To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
MIO Smart Box -
Cytat:
Napisał
tedybear
Wiem tylko że wcisnął to elektryk gdzieś po stronie kierownicy i aby nie rozwalać kabla zasilającego od wideorejestratora to kazał kupić dodatkowe gniazdo do zapalniczki samochodopwej. Więc smartbox na stałe podłączony do elektryki auta (ustawiłem na 12h czuwania) i wyprowadzone gniazdo do zapalniczki i tam podłączony wideorejestrator
Coś tu nie gra.
Zauważ że jeden kabel od smartboxa zakończony jest wtyczką którą wkładasz od razu do kamerki, żadne dodatkowe gniazda zapalniczki nie są potrzebne.
Zasilacz z kablem który był w zestawie z wideorejestratorem jest wtedy zbędny, jeśli używamy smart boxa, bo smartboxa od razu podpinamy do kamerki. Smartbox od strony wejścia wpinamy do elektryki auta dolutowując się do przewodów instalacji auta, a drugi koniec od smartboxa wpinamy od razu do kamerki.
-
Faktycznie masz rację. Dopiero teraz to zauważyłem. Kupiłem smartboxa nawet nie otwieralem i zostawiłem w ASO. Wiesz co nie wiem jak zrobił ale działa :) może mu gniazdo było potrzebne do czegoś innego. Nie mam pojęcia.
-
Cytat:
Napisał
tedybear
Faktycznie masz rację. Dopiero teraz to zauważyłem. Kupiłem smartboxa nawet nie otwieralem i zostawiłem w ASO. Wiesz co nie wiem jak zrobił ale działa :) może mu gniazdo było potrzebne do czegoś innego. Nie mam pojęcia.
Może do elektryki auta zrobili gniazdko zapalniczki i do smartbox dorobił wtyczkę aby można było łatwo to usunąć w razie potrzeby.
-
Cytat:
Napisał
leinad
Może do elektryki auta zrobili gniazdko zapalniczki i do smartbox dorobił wtyczkę aby można było łatwo to usunąć w razie potrzeby.
To byłoby dobre, gdyby smartbox miał 2 przewody zasilające (plus i minus), ale ma 3 przewody - dodatkowo wymaga jeszcze zasilania po stacyjce ACC, więc gniazdo zapalniczki na wejściu smartboxa raczej odpada.
-
Panowie mam takie pytanie... czy da radę podłączyć kamerkę pod samo OBD2? Mam DDPai mini2 oraz Vico Power Plus, zamówiłem też samą wtyczkę kątową OBD2 i chciałbym podłączyć to wszystko przez samo OBD. Tu jest filmik https://youtu.be/no0sez9uAws jak gość podpina wtyczką OBD kamerkę. Patrzyłem opisy pinów wtyczki ale nie znam sie na elektryce nic... jest tam battery, ground, więc i sygnał acc+ też chyba pod którymś powinnien być?
-
W gnieździe OBD2 nie ma napięcia po stacyjce ACC.
Jest tylko stałe napięcie 12V (pin 16) oraz masa (pin 4) oraz masa sygnałów (pin 5).
Ty możesz się podpiąć pod gniazdo zapalniczki - tam zasilanie jest po stacyjce właśnie ACC.
-
Myślisz że to bedzie sensownie? Żeby te dwa lutowac do wtyczki i trzecie do zapalniczki? Bo ta wtyczka chyba nie ma w tym wypadku sensu... chociaz tylko jeden bym wtedy wpinał bezpośrednio w instalację. A jak zrezygnuje z wtyczki to i te dwa trzeba by bezpośrednio w gniazdo OBD wczepic...
-
1 załącznik(i)
Celnik najlepiej jakbyś podłączył się bezpośrednio do przewodów - dolutował się albo użył szybkozłączek.
Plus i masa - podłączasz się za pomocą szybkozłączek do przewodów z gniazda OBD - wtyczki OBD nie wkładaj - nie ma sensu.
ACC bierzesz z wtyczki i kabla z body computera - kabel niebiesko czarny - też używasz szybko złączki, na pewno w zestawie Vico Power Plus szybkozłączki są dodane.
ZA pomocą szybkozłączek "wczepiasz się- jak to napisałeś wcześniej " do przewodów - czas pracy to 5 minut :)
Poniżej przygotowałem ci instrukcję podłączenia co i jak podłączyć i do czego :
Załącznik 27910
-
[emoji2] Dzięki Wielkie JackTheNight , jesteś Wielki! A co myślisz żeby to w ASO zrobili jak u kolegi któregoś, co mu do książki serwisowej wpisali? Wiesz trochę się dygam bo pierwszy nowy samochód i jeszcze nie ma 2 miesięcy. Ale ojciec ma jakiegoś znajomego magika-elektryka co mu w Sportage podlączał różne rzeczy...
-
SMART BOX a podłączył serwis za 180 zeta i nadal jest gwarancja -:)
-
Ja mam wbite w książkę i jest gwarancja zachowana
-
Witaj
Jam mam hatchbacka. Gdzieś w necie znalazłem filmik, gdzie zalecano podpięcie mio smart boxa pod bezpieczniki. Sprawdziłem pod którym bezpiecznikiem jest napięcie przy wyjętym klucyku a przy którym gdy zapłon jest włączony. Podpiąłem, żółty kabel pod bezpiecznik od zapalniczki - lewy dolny - nibiesk(7A), czarny do masy, a czerwony do jednego z bezpieczników po prawej stronie - chyba F-36. Sprawdziłem próbnikiem, że jest w nim napięcie po wyjęciu kluczyka. I jak włożę kluczyk to nawigacja się uruchamia, ale jak wyjmę kluczyk to niestety się nie ładuje. Jestem totalnym laikiem w tych sprawch, i do końca nie czaję gdzie jest błąd. Ale nie miałem czasu się tym zajmować, tym bardziej, że na razie nie jest mi to tak niezbędne. Ciąć kabli i lutować się sam nie odważę ;-) Może doświadczony Kolega podpowie, co może być przyczyną, że bezpiecznik jest pod napięciem przy wyjętym kluczyku a smart box nie nie ładuje rejestratora? Z góry dziękuję.
-
A co zabezpiecza bezpiecznik f36?
-
Juz wiem, ale z opisu z instrukcji wynika ze zasilanie z f36 znika. Natomiast f38 zabezpiecza o ile dobre pamiętam ryglowanie drzwi kierowcy, czy musi być zasilanie caly czas s oczekiwaniu na sygnał otwarcia auta... Tak wnioskuje, spróbuję tam się podłączyć i sprawdzę czy bedzie zasilanie po wyjściu kluczyka i po dłuższym czasie...
-
Wiecie co ja pojechałem ze smartboxem do ASO - fakt zapłaciłem ale mam wpis, że zrobił mi to elektryk ASO Fiata i mam święty spokój. jeżdżę z tym juz 6 miesięcy i nie padł aku wiec się sprawdza