Dziś sprawdziłem i można ją wykręcić dosyć szybko, ale i tak za dużo to nie zmienia, bo oparcia i tak wysoko wychodzą.Strasznie źle to wykombinowali...
To jest widok strony w wersji do druku
Wiadomo, wszytko da się odkręcić, ale chyba nie o to chodzi przy składaniu tylnej kanapy.
Może komuś się przyda - zdjęcie etapu przed demontażem siedziska kanapy w HB.
Czerwone strzałki - mocowania osłony wnęki koła (odkręcałem ręką).
Zielone strzałki - mocowania pętli wychodzących z siedziska (TORX, chyba 40).Załącznik 40649
A jak zdemontować siedzisko w SW? Tam siedzisko jest dzielone na dwie części i do tego na zawiasach. Może ma ktoś zdjęcia z demontażu albo chociaż mocowania zawiasów?
Witam z Czech.
instrukcję demontażu Fiata Tipo II. kombi rv 2018- demontaż tylnych oparć i siedzeń umieściłem tutaj, mam nadzieję, że będzie pomocna:
https://www.club-fiat.com/viewtopic.php?f=25&t=38193
Niedawno stałem się posiadaczem Tipo SW 1.4 95KM POP z 2020. Wielkie moje zdziwienie było, gdyż siedzisko jest niedzielone i nie rozkłada się (czyli jest jak w HB). Nawet instrukcja obsługi (dla SW) nic nie mówi o takim przypadku: wg rysunków siedzisko zawsze jest dzielone i rozkładane. Ma ktoś z Was taki egzemplarz jak mój?
W Tipo v. Tipo takie są.
Tipo tipo było tylko w sedanie, w sw był pop najniżej i od 2018 konsekwentnie wycinano po kolei co się da, składanie kanapy tez, była za dopłata w cenniku. Ta kanapa nie jest składana tylko w autach zamawianych na stock. Nikt normalny nie zamówiłby bez tego ficzeru za ok 500zl auta a pracownicy fiata na stock i owszem bo co ich to obchodzi, najtaniej miało byćâŚ
No to na coś takiego bym nie wpadł. Szczególnie że jak większość używek to ma to nie przyszłoby mi do głowy żeby to sprawdzac:) Problem byłby przy potencjalnym wyjeździe wakacyjnym. No ale. . w dzisiejszych czasach CCC cena czyni cuda...:) Patrząc tym tokiem rozumowania to niedługo auta z rocznika 2017 będą białymi krukami ;)
Trochę bez sensu przyoszczędzili w stosunku do kombi i jak teraz założyć np. pokrowce. Siedzisko niby na stałe ale demontaż nie taki trudny, jak się wie co zrobić bo w instrukcji ani be, ani me na ten temat :(.
Z tyłu dwie śruby torx 40 - mocujące metalowe "wąsy" wystające z siedziska do podłogi bagażnika.
Z przodu dwie prostokątne kostki. Aby wyciągnąć przednią część siedziska do góry, należy dwoma małymi płaskimi śrubokrętami wcisnąć lekko odstające zaczepy w prostokątnej kostce wchodzącej do podłogi -są na krótszych bokach zaczepu - czyli z lewej i z prawej. Są po to aby kostki samoistnie nie wyszły do góry z podłogi. Teraz wiem, bo wyłamałem jeden, ciągnąc po prostu siedzisko do góry - taką głupawą radę przeczytałem na forum. Generalne potrzebne byłyby 3 ręce - dwie naciskają zaczepy w kostce a jedna podnosi siedzisko ;). Po wyjęciu jednej kostki trzeba coś podłożyć pod siedzisko i wtedy zająć się drugą kostką. Uwaga na delikatną gumową podkładkę pomiędzy kostką a a podłogą.
Uwaga też na plastikowe kostki z przewodami elektrycznymi na podłodze pod siedziskiem - z czuciem manewrować siedziskiem, żeby ich nie pourywać!
Montuje się dość ciasno - najlepiej w dwie osoby - jedna pcha siedzisko do tyłu a druga w tym czasie celuje torxami w otwory w podłodze bagażnika.
Kostki w przedniej części wskakują praktycznie same ;)
Kanapę w Sedan wystarczy energicznie podnieść z przodu (2 zatrzaski wyczuwalne pod siedziskiem), wypiąć pas i wyciągnąć poprawiając wejścia na pasy.