To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
ata
Ciekawe info.
Mam pewien problem natury poznawczej, mianowicie według mojej wiedzy (teoretycznej i praktycznej) tam nie ma ciśnienia. To znaczy najwyżej atmosferyczne po jednej stronie, a po drugiej stronie podciśnienie (ciśnienie niższe od atmosferycznego) brane z kolektora wlotowego. Ale mniejsza z tym, zapewne tłumacząc laikowi używają określeń potocznych i stąd nieporozumienie.
Tak, masz rację, że tak jest. Generalnie ciężko od nich wyciągnąć konkretne informacje, gdzie się podłączyli, jak zmierzyli itp. Tym bardziej, że rozmawiam z człowiekiem z biura, a nie mechanikiem, który to robił, on też pewnie nie dostaje pełnego info.
Cytat:
Napisał
ata
A tak różnie. Pompy hamulcowe, ABSy (bez kodu błędu, po prostu czasem "puszczało na pompie"), trudno wykrywalne nieszczelności w układzie podciśnienia ... no różnie. Wiesz, ja dłubię nie tylko w swoich samochodach i to od wielu lat.
Bardzo możliwe, że tak naprawdę coś innego jest zepsute. Pojechałem jeszcze do mojego serwisu, również odradzali mi wymianę serwa, bo sądzą, że to trwały element i pewnie wina jest gdzieś indziej, ale z kolei nie mają sprzętu, żeby pomierzyć ciśnienia. Dlatego nie bardzo mam wyjście i będę musiał im zaufać, że to faktycznie serwo (może jednak tak jest). Jedyny plus u nich jest taki, że zakładam, że wiedzą jakie są poprawne ciśnienia w układzie i sprawdzą je po wymianie. Jeżeli dalej coś będzie nie tak, to pewnie to wyjdzie i będą mi kazać wymienić coś jeszcze - wtedy się okaże, że to jednak nie serwo, chyba, że połamią wężyk tak, jak mówiłeś.
Oczywiście na pewno masz doświadczenie w tych sprawach, ja muszę bazować na warsztatach. Chociaż przy każdym problemie z samochodem staram się wgłębić swoją wiedzę i go zrozumieć, bo generalnie jestem laikiem. W tym przypadku musiałem zajrzeć do książek dla mechaników, bo nie byłem w stanie znaleźć info jak działa cały układ hamulcowy od pedała do zacisków. Przydaje mi się też drugi dużo starszy samochód, w którym co chwilę coś się psuje - na przyszłość przynajmniej wiem ile rzeczy na raz wymieniać itp.
-
Chmm ja bym jeszcze skontrolował czujniki prędkości kół, które informują ABS o prędkości każdego z kół. System ABS wtedy wie co się dzieje, może któryś z czujników szwankuje, przekłamuje i ABS usztywnił pedał, bo pompa w układzie zaczęła pracować. A czy żona słyszała jakiś dźwięk przy tym, w sensie pedał był twardy, ale nic nie było słychać, czy był twardy i był powtarzalny, głuchy dźwięk w kabinie?
-
Cytat:
Napisał
miszko
A czy żona słyszała jakiś dźwięk przy tym, w sensie pedał był twardy, ale nic nie było słychać, czy był twardy i był powtarzalny, głuchy dźwięk w kabinie?
Nic takiego nie słyszała. Poza tym moim zdaniem przy działającym ABS'ie pedał odbija, ale nie jest twardy w sposób stały.
-
Dzisiaj zostało wymienione serwo. Facet mówił wcześniej, że pedał był zbyt twardy. Teraz faktycznie po wymianie czuję dużą różnicę w pracy pedału. Wcześniej na początku wciskał się lekko do pewnego momentu i potem już był twardy. Teraz wciska się równomiernie na całej długości i mogę wcisnąć go głębiej. Dlatego wygląda na to, że faktycznie wina była w serwie.
W każdym razie dzięki wszystkim za pomoc i porady.