To jest widok strony w wersji do druku
-
A to akurat dziwne - cienko posmarowana po obu stronach uszczelka silikonem wysoko temperatur owym powinna trzymać. No chyba ze miała ubytki lub mechanik źle to zrobił - bo w przeciwnym wypadku obawiam się ze nowa uszczelka nie pomoże. Ale nie będę czarnowidzil, poczekajmy na efekt 😀
Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
markshall
A to akurat dziwne - cienko posmarowana po obu stronach uszczelka silikonem wysoko temperatur owym powinna trzymać. No chyba ze miała ubytki lub mechanik źle to zrobił - bo w przeciwnym wypadku obawiam się ze nowa uszczelka nie pomoże. Ale nie będę czarnowidzil, poczekajmy na efekt 😀
Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka
Cięzko stwierdzić dlaczego na silikon nie trzymało...Dopiero jak pojezdziłem to pusciło bo na warsztacie robił nawet testy - zagrzał i nie puszczało. Może problem wynika stąd że z jednej strony chłodniczki są rowki na uszczelkę jak widać na zdjęciu a z drugiej jest zupełnie płasko.. i uszczelkę jak jest już na wykończeniu wydmuchuje mimo silikonu
-
Nie zaszkodzi sprawdzic ,czy plaszczyzny są rowne,bo byc moze cos jest "zwichrowane" przy dokrecaniu i stąd ten efekt. A zamiast silikonu , są masy uszczelniające do polączen bezuszczelkowych, np. mis olejowych. Splanowac powierzchnie, mozna spróbować. Mysle,ze powinno pomóc.
-
Usczelka założona. Na razie trzyma. Testuje dalej
-
Dzis dalem autu niezly wycisk i nic nie cieknie -mozna na chwile obecna odtrąbić sukces. Trzyma dobrze mimo źe nie bylo zadnego planowania czy szlifowania chłodniczki.
Jeśli ktoś kiedyś będzie potrzebowal uszczelkę kontakt na priv.
Szerokiej drogi
-
Macie jakieś wskazówki co do wymiany uszczelki? Chodzi mi o demontaż chłodniczki - na co zwracać uwagę?
-
8 załącznik(i)
Najnowsze informacje:
Okazuje się że są co najmniej 2 modele chłodniczki - starsza - opisywana przeze mnie powyżej o nr 55212027
Załącznik 29910Załącznik 29911
do której pasuje taka uszczelka:
Załącznik 29916
https://www.olx.pl/oferta/uszczelka-...5-IDmr47v.html
I druga montowana w nowszych T Jetach (prawdopodobnie od MY 2010) choć nie wiem czy wszystkich, o nr 55219087 (zamiennk 55219087)
Załącznik 29908Załącznik 29909
https://www.aliexpress.com/store/pro...813563490.html
Jak widać jest ona nieco inaczej skonstuowana i ma inną uszczelkę,
Załącznik 29912
której też oczywiście nie ma w ASO ale która jeśli wierzyć aliexpres jest dostępna u chińczyków za 32 dolary a więc koło 120 pln (tylko trzeba czekać z miesiąc aż przypłynie):
https://www.aliexpress.com/item/OEM-...d-408c742d32db
Warto więc przed ewentualnym zakupem sprawdzić wizualnie którą chłodniczkę mamy w aucie albo najlepiej spr po numerze VIN jaka siedzi w naszym aucie
Jak ktoś kupi tą chińską niech da znać czy nie przecieka;)
Moja trzyma do tej pory
-
I wreszcie konkret w jednym miejscu. Też będę musiał się tematem zainteresować, ale może dopiero na wiosnę. Czy do wymianu uszczelki trzeba spuszczać olej/płyn chłodzący?
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
markshall
I wreszcie konkret w jednym miejscu. Też będę musiał się tematem zainteresować, ale może dopiero na wiosnę. Czy do wymianu uszczelki trzeba spuszczać olej/płyn chłodzący?
U mnie robil mechanik... oleju pewnie nie ale plyn chlodniczy raczej tak jako ze zbiorniczek jest wyzej niz chlodniczka... chyba ze idzie ja jakos odciac zaworkami..jesli sa.:)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
e_nornert
I druga montowana w nowszych T Jetach (prawdopodobnie od MY 2010) choć nie wiem czy wszystkich, o nr 55219087 (zamiennk 55219087)
Poprawka: Powinno być:
o nr 55236756 (zamiennik 55219087)
Ponizej lista modeli aut z obiema chłodniczkami :
Załącznik 29922
-
Cytat:
Napisał
e_nornert
Najnowsze informacje:
Jak widać jest ona nieco inaczej skonstuowana i ma inną uszczelkę,
Załącznik 29912
której też oczywiście nie ma w ASO ale która jeśli wierzyć aliexpres jest dostępna u chińczyków za 32 dolary a więc koło 120 pln (tylko trzeba czekać z miesiąc aż przypłynie):
https://www.aliexpress.com/item/OEM-...d-408c742d32db
Warto więc przed ewentualnym zakupem sprawdzić wizualnie którą chłodniczkę mamy w aucie albo najlepiej spr po numerze VIN jaka siedzi w naszym aucie
Jak ktoś kupi tą chińską niech da znać czy nie przecieka;)
Moja trzyma do tej pory
Ta strona wprowadza nieco w błąd bo sugeruje w tytule (OEM Quality Oil Cooler Gaskets For Fiat 1.4T Alfa Romeo Giulietta 940 Mito 955 1.4 TB 55236756 940A2000 55212027), że uszczelka pasuje też do chłodniczki 55212027 co nie jest prawdą i niezorientowany posiadacz T JETa może wtopić kasę i po miesiącu nieprzyjemnie się zdziwić....
Widzę na tej stronie w historii transkacji, że ktoś z Polski niedawno kupił tą uszczelkę. Ktoś się przyznaje- może to ktoś od nas...? :)
-
-
Cytat:
Napisał
Ozz
A to jest cała chłodniczka z podstawką na filtr, czy tak jak na rysunku sam dekielek z uszczelką?
-
Chłodniczka z uszczelką bez podstawy filtra. Tak jak na foto.
-
Dobre i to:) Reszta wlasciwie sie nie psuje- chodzi glownie o uszczelke. Dobra alternatywa przy problemach z nowsza chłodniczką 55236756- w stosunku do aliexpress o wiele szybsza dostawa
-
Tam sobie myślę, że najlepiej by było zrobić ją samemu. Co mam na myśli?
Bierzemy podstawę filtra, w "rowek" na uszczelkę wpuszczamy odpowiedni uszczelniacz z kartusza i zostawiamy żeby wysechł, tak żeby w przekroju był okrągły lub nawet lekko eliptyczny w orientacji pionowej. Po wyschnięciu mamy gotową uszczelkę. Wiem, że niektórzy składali to na silikon, ale skręcali na mokro. Moim zdaniem nie ma to prawa trzymać ciśnienia. Ciecz znajdzie sobie drogę pod silikonem po ściance chłodniczki, takie uszczelnienie będzie za słabo dociśnięte.
Ps. Kto to projektował?!?! Złośliwiec jakiś...