To jest widok strony w wersji do druku
-
Po raz kolejny Ci napisze - usilujesz się połączyć nie z tym modułem z którym nalezy. Na siłę chcesz się łączyć z modułem "przeglad", gdzie dla tego kabla dostępne są te co napisał Tobie kolega Andy, a i to nie koniecznie bo z abs mój vagkkl się nie chce połączyć.
W lewym dolnym rogu zmień w polu na zielono opisanym jako "system" na "silnik/ecu" i spróbuj połączyć.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
-
nie chodzi mi o przegląd ogólnie nie moge połączyc sie z programem
-
Cytat:
Napisał
dawidbergandy
nie chodzi mi o przegląd ogólnie nie moge połączyc sie z programem
To program łączy się z samochodem. Dlaczego nie chcesz zrobić tak jak Ci podpowiadamy?
-
Przełącz na silnik/ecu, i najpierw kliknij "symuluj", potem wycofaj i kliknij "połącz".
Ale w każdym przypadku próbuj łączyć się z "silnikiem", bo wszystkie Twoje screeny pokazują że uparcie starasz się połączyć z opcja "przeglad" - to nie ma prawa się udać tym kablem.
Same ustawienia portu wyglądają ok, skoro znajduje Ci kabel to moim zdaniem jest dobrze. Możesz jeszcze spróbować zaznaczyć "high latency mode" - tryb wysokich opóźnień, okienko w ustawieniach portów na dole, czasem mes informuje że kabel generuje opóźnienia, czasem nie. Ale to raczej dotyczy już samego odczytywania parametrów na podłączonym aucie zdaje sie.
-
aha ok to zrobie tak jak mowicie i dam znac
-
Dla potomnych ponownie przypomnę. Po wymianie oleju resetujemy w dwóch miejscach: 1. Silnik/Regulacje/Wymiana oleju (tylko dla wersji DPF) i 2. Przegląd/Regulacje/Reset następnego przegląd km. Wszystko.
-
Zawsze resetowalem tylko ten pierwszy u siebie. Czemu? A temu, że ten drugi wydaje mi się przeglądem serwisowym, a nie przeglądem olejowym.
-
Odpowiem najprościej jak potrafię: w "silniku" zerujemy wyliczony procent zużycia oleju, w przeglądzie natomiast interwał wymiany/przeglądu w kilometrach. Ja ustawiłem sobie np. interwał przeglądów na 15 tys. km i jest to mój death line bo wymieniam olej max. po 12 tys. W przypadku gdy nie wyzerujemy tych parametrów komputer zacznie nam przypominać albo o przeglądzie albo o konieczności wymiany oleju (migającą olejarką ale to wszyscy znacie z instrukcji).
-
-
Abramsik i jesteś pewien że do "przegladu" gdzie kasuje się ustawialny przebieg między wymianami, uda się podpiąć kablem vagkkl?
-
Nie jestem specjalistą ale ten Twój kabel mi nie leży. Ja (po lekturze min. tego forum) zakupiłem interfejs elm 327 (ze wszystkimi przejściówkami) od licencjonowanego przedstawiciela dystrybutora MES. Znajdziesz go na stronie MES/Dystrybutorzy. I tego że dzięki temu kablowi wraz z przejściówkami łączę się ze wszystkim. Sam mES jest tak przejrzysty że sam powie czego od ciebie chce.
-
Kabel kolegi który założył wątek czy mój? Bo nie wiem czy odpowiadasz jemu czy mi :)
Jeśli o mnie chodzi to mam w garażu nie tylko vagkkl czy elm327.
-
1 załącznik(i)
witam zrobilem tak jak pisaliscie ale niestety znowu problem Załącznik 28944
-
Z tego co widzę udało Ci się połączyć? Błąd wygląda na "czysto systemowy". Probowalbym uruchomic mes w trybie zgodnosci z np xp lub wywalić i zainstalować raz jeszcze.
-
Panowie mi MES się fajnie połączył, tyle ze mam wersje free i nie da się skasować zużycia oleju. No i na kablu ELM327 w tej wersji nie da sie wejśc na pozostałe elementy - ABS , ESP czy to normalne,? Gdzieś czytałem że da się to skasować na tej wersji..