To jest widok strony w wersji do druku
-
No to może jeszcze inne rozwiązanie...
Odłącz aku na pół godziny, niech się zresetuje...
Po uruchomieniu podłącz jeszcze raz pod komputer i sprawdź czy nie ma błędów...
Jeśli dalej nie będzie się dało podłączyć pod centralkę, to niestety będzie konieczna jej wymiana...
-
-
Cytat:
Napisał
malutki1989
Coś innego Ci się zresetuje... przebieg A i B, a nie błędy komputera... Bez programu i kabla to sobie możesz ..
Ja mam podobny problem z klimatyzacją, ale póki co nie działam z tematem, bo mam inne wydatki, jak to naprawie to napisze o tym.
Ja podejrzewam brak kontaktu ze sprężarka.
-
Nie chodziło o usunięcie błędów z komputera, bo to tylko przez program można zrobić. I przynajmniej ja bym tak zrobił...
Podłączenie przez program i usunięcie wszystkich błędów, odłączenie aku, obiad lub jakaś inna przekąska ;) powrót, podłączenia aku, uruchomienie auta, ponowne podłączenie pod przez program, zczytanie błedów, które ewentualnie się pojawiły i dopiero dalsza diagnostyka.
Restart napięcia czasem pomaga na zablokowane przekaźniki moduły lub wyjścia z komputera. Po dłuższym braku zasilania komputer odpytuje jeszcze raz wszystkie dostępne centralki. Może być tak, że tylko moduł klimatyzacji się zawiesił, jeśli nawet przez program nie da się z nim połączyć, a może być całkowicie uszkodzony...
Po podłączeniu przez program do modułu klimatyzacji da się przetestować przekaźnik od klimy i działanie obiegu... a kolega wyżej napisał, że wg nie może się połączyć z tym modułem...
-
Nadchodzą upały i temat powrócił. Nadal nie chodzi klima, czynnik jest dziś sprawdzałem u mechanika, nie poświetla się przycisk klimy i obiegu powietrza, co robić dalej?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
gdzie ta centralka się znajsuje?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
malutki1989
No to może jeszcze inne rozwiązanie...
Po uruchomieniu podłącz jeszcze raz pod komputer i sprawdź czy nie ma błędów...
Jeśli dalej nie będzie się dało podłączyć pod centralkę, to niestety będzie konieczna jej wymiana...
gdzie ta centralka się znajsuje?
-
Upały, to już nadeszły :) u mnie dziś było 37 w słoneczku, w cieniu 32...
Robiłeś odłączenie aku?
Cytat:
Napisał
minio.
Nadal nie chodzi klima, czynnik jest dziś sprawdzałem u mechanika,
Dlaczego on nie sprawdził, czemu układ nie działa? Czynnik to nie wszystko...
-
-
Mam ten sam problem, wszystko zrobiłem jak opisane i dalej lipa 🫣ma ktoś jakiś pomysł?
-
"Wszystko", czyli co dokładnie (i jak)?
Przeglądałeś forum zanim zrobiłeś wpis?
Prosta klima nie ma własnej "centralki".
https://fiatklubpolska.pl/diagnostyk...16/#post434079
Po drugie należy podejrzeć, czy komenda jest widziana w systemie (w sieci CAN), czyli OBD2 (FES/MES). Dalej, to prymitywna mechanika/"pneumatyka".
https://fiatklubpolska.pl/punto-evo-...95/#post434080
Tam gość (wiek 40+) strzelił focha, więc nie wiadomo, czy naprawione...