To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Mega awaria tipo -
koledzy dziś odebrałem samochód, fiat ganinex w katowice niezdiagnozował usterki, naładowali akumulator i wszystko działa, nie ma upłynoości aku.. nie ma bledu poduszki wszystko działa co niezmienia faktu ze powód jakis musiał być skoro aku rozładował sie w pt do ok 7 V że nawet tipo niezakwiczał a sobota laweta.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
zobaczymy co bedzie dalej, ze 6 razy przypominano mi o oddaniu samochodu zastepczego, zeby tyko asistans nie musialo placic ehhh...
pan serwisant szybko mnie zbył pokazal ze naladowali akumulator i wszystko nikt niewglebiał sie co moglo byc prawdziwym powodem, sladów gryzoni tez niebyło
niewiem co o tym myslec masakra
-
Jeśli przy wyłączonej stacyjce napięcie na aku miałeś 7 V to oznacza, że aku nadaje się do wymiany.
Coś musiało się stać z akumulatorem. Już w przypadku napięcia poniżej 9V akumulator uległ uszkodzeniu przez zasiarczenie.
W twoim przypadku podejrzewam zwarcie w celach, możliwe że uległ jakiemuś uszkodzeniu, gdzieś wpadłeś w dziurę czy coś takiego, aku był
źle przymocowany i pod wpływem wstrząsu uszkodziły się cele w akumulatorze.
7V to niestety ale ASO powinno wymienić aku na nowy :)
-
To, że naładowali to efekt może być tylko tymczasowy. Może się okazać, że za chwilę znowu wywinie taki numer - to co JackTheNight napisał.
-
Zapewne tak będzie. Ale wtedy to już chyba nie zwalą winy na to samo - chociaż nie zdziwiłbym się z takim podejściem do klienta.
Musisz ich wtedy pocisnąć.
-
Takie zachowanie to ewidentnie wada akumulatora. Miałem coś podobnego w swoim starym aucie - zatrzymałem samochód pod sklepem i już nie mogłem ruszyć, bo po przekręceniu kluczyka zgasły światełka i szukaj wiatru w polu.
Zgadzam się z przedmówcami - trzeba powalczy z ASO, żeby wymienili akumulator.
-
Niewiarygodne , "super serwis" . Ja bym pojechał do innego , dobrego serwisu ( nie ASO ) i za niewielkie pieniądze zrobił badanie aku i z wydrukiem z powrotem do tych gamoni .... przecież do cholery musisz mieć komfort że możesz liczyć na swoje auto a nie czekać aż znów się wypier ... aku . Nie do wiary.
-
Nie dramatyzujcie tak z tym akumulatorem .... to że się rozładował to nie znaczy, że jest już do wyrzucenia czasami zdarza się że padnie po takim rozładowaniu ale w większości przypadków po powolnym naładowaniu wszystko jest ok ...... w poprzednim autku rozładowało mi 2 razy aku do zera ...tak że jak przekręciłem kluczyk to nawet się kontrolki nie zapaliły ( alternator dostał zwarcia i 1.5 A do masy szło ) a potem jeszcze jeździłem na nim 5 lat i nie było żadnych problemów i sprzedałem go razem z autem. Możliwe że ten akumulator jest uszkodzony ... a równie prawdopodobne jest że coś go rozładowało ... przyczyn może być wiele .... trzeba zdiagnozować.
-
Co nie znaczy ze nie warto sprawdzić profesjonalnie jego stanu...
-
proponuję podejrzeć te wcześniejsze wątki :
http://fiatklubpolska.pl/tipo-531/wy...57/#post259444
http://fiatklubpolska.pl/instalacja-...30/#post257782
jak widać w tych wątkach kolega largo coś kombinował w swoim tipo z elektryką - podpinał jakieś lampki led pod nogami - próbował a może i podłączył kamerę cofania wpinając się w instalację a może i podłączył inne "wynalazki" o których nie wiemy - zadawał pytania z których można wnioskować ,że elektryka samochodowa to niekoniecznie jego "bajka" /radziłem mu osobiście skorzystanie z usług elektryka samochodowego ale nie wiem czy skorzystał z mojej rady/ - ja osobiście najpierw sprawdził bym w serwisie aku czy nie jest uszkodzony / prosta czynność za kilka złotych a czasem i gratis/ jeśli jest OK to następnie zaczął bym szukanie problemu z rozładowywaniem od sprawdzenia w miejscach własnej ingerencji w elektrykę , podłączonych Led /zwarcia / i innych urządzeń - "olanie" sprawdzenia i czekanie na kolejną "padaczke aku i ew. problemy z assistance to może być w tym przypadku najmniejszy problem kolegi 'Largo " - samochody palą się najczęściej po tego typu "radosnej twórczości"
Jeszcze to co pokazuje ,że kolega largo sporo samodzielnie ingerował w elektryke w Tipo
http://fiatklubpolska.pl/tipo-531/co...6/8#post262948
http://fiatklubpolska.pl/tipo-531/co...6/6#post262533
http://fiatklubpolska.pl/tipo-531/co...6/3#post262082
http://fiatklubpolska.pl/tipo-531/za...46/#post291131
-
No i mamy MEGA awarię...
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Pewnie coś podłączył bezpośrednio pod zasilanie co rozładowuje akumulator ..... i zrobił mega awarię ... ;-P
-
Jesteście złośliwi :tongue
-
Tu nie chodzi o złośliwość, ale ostrzegano kolegę, że przez takie przeróbki ASO może się wypiąć na klienta i usterki elektryczne wykluczyć z ochrony gwarancyjnej.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Napisał
pawka
normalnie szerlok holms i detektyw w sutannie razem wzięci :-)
-
podziwiam kolegę za detektyw-izm w mojej sprawie, jest mi miło niezmiernie że ktoś tak bardzo wnikliwie zainteresował się moją sprawą, dziękuje za poświęcony czas, byłem ostatnio z zakopanem i powiem że narazie wszystko ok, co do elektryki wole sie kogos jeszcze poradzić mimo ze znam sie na rzeczy ;-) z ledami wszystko ok, kamera cofania tez działa i nie ma upłynności, akumulator odsiarczony ;-) alternator ładuje, z diagnozy ASO, mam pewna teorie choć niechce jeszcze nic mówić, przed ta awaria miałem samochód u lakiernika, otarcie takie drobne, samochód stał 3 dni, przypuszczam że podczas tego czasu lakiernik albo niewyłaczył radia albo cos w tym rodzaju...3 dni luki totalnej wiec nieiwem co sie wtedy działu, nic nieudowodnie pewnie mu, a akumulator naładoawał tak abym tylko mógł odjechać:autko: powiem wam koledzy ze jak byłem a ASO facet przybył z innym problemem , oznajmił im ze nastapila awaria swiateł, wszedzie pojawiały sie komnikaty o błedach swiateł mimo że wszystko poprawnie swieciło, ten body jest jakis zagadkowy, wiec panowie uwazajcie
Cytat:
Napisał
pawka