Dzięki za odpowiedź
To jest widok strony w wersji do druku
Dzięki za odpowiedź
Czy u Ciebie też klima od samego początku działa z takim dziwnym dźwiękiem? Temat poruszany w innych wątkach...
Wydaje mi się że pracowała ciszej i kiedy dźwięk zmienił swoje natężenie zaniepokoiło mnie to. Jedynie co zauważyłem to delikatne drgania na kierownicy po włączeniu klimatyzacji.
Ale dobra nowina jest taka iż po prawie 4 tygodniach czekania jest kompresor i w poniedziałek oddaje auto. Ciekawe czy to właśnie kompresor.
OK, dzięki za info. Daj znać co tam dokładnie wyszło. Powodzenia
Oki dań znać
Tomek ja też czekam na jakieś info:smile:
A więc autko już odebrane z serwisu.
Wczoraj oddane o godzinie 8:15 i wczoraj koło 13 zadzwonili do mnie, że już auto czeka do odbioru. Z przyczyn technicznych odebrałem je dziś.
Wymieniona sprężarka i napełniono czynnikiem do pełna.
Rzeczywiście cichutko w aucie i słychać tylko mruczenie silnika. Niestety nie mogłem przetestować w pełni możliwości klimatyzacji czy chłodzi na maxa bo na zewnątrz temperatura była 12 stopni a klima z pełną mocą działa jak na zewnątrz jest 16 i więcej. Pojeździmy zobaczymy :)
Wrażenia z obsługi serwisu? - pełna profeska ze strony Gezet Szczecin natomiast i to na pewno na plus (fachowo, szybko i solidnie). Na minus ponad 3 tygodnie czekania na część - ale jest to dla mnie zrozumiałe bo musiała być dostarczona z fabryki.
Dzięki za info. Powiem Ci, że ta awaria to grubo i żeby w tak krótkim czasie sprężarka padła. Napisz w jaki sposób używasz klimatyzacji tzn. czy np: wył. silnik nie wył wcześniej klimy? czy wył. parę m/km przed zatrzymaniem samochodu itd.? Zobaczymy i wszystko przed nami czy w związku z tym, że u mnie i u innych klima działa właśnie z takim dziwnym dźwiękiem będzie powodowało po jakiś czasie awarię sprężarki. Pozdro
Ja odkąd odebrałem auto, prawie 10k km jezdzę na wlączonej klimie na funkcję AUTO, korzystam tylko z pokrętła temperatury, czyli klima włączana razem z zapłonem oraz wyłączana ze zgaszeniem silnika samoczynnie, jak do tej pory bez problemów
W nowych konstrukcjach samochodów sprężarka chodzi cały czas, elektrozawór reguluje jedynie jej wydajność, dlatego nie wpływa tak znacząco na spalanie i opory wewnętrzne. Kultura pracy układu jest o wiele większa niż sprężarki ze sprzęgłem, niestety rozszczelnienie układu równa się zatarcie sprężarki, dlatego taka awaria u kolegi @brylancik13 nastąpiła. Prędzej czy później wszystkich nabywców Tipo (i nie tylko) to czeka.
Od 2000 r. miałem kilka aut z klimą i nigdy nie naprawiałem sprężarki . Zawsze mam ją włączoną , chodzi cały rok.
Ja nie mam zadnej awarii, klima dziala git. Co do spalania to jeżdżę na podtlenku LPG i na spalanie raczej nie patrzę :D