To jest widok strony w wersji do druku
-
Felgi stalowe czy aluminiowe na zimę? Jeśli ten sam rozmiar to aluminiowe na solone drogi są bardziej wytrzymałe, ale pytanie jest złożone i chodzi o inny profil opony - niski na lato i wysoki na zimę. Niski profil to szersza opona, wysoki to węższa opona. Szczerze przyznam, że również kilka lat wstecz pomyślałem o tym żeby kupić mniejsze felgi i założyć na nie wyższy, bardziej komfortowy profil opony. Czy to miało jakiś logiczny związek z zimą? Chyba tylko taki, że posiadałem już większe felgi i opony do nich letnie więc mogłem kupić drugi komplet na zimę. Z tego co czytałem obecnie w necie szersze opony (niższy profil) to lepsza przyczepność, krótsza droga hamowania na suchej ale też na mokrej drodze lepsze trzymanie na zakrętach i pewniejsze prowadzenie. Poruszając się w 90% po odśnieżonych i solonych drogach lepsze pod względem drogi hamowania będą opony szersze na większych felgach. Natomiast wąska opona to większy nacisk na cm2 powierzchni a więc silniejszy zgryz bieżnika w śniegu. Jeśli więc poruszamy się w 90% po śniegu, błocie to lepsze będą opony węższe na mniejszych felgach co dodatkowo polepszy komfort jazdy po dziurach i zabezpieczy felgi przed uszkodzeniami. Drugi komplet felg (oryginały alu alfa romeo) kupiłem w necie z odzysku po powodzi we Francji - woda im nie zaszkodziła a miała niebagatelny wpływ na cenę na poziomie nowych stalowych. Ze względu na ciężar kół z felgami zacząłem przechowywać je w serwisie (100zł) i byłoby wszystko w porządku jednak mam wątpliwości czy koła są przechowywane w odpowiedni sposób ze względu na powstałe lekkie wykrzywienia felg no ale może to sugestia spowodowana tym, że nie pamiętam jakichś większych uderzeń kołami w trakcie użytkowania auta. Dzisiaj nie mam już takiego parcia na felgi alu a pewne zestawienia kolorów nadwozia pasują mi z czarnym kolorem kół, które mozna uzyskać z felgami stalowymi i kapslami nie mam z tym problemu. Zastanawiam się jednak w ogóle czy warto posiadać zestaw kół letni i zimowy. Tak czy siak trzeba wyważać koła a przy okazji wymiany opony na feldze można ją dokładnie obejrzeć, jaki jest jej stan a same opony łatwiej przenosić i przechować u siebie jak się ma miejsce. Tym bardziej , że w pięćsetce mam 16stki i jestem z nich wizualnie (do wersji Trekking) oraz pod względem komfortu jazdy bardzo zadowolony.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Konkretnie potrzebne są dla 16": 6,5J x 16 H2 ET40
A czy ET 39 można też założyć alu? czy jednak będą zawadzać w środku?
Muszę kupić na zimę i znalazłem tylko ET 39.
-
1mm nie zrobi problemu. Felga będzie o 1mm przesunięta na zewnątrz auta. Przy fabrycznym rozmiarze opon 215 i 225 nie będzie problemu. Zauważ, że zamieniając 215 na 225 większe przesunięcie w obie strony jest, a oba rozmiary są homologowane ;-)
-
-
Witam ... podpinam się pod temat , ponieważ mam problem z doborem felgi aluminiowej pod mojego 500 X ... na zimę mam przygotowane opony a felgi aluminiowe zaproponowane przez ASO Fiata to ... nieco za drogo . Pierwsza ich propozycja kompletu opon i felg stalowych to 2400 bez kołpaków ... więc postanowiłem znaleźć coś na własną rękę ... opony mam standardowe 16' Firestona i wymyśliłem sobie do nich czarne felgi aluminiowe . Tu moje zdziwienie , że w rozmiarze z katalogu FIATa takich felg na rynku praktycznie nie ma ... jedynie pozostaje Ronal który sobie życzy 390 złotych za sztukę . Da się coś zrobić żeby znaleźć coś innego w nieco zmienionych parametrach ... choćby zmienić ET ... dużo też jest propozycji ale rozstaw śrub to 5 na 112 ( jeden sprzedający zaproponował do montażu jakieś śruby pływające ??? ) ... Macie jakieś rady , sugestie ?
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
1mm nie zrobi problemu. Felga będzie o 1mm przesunięta na zewnątrz auta. Przy fabrycznym rozmiarze opon 215 i 225 nie będzie problemu. Zauważ, że zamieniając 215 na 225 większe przesunięcie w obie strony jest, a oba rozmiary są homologowane ;-)
Witam wszystkich - nowym tu!
Nie wiem jak ET39, ale kupiłem nowe takie: 16X6.5 5X110 ET37 65.1 i na pewno na przód nie pasują!
-
Cytat:
Napisał
klucha1
Nie wiem jak ET39, ale kupiłem nowe takie: 16X6.5 5X110 ET37 65.1 i na pewno na przód nie pasują!
Co dokładnie nie pasuje? Zacisk przeszkadza?
-
-
Cytat:
Napisał
klucha1
... czyli jednak zmiana choćby jednego z parametrów dyskwalifikuje zakup innej felgi niż dedykowana ?! Praktycznie nie ma zbyt wiele czasu na zastanawianie się i pozostaje kupić średnio oceniane Ronal niż dobrze oceniane Dezent ... a właśnie Dezent chciałem , tylko nie było rozmiaru . No trudno , szkoda ... czy może ktoś ma jeszcze jakieś konkretne pomysły i propozycje ...
-
Cytat:
Napisał
klucha1
Post usunięty - mój błąd.
-
A może ktoś może coś powiedzieć o użytkowaniu felg Ronal ? Nie wiem czy mogę wrzucać linki ? Ale może już ktoś postawił swojego FIATA na Ronalach ?
-
Miałem Ronale kilka lak temu w Signumie i złego słowa o nich nie powiem.
-
A jeszcze jedno ... bo mam czujniki ciśnienia w oponie . Czy każda felga nadaje się do tych czujników czy są jakieś specjalne wymagania ?
-
Cytat:
Napisał
Passion500X
A jeszcze jedno ... bo mam czujniki ciśnienia w oponie . Czy każda felga nadaje się do tych czujników czy są jakieś specjalne wymagania ?
Skąd wnioskujesz, że masz czujniki TPMS? Pokazuje wartości ciśnienia w zegarach? Amerykana masz, czy się coś zmieniło i My 2017 zamiast chłodzonego schowka i lepszej plyty w bagażniku ma czujniki w kolach? Co do felg dla czujników - nie ma to znaczenia.
Ps. Czujników nie montuje się w oponach :tongue
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Czujników nie montuje się w oponach
Po pierwsze nie napisałem , że montuje się czujniki w oponach tylko czujniki ciśnienia w oponach ... Po drugie też nie napisałem nic o TMPS , bo nawet nie wiem co to jest ... ostatnio wyskoczył mi komunikat o zmniejszonym ciśnieniu w kołach i dlatego pomyślałem o czujnikach jakichkolwiek ... Przy sprzedaży , jednak nikt o tym nie wspominał - więc teraz wnioskuję , że z tym ciśnieniem to raczej metoda obliczeniowa powiązana z ABS ... myślałem , że fizycznie jest tam jakiś czujnik , który związany jest z felgą ... i nowo zakupiona felga musi mieć jakiś dodatkowy element lub coś niestandardowego ...