Dopłacanie do gwarancji 5-letniej jest bez sensu. Producent nie działa charytatywnie, więc prawdopodobieństwo drogiej awarii w wieku 5 lat jest znikome. Czysty zysk producenta. Inaczej nie byłoby tych ofert.
To jest widok strony w wersji do druku
Dopłacanie do gwarancji 5-letniej jest bez sensu. Producent nie działa charytatywnie, więc prawdopodobieństwo drogiej awarii w wieku 5 lat jest znikome. Czysty zysk producenta. Inaczej nie byłoby tych ofert.
W takiej opcji również montowałbym w ASO. Ryzyko awarii w ciągu 2 lat jest znikome (chyba że ktoś śmiga 30tyś. i więcej rocznie to może i warto utrzymać ), natomiast mając na 5 lat ...lpg w aso, bo wtedy jedno drugie wyklucza.
A jaki jest koszt takiej gwarancji ? Jakie ograniczenie przebiegu? Sama instalacja jest droższa o 1000 PLN.
ten 1000zł jeśli dużo jeździsz zwróci Ci się szybko. Ja montowałem u dilera w ASO, bo mieli LPG w ofercie, montowali u siebie, bardzo czysto, schludnie i porządnie. Później przy serwisach co 15tyś oni serwisują również LPG, czyli regulacja i wymiana filtrów. Nie wyobrażam sobie, by montować LPG gdzieś u kogoś innego, a później jeśli coś się stanie to "panie, ale my tego nie montowali"
Ja mam gwarancję 5 lat, bo kupiłem auto z wyprzedaży rocznika. Limit 75 tyś km.
oto odpowiedz fiata jaka otrzymałem bo chciałem montować LPG w ASO
Odpowiadając na przesłany e-mail z dnia 21.07.2016 roku wyjaśniamy, że FCA POLAND S.A. nie stawia przeszkód w montowaniu instalacji zasilania gazem w samochodach produkcji Fiat, jak również nie ogranicza gwarancji na samochód w zakresie zespołów, które były oryginalnie zamontowane.
Instalacja gazowa LPG nie jest wyposażeniem fabrycznym, nie jest, więc objęta gwarancją producenta samochodu.
FCA POLAND S.A. nie posiada także podpisanej z siecią ASO umowy autoryzacyjnej na montaż oraz na obsługę instalacji gazowych w samochodach Fiat.
Montaż instalacji gazowych odbywa się na koszt i ryzyko Użytkownika, a gwarancję na samą instalację zasilania gazem i jej prawidłowy montaż oraz funkcjonowanie udziela producent urządzenia
w porozumieniu z zakładem ją montującym.
Ewentualna naprawa instalacji zasilania gazem przeprowadzana jest w ramach gwarancji udzielonej przez producenta urządzenia w serwisach posiadających jego autoryzację.
Udzielona przez FCA POLAND SA gwarancja na samochód nie obejmuje usterek spowodowanych wadliwym montażem lub działaniem instalacji LPG jak również nieprzestrzeganiem wymogów eksploatacyjnych zalecanych przez jej producenta.
W związku z powyższym FCA POLAND S.A. nie odpowiada za następstwa wynikające z ww. przyczyn.
Będąc teraz w aso chciałem przedłużyć gwarancje do 5 lat tylko na silnik itp ostrzegli mnie że jak zamontuje gaz to również u nich to niema sensu gwarancji tej wykupować ...
Czysto, schludnie i porządnie może zamontować wiele zakładów, trzeba tylko je odpowiednio przefiltorwać np. pytając na forum lpg.
Wiadomo, że serwisują przy okazji przeglądów, ale też odpowiednio za to kasują. Chociaż w zakładach lpg standard to 100zł z wymianą.
A same filtry to koszt 15-30 PLN, w zależności jakie są zamontowane. Kosmos mają w Oplu i Renault przy filtrze UFI w instalacjach Landi Renzo - w salonie 170 PLN za filtr.
Montuje się więc u sprawdzonego człowieka. Tartarini ma tą wadę, że nie wiele można później samemu ogranąć przy tym, i ceny sporo wyższe za podzespoły, które same w sobie technicznie nie są wysoką pułką. Stać was na nowe samochody to i na te części też. Ale te posty będzie czytać wkrótce 2 ręka, więc mogą być przydatne.
Z ciekawostek: układ chłodzenia można śmiało podpiąć szeregowo, a nie równolegle jak w Tartarini. Reduktor bardzo szybko się nagrzewa i nie musi być wywalony na dół z kiepskim dostępem.