To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Pierwszy przegląd -
Do 2015 roku przeglądy były co 2 lata, 30 tys. lub 35 tys. dla diesli. Od 2015 są co rok, 15 tys. benzynowe, 20 tys. diesle. Chodzi oczywiście o datę produkcji samochodu, a nie zakup. Dla wszystkich wariantów wymiana oleju co dwa lata 30 lub 35 tys. km. Gwarancja rozpoczyna się z dniem pierwszej rejestracji.
Przy czym u mnie filtr powietrza był do wymiany po 20k km :-)
-
Cytat:
Napisał
totmes
Pytałem w serwisie i nie wymieniają filtra ani oleju dopiero po 30 tys chyba że w roku jest mniej przejechane niż 11000km. Koszt do 300 PLN przeglądu
Jeśli klient chce, to wymienią. Na oleju i małym filterku maks. 15tyś.km.
-
No to pierwsze koty za płoty - przegląd po 15000 km zrobiony. W ramach przeglądu wymieniono olej (Selenia), filtr oleju i powietrza. Za całość zapłaciłem 695 złociszy (ASO w Warszawie).
Tak na marginesie - ani ja sam, ani serwis, nie znaleźliśmy nic do zrobienia poza standardem co mnie bardzo cieszy :-)
-
tak zapytam ,a w którym aso warszawskim robileś ten przegląd? ja mam w listopadzie pierwszy zrobić i chyba wykupie pakiet przegladów na 3 lata lub 45k kilometrów (easy care)za 1390
-
Robiłem u Bołtowicza na Ursynowie, bo tam kupiłem mojego. Ale chyba po raz ostatni - bo oni porzucili Fiata, będą handlować jedynie Mazdą i Alfą - więc kolejne przeglądy pewnie będę robić u Dukiewicza na Gocławiu, bo tam mam najbliżej.
-
To ja zapytam Kolegów przy temacie przeglądów o odczucia z jazdy. Moim autem przejechałem 1500 km i troche jestem zaniepokojony. Auto mi szarpie po zmianie biegu, nie mogę zwolnić płynnie sprzęgła, żeby nie szarpnęło. Dodam, że kierowcą jestem od 17 lat i potrafię obslugiwać sprzęgło. :) Dzieje się tak na wszystkich biegach.
Kolejna rzecz: gdy silnik jest zimny pracuje głośno - to jest normalne. Ale delikatne muśnięcie pedału gazu powoduje, że silnik wchodzi na wysokie obroty, zwolnienie sprzęgła powoduje zadławienie się silnika po czym wszystko wraca do normy. Nie spotkałem się jeszcze z taką sytuacją w nowym aucie. W starych zdarzało się, ale nowe - nigdy.
Poza tym zauważyłem dziwną przypadłość. Przy pierwszym użyciu "długich" świateł, gdy dawałem innemu kierowcy sygnał, że może przejechać, "długie" światła włączyły mi się na stałe i na dodatek kierunkowskaz w lewo. Ani jednego, ani drugiego nie mogłem wyłączyć. Pomogło dopiero poprzełączacie świateł i kierunkowskazów w różnych kierunkach. Dodatkowo czasami nie załapuje mi sygnalizowanie zamiaru skrętu w lewo, tzn. odchylam dźwignię kierunkowskazu delikatnie w lewo, puszczam i nic. Czasem załapie, czasem nie. W prawo jest OK.
Zauważyliście u siebie tego typu przygody?
-
Raziel, postaram się odpowiedzieć na twoje pytania z mojej perspektywy.
Cytat:
Auto mi szarpie po zmianie biegu, nie mogę zwolnić płynnie sprzęgła, żeby nie szarpnęło.
W moim egzemplarzu mam coś takiego jak usiłuję szybko zmienić biegi, rzeczywiście przy niskich biegach zdarza się szarpnięcie. Jak jadę spokojnie nic nie szarpie. Myślę, że w tej sytuacji musisz pojechać do ASO na kontrolę.
Cytat:
Kolejna rzecz: gdy silnik jest zimny pracuje głośno - to jest normalne. Ale delikatne muśnięcie pedału gazu powoduje, że silnik wchodzi na wysokie obroty, zwolnienie sprzęgła powoduje zadławienie się silnika po czym wszystko wraca do normy. Nie spotkałem się jeszcze z taką sytuacją w nowym aucie. W starych zdarzało się, ale nowe - nigdy.
Zaraz po uruchomieniu na zimno silnik wchodzi na ok. 1500 obrotów, coś jak ssanie w silniku gaźnikowym, po kilku minutach obroty spadają do ok. 900 i już utrzymują się na takim poziomie. Tak powinno być, ale tylko przy zimnym silniku. Przy ciepłym od razu jest 900 obrotów.
