys jezdzic jeszcze ~60 km po drogach po za terenem zabudowanym :wink:
-
Wg moich obserwacji to po zgaśnięciu wszystkich kresek jest bliżej 10 l niż 5. Ja jeszcze na głębokiej rezerwie zrobię jeszcze kilkadziesiąt km, a przy tankowaniu do 1 odbicia wchodzi mi około 43 l paliwa.
-
:) a ktos wyjezdzil do sucha zbiornik ??...i zalal do korka pózniej zeby wiedziec ile sie praktycznie miesci paliwa...??...co..??..mam byc tym numero uno... ??... :) jaaasne....no ale ktos musi byc pierwszy...:)
-
Praktycznie to miesci sie tyle paliwa w zbiorniku co jego pojemnosc robocza, wskazniki to tylko zblizona informacja i rezerwa jest tak ustawiona zeby spokojnie dojechac do stacji
-
Tipo 1.4 95km SW, po odbiorze auta z salonu prosto na stację paliw i wlałem 50,12l. Miałem paliwo już chyba tylko w przewodach. Tankuję do pełna około 42-43l. W zbiorniku zostaje te 7-8l.
-
Nie chcę polemizować, ale zrozumcie przesiadłem się z GP na TIPO. W GP wiedziałem znika zasięg mam jeszcze jakieś 4-5 litrów. Po zniknięciu zasięgu i przejechaniu tankowałem jakieś 40 litrów (zbiornik 46) Tu jest mocno orientacyjnie. Na razie nie wybieram się w trasę ale wolałbym wiedzieć z czym mam do czynienia. Dziękuję za sugestie.
-
W nowych FIAT-ach zrobili tak, aby użytkownik jak najszybciej zatankował, do tego w GP można polegać na wskazaniu wskazówki poziomu paliwa, na cegiełkach przy minimum paliwa nie, bo przy braku cegieł nie wiadomo ile tego paliwa jest.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
bo przy braku cegieł nie wiadomo ile tego paliwa jest
...i to wszyscy uzytkownicy Tipo chca wiedziec...ja takze...wiec jeden uzytkownik niech sie poswieci...dla potomnych... :) ??...coo??...padlo na mnie... ??...
-
Nie wszyscy. Ja na przyklad nie mam juz 18 lat zeby jezdzic na oparach
-
Miałem identycznie. Teraz również jak tankuje wchodzi mi Maks 42 L.
-
W "papierach" mam 50 litrów. Zatankowałem zaraz po zapaleniu się kontrolki "rezerwa" trochę ponad 42 litry Pb - do tzw. pierwszego "odbicia" pistoletu dystrybutora.
-
Tylko że rezerwa zapala się przy jednej cegiełce. Ja zawsze tankuje jak zasięg zniknie czyli : ---- wtedy wiem ze w baku mam te ~5-7l jeszcze .