To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Spalanie 1,6 -
Przebieg 5500, auto kupione w listopadzie, prawie nówka. Nic jeszcze do wymieniania się nie kwalifikuje. Koła już letnie, 17", z odpowiednim ciśnieniem (na zimowych było to samo).
Ja jeździć potrafię i z szóstki korzystam, ale nie ręczę za moją żonę :)
Dla mnie punktem odniesienia jest mój Cee'd GT, który pali mniej praktycznie w każdych warunkach, mimo ponad 200KM w 1,6T. Albo wcześniejszy Signum 2.0T, który też palił mniej. Nie mówię, że nie mogę z tym żyć, bo jeździmy tyle, że to marginalna sprawa finansowo, ale dziwią mnie wyniki spalania innych.
-
Cytat:
Napisał
vonski
Ja jeździć potrafię i z szóstki korzystam, ale nie ręczę za moją żonę
Moja żonka miała problem z 6-ką, do tego za bardzo przeciągała na obrotach. W normalnej jeździe maks 2100obr i zmiana biegu. Podciągała do 3tyś jak w Grande, bo myślała, że tak trzeba. Fakt, przy przeciąganiu średnie spalanie szybko rośnie w górę.
Cytat:
Napisał
vonski
Dla mnie punktem odniesienia jest mój Cee'd GT, który pali mniej praktycznie w każdych warunkach, mimo ponad 200KM w 1,6T. Albo wcześniejszy Signum 2.0T, który też palił mniej.
Ceed gabarytowo (bryła nadwozia) i wagowo jest mniejszy/lżejszy od 500X. To powoduje że przy większej pojemności silnika, a tym samym mniejszych oporach i masie będzie mniejsze spalanie. W wyciągu homologacji do mojej Viagry mam wpisaną wagę 1512kg, koła 18", opony 225/45, więc to 1.4 ma co "ciągnąć".
W tej chwili mój ma nalatane 15 168km.
-
No właśnie rozmiar opon ma też wpływ na spalanie, 16 i 18 będą miały inne wyniki.
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
grandekropka
No właśnie rozmiar opon ma też wpływ na spalanie, 16 i 18 będą miały inne wyniki.
Spalanie też zależy od opon. Bardzo fajny przykład mam w GP, gdzie po wymianie fabrycznych Michelin Energy 175/65 R15 na Dunlop Sport Bluresponse 185/65 R15 spalanie spadło, pomimo szerszych gumek.
-
Witam.
Jesli chodzi o spalanie to ja mam 1.4 MA i srednie sa rozne .Na przyklad tylko w miescie autko zadowala sie czasami 9.7 a ostatnio 11.2 litra .Opony 18 .dodam do tego ze jest nowe (miesiac) i przejechane ma 1200 km.
Wydaje mi sie ze przy spokojnej jezdzie bedzie 9 litrow norma bo auto jest wysokie i dosc ciezkie .a jak sie cisnie to niestety trzeba 12 oczekiwac.wczesniej mialem punto 1.2 8v palilo 8.2 w miescie a w trasie 7.3.litra spsnie obnizylo sie po pierwszej wymianie oleju i wydaje mi sie ze silnik musi sie dotrzec....
Na razie jezdze roznymi stylami i staram sie go dotrzec...mowi ze w dzisiejszych czasach nie trzeba ale ja uwazam ze nadal jest jedna fizyka i mechanika...
Planuje wymienic olej po ok 3000km i oraz filtr oleju.Dodadkowo filtr powietrza na K&N .😃
-
Ja teraz mam bravo na 225/45 r 17 silnik t-jet i po wawie spala 10-11 litrów, kolega ma ten sam motor ale koła 16 i jego spalanie to ok 9 litrów. Wg mnie 18 cali podnosi zużycie.
-
U mnie 500X (1.6 Lounge 18") jeździ żona, codziennie 30km dojazd do pracy w obie strony, trochę miasto - średnie z komputera 8,3.
Rok temu byliśmy na wakacjach - Alpy, 2 dorosłe osoby i dwie nastolatki 16 lat + bagaże. Razem przejechane ok 3.8k km (z tego 70% autostrady). Spalanie na komputerze 7,8l.
Na autostradzie do 130 spala do 9,5-10l, przy 140 min list więcej.
Podobny wagowo i silnikowo peugeot 308 SW 1.6 na podobnej trasie spalił 6,8. Widać różnicę w oporze powietrza.
-
Cytat:
Napisał
FlyPeter
Podobny wagowo i silnikowo peugeot 308 SW 1.6 na podobnej trasie spalił 6,8. Widać różnicę w oporze powietrza.
Przecież ten Pug jest niższy i nie ma "ściany" z przodu, więc opory powietrza mniejsze :smile:
-
Srednia spalania w miescie w ostatnim czasie to: 10.8 litra przy sredniej predkosci ok 18 km /h
A srednia od poczatku to ok 9L/100km.czekam jak sie silnik dotrze co bedzie( jak pisalem w punto spalanie spadlo po pierwszej wymianie).
W niedziele zrobie ok 500 km w trasie wiec podam wyniki ...
-
Jesli chodzi o spalanie to jeszcze chcialem dodac ze chociaz jezdze w miescie to w ogole nie uzywam systemu "start&stop" ....
Wydaje mi sie ze nie warto jesli ktos ma inne zdanie niech dolonczy do forum i sie wypowie.
Pozdrawiam
-
ja wyłączyłem start/stop w momencie jak odbierałem samochód z salonu :) nigdy więcej go nie włączyłem.
-
Nie używam SS i sobie chwalę,że można to wyłączyć na stałe. Spalanie w silniku MA -przed przeglądem zeszło średnie do 7.4 l/100 km ,tryb Auto w 90%. Po przeglądzie spalanie na początku ok 8.4 l/100 ,ale teraz zeszło na 8.0 l/100 km - tryb Auto w 90%
-
Bylem w trasie i troche w korku to znaczy 100 km w miescie a potem ok 60 trasy ( maly korek jak wracalem) i srednia wyszla 9.1 litra...
Jesli chodzi o S&S system to moze w automatach byc ok w normalnej skrzyni to co chwile tezeba walkowac by bylo😆a po drugie ile paliwa na tym sie oszczedzi ?pewnie nie za duzo a przy ciaglym starcie silnika jak cos walnie to koszty wieksze beda...
-
Wyniki zatem są rozbieżne, od 8 do 11 litrów , zobaczę jak będzie u mnie. System SS również zawsze wyłączam jak wsiadam do auta z tym wynalazkiem.
-
Wczoraj na autostradzie w jedną stronę średnia 8,1 przy 140km/h, w drugą stronę 10l przy 140km/h - decydującym czynnikem był wiatr - w jedną stronę z wiatrem w drugą pod.