To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Tipo Krzolek -
miss nie mogą mieć takiej samej srednicy. Gdyby miały taka srednica każdy taksiarz nie musiałby mieć taksometru z homologacja na konkretna wielkość koła.
Jak złotówa ma ustawiony taksometr na 17 a drogówka go sprawdzi ze jezdzi na 15 gwarantuje Ci że dostanie mandat bo to jest wykroczenie
-
Taxi przy legalizacji taksometru ma wpisany konkretny rozmiar opony. Nie tylko 15" , a np. 195/65R15 i mamy ściśle określoną średnicę i obwód koła , bo to wskazuje nam pokonany dystans. Biorąc jako wzorzec koło 15"
159/65R15 średnica 634,50 mm
205/55R16 średnica 631,90 mm -0,41%
225/45R17 średnica 634,30 mm -0,03%
-
zatem to co napisał miss to bzdura?
-
Nie jest bzdurą , ponieważ przy stosowaniu zamienników , dopuszczalne jest +/- 2% średnicy koła.
-
no to czemu policja wlepia mandaty za różnicę homologacja vs średnica koła?
-
Cytat:
Napisał
giannini
Nie jest bzdurą , ponieważ przy stosowaniu zamienników , dopuszczalne jest +/- 2% średnicy koła.
A czy w takowym taksometrze przewidziana jest jakaś % różnica ? Szczerze to 0.03% pomiędzy 15" a 17" z powyższego przykładu to mieści się w błędzie statystycznym. Czyli w zimie taksiarz jeździ na 15" a w lecie na 17" bez ponownej kalibracji ? Czy się mylę ;) ?
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Nie wiem , nie jestem taksówkarzem , ale w świadectwie legalizacji taksometru na pewno wpisany masz rozmiar / rozmiary opon.
-
i taksiarz mi powiedział, że jesli rozmiar nie będzie się zgadzał z tym co ma legalizacji to mandacik :)
-
Czy ktoś mógłby wydzielić dyskusje taksówkarskie z tego wątku?:D:D:D
A co do kół - nie wykluczam alu, ale za jakiś rok, dwa...:)
-
Cytat:
Napisał
giannini
205/55R16 średnica 631,90 mm -0,41%
225/45R17 średnica 634,30 mm -0,03%
Różnice faktycznie kolosalne. A jak zużyjemy 1mm bieżnika, to średnica koła nam się zmniejszy o 2mm. I co wtedy? :crazy:
-
Cytat:
Napisał
giannini
ten rozmiar to do Tipo czy do Tico:lol:
-
A wracając do tego czego temat dotyczy... Mały update:
Ostatnio dolałem ok 400 ml oleju po 7000km (i teraz jest ok 3/4 bagnetu - przed dolewką było na końcówce)
Doszedł bagażnik dachowy CRUZ - stalowe belki.
A z kierunkowskazem muszę się jeszcze raz wybrać bo znowu się w nim zbiera woda:/