3pojedyńcze piki sygnalizują zbliżanie sie 200m do sygnalizacji świetlnej na której jest zamontowany system kamer robiący foty za przejazd na czerwonym...
Przrabiałem to już sam....
To jest widok strony w wersji do druku
3 piki są też w komunikacie systemu automatycznego hamowania, a potem lot na szybę, jeśli nie zwolni się przed autem miejsce - kolega jasno opisał sytuację, kiedy to się dzieje - za każdym razem skręcające z przodu auto. Nadal proponuję zapoznanie się z autem i instrukcją. Proponuję również jednak trzymać odległości od aut, to pikania nie będzie :!:
Ps. Ten komunikat to "Hamuj!" :) Swoją drogą masz wolną reakcję, że nie jesteś w stanie tego dostrzec :tongue Ja tego typu sytuacje miałem kilkukrotnie, gdy testowałem FBC, łącznie z hamowaniem awaryjnym :smile:
Sprawdzę- dziękuję kolego krówka......
3 piki to komunikat iż Twój radar wykrył niebezpieczeństwo i jeśli sytuacja na drodze się nie zmieni (czyt. zaczniesz hamowac albo auto zjedzie z pasa) to Twój tipek zacznie mocno i gwałtownie hamować. Poczytaj sobie mój post bo raz miałem taką sytuacje kiedy było tylko jedno piknięcie i momentalnie auto zaczęło gwałtownie hamować a na pokładzie 5 osób a radar źle zinterpretował to co działo się na drodze. Owa sytuacja jaka mnie spotkała była dokładnie wyjaśniona w instrukcji jako przykład kiedy owy system może się załączyć. Był to mój pierwszy raz i byłem w wielkim szoku kiedy to nagle auto hamuje na drodze gdzie nie było zadnego realnego zagrożenia.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
p.s. jacek2 - nie przejmuj się ale ja także nigdy nie widziałem napisu HAMUJ jak pisze krówka a piknięcia słyszałem ze 20 razy od lutego kiedy go mam :)
1redzi zastanawiam się skąd masz takie informacje, chyba, że u Ciebie owe piknięcia pochodzą z wideorejestratora lub innego urządzenia zewnętrznego :)
Takie piknięcia miałem też i nie wiedziałem o co biega jak miałem w nawigacji zaznaczone ostrzeganie ,co do opcji pikania przy wykryciu przez radar pojazdu blisko a my nie hamujemy, to raczej nie to , u mnie dwa razy to zapikało i hamulec zadziałał jak gościu bez migacza dał po hamulcu i skręt w lewo ale to działa prawie zderzak przy zderzaku
Wiesz krówka jak jesteś w nowym aucie nie znasz sygnału wszystkich alarmów. Ja mam kamerkę z gps która sygnalizuje fotoradary. Musiała minąć dłuższa chwila kiedy zorientowałem się że to kamerka informuje o radarze a nie pika jakiś alarm :)
Co pamiętam czułość miał ustawioną na średnio ,ustawiłem sobie na daleko ,próbowałem dognać TIRA dość szybko czy zadziała szybciej ale wyluzowałem ,raczej to działa na zderzak prawie no tak na oko kiedy wtedy zadziałał miałem z 4 metry do zderzaka
Nie działa na zderzak. Ustawienie mam na daleko. Potrafi zadziałać z 50m, 100m i z bliska, wszystko zależy od różnic prędkości itd. W moim ostatnio wykrył pieszego, który szybko szedł do przejścia.
Dlatego przez pierwsze dwa dni jeździłem i testowałem to i owo :wink: Wcześniej oglądałem filmy instruktażowe, no i oczywiście studiowanie instrukcji
Ja chcę zrobić właśnie test działania radaru. Karton pokryty folią aluminiową i postawiony gdzieś na parkingu sklepowym i chcę wjechać w niego. ciekawi mnie reakcja auta
I na wszelki wypadek nie zapomnij wyjąć lodówki z kartonu;-)