Powiadomienie na komputerze będzie cały czas.
To jest widok strony w wersji do druku
Powiadomienie na komputerze będzie cały czas.
Odlaczylem kabel (pierwszy przy filtrze oleju) i ku mojemu zdziwieniu nic się nie stało, jak było tak jest.. Jak strzałka spada do 10tys. Obrotów to pojawia się komunikat o oleju.
Pojechałem na stację zatankowac, jak wracałem to wywaliło mi też check engine, po sprawdzeniu błędów dostałem takie cos:
http://static.pokazywarka.pl/y/v/x/b...jpg?1496686967
Zajrzałem pod spód i zobaczyłem też to!
http://static.pokazywarka.pl/l/7/v/e...jpg?1496686915
Prędzej tego nie widziałem, za co odpowiada ta część? Lewe powietrze się dostaje?
P0325, P1325 - czujnik spalania stukowego
P0460 - czujnik poziomu paliwa (wskazania niezgodne ze stanem zapamiętanym)
Załącznik 28273
Czy na twojej fotce jest pokazane mniej więcej to samo? (wiem że inny silnik i rocznik)
Zapiąłem z powrotem odpiety kabel przy filtrze oleju i wykasowalem błędy i przejechałem się kilka km. Check engine się nie pojawia. Natomiast akcja z olejem nadal.
Spójrz na to z innej strony. Niby to samo ale wygląda inaczej, bo nie dochodzi do tego żadna rura, plastikowa pusta skrzynka z pęknięciem z przodu. Zaraz za zderzakiem przy kole od kierowcy.
Zdjęcia - Pokazywarka.pl
Generalnie to myślałem że wystarczy wymienić czujnik a do tego czasu odłączyć go żeby nie irytował w czasie jazdy, lepiej miec jedna czerwona lampkę niż ciągle pikanie pojawiającego się na nowo błędu.
Widocznie źle zlokalizowalem kabel do czujnika
Więc tak: ta puszka pod filtrem powietrza jest po stronie "brudnej", czyli dziura nie jest aż tak ważna dla działania układu dolotowego. Co najwyżej załapie wodę i będziesz miał filtr (wkład) do wymiany.
I tak jest do wymiany, zrobię to przy najbliższej wizycie w Polsce.
Natomiast co co czujnika, gdzie mogę go odłączyć?
Na górnym pasku jest ePER wejdź tam i kliknij na Spare Parts otworzą się modele fiata, klikasz na Stilo, następnie rok produkcji w otwartej liście klikasz "układ smarowania"./poz 103/
Na otworzonym obrazku klikasz kropeczkę na filtrze oleju lub/poz.10301/ otworzy się lista na której odnajdujesz pojemność swojego silnika /poz.10301/10/ i klikasz otworzą się trzy rysunki.Na trzecim pod pozycją nr 8 masz szukany czujnik.
Doskonale, dzięki :)
kolego może najprostsze rozwiązanie będzie skuteczne a mianowicie dolanie oleju tak aby był max, u siebie w silniku diesla też tak raz miałem że wyskakiwał błąd o ilości oleju, dolanie 100 czy 200 ml rozwiązało problem
Nie mam garażu i jak na złość pada, a chciałem się położyć pod Fiata i zajrzeć.. Jak oschnie kałuża to zajrzę tam jaki jest dostęp
Czujnik wymieniony, jestem po około 10km i jest dobrze. Choć nie zupełnie, dwa razy błąd o niskim ciśnieniu oleju wyskoczył ale dosłownie na ułamek sekundy i znika. Już niezaleznie od obrotów.
Niedługo będę pokonywać 1000km, jeśli czujnik został wymieniony to co warto w następnej kolejności skontrolować? Teraz takie drobne wysypki tego błędu mnie nie niepokoją, ale boję się że w pewnym momencie wyskoczy i już nie będzie chciał znikać, nie daj Boże amen kaplica xd