Cytat:
Przy pierwszym użyciu "długich" świateł, gdy dawałem innemu kierowcy sygnał, że może przejechać, "długie" światła włączyły mi się na stałe i na dodatek kierunkowskaz w lewo.
Mrugnięcie długimi działa, jak masz wyłączone światła mijania (działają tylko dzienne). Jeśli są włączone mijania, machnięcie dźwignią włącza długie na stałe. Nie powinien włączać się żaden kierunkowskaz, chyba że jakoś siłowałeś się z dźwignią, usiłując wyłączyć długie - może poćwicz jak to działa na sucho gdzieś na parkingu, i jeśli coś jest nie tak - ASO się kłania.
Cytat:
Dodatkowo czasami nie załapuje mi sygnalizowanie zamiaru skrętu w lewo, tzn. odchylam dźwignię kierunkowskazu delikatnie w lewo, puszczam i nic. Czasem załapie, czasem nie. W prawo jest OK.
Mi się zdarza, że w obie strony czasem nie załapuje, czasem włączam dźwignię na stałe, czasem za długo przytrzymam i tylko raz mrugnie - TTTM, trzeba się do tego przyzwyczaić :-)
-
Dźwigienki przy kierownicy to najgorsza rzecz w tym w sumie fajnym samochodzie. Włączanie wycieraczek przedniej szyby poprzez obrót pokrętła na dźwigience to dla mnie wielkie nieporozumienie :!: Trzeba użyć więcej niż jednego palca, a w tym kciuka, a to powoduje, że zdejmuję częściowo rękę z kierownicy. Równie dobrze takie pokrętło mogło by być zamontowane na desce rozdzielczej w pobliżu np. zestawu wskaźników.
Dźwigienka od kierunkowskazów ma taki paskudny kształt, że przyciągając do siebie - chcąc włączyć drogowe na stałe - przechyla ją się tak, że potrafią mi się włączyć kierunkowskazy "soft", czyli na kilka mignięć. Ciekawe, czy da się te mignięcia wyłączyć w BCM, bo najchętniej bym to zrobił.
Musiałeś mieć włączone światła (mijania) i za mocno pociągnąłeś do siebie - drogowe zapaliły się na stałe. Jeśli zaświecił Ci się kierunkowskaz, to radzę nic nie robić, tylko odczekać, aż się wyłączy.
-
Cytat:
Napisał
rafal_rx
Dźwigienki przy kierownicy to najgorsza rzecz w tym w sumie fajnym samochodzie. Włączanie wycieraczek przedniej szyby poprzez obrót pokrętła na dźwigience to dla mnie wielkie nieporozumienie
We FIAT-ach od wielu lat tak jest. W sumie w GP szybko się przyzwyczaiłem i sobie jednak to rozwiązanie chwalę.
PS. Przy zmianie biegów nie zdejmujesz prawej ręki z kierownicy? Domniemam, że automatu nie masz ;)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
rafal_rx
Dźwigienka od kierunkowskazów ma taki paskudny kształt, że przyciągając do siebie przechyla ją się tak, że potrafią mi się włączyć kierunkowskazy
Podejrzewam, że przełączniki są praktycznie takie same jak w GP (w 500X niemal identyczne). Sprawdź w innym aucie, bo mi przez wiele lat nie zdarzyło się coś takiego w GP, jak przez 1,5 roku w 500X.
-
U mnie pierwszy przegląd zrobiony: koszt 280 zł plus materiały we własnym zakresie: Aral Super Tronic 0W40, filtry oleju i powietrza plus pyłkowy dla alergików Mopar - 400 zł razem 680 zł. Panom nie udało się wykryć przyczyny szurania na biegach 4 i 5, a czyszczenie czujników ABS nie pomogło (ale nie napisali czy czyścili z przodu czy z tyłu). Przy okazji: jeśli kogoś interesuje ile w aso kosztuje wymiana bębnów na tarcze z tyłu to jest to koszt około 6 tysięcy.
-
A dlaczego lejesz 0W40 a nie 5W40? Chodzi o kwestię rozruchu zimą? Czy garażujesz auto? IMHO nie wiem czy jest sens dopłacania do 0W40, bo są droższe, a w PL warunkach nie wiem czy jest jakaś różnica. Czym się sugerowałeś wybierając ten olej?
-
Cytat:
Napisał
Rom5on
A dlaczego lejesz 0W40 a nie 5W40? Chodzi o kwestię rozruchu zimą? Czy garażujesz auto? IMHO nie wiem czy jest sens dopłacania do 0W40, bo są droższe, a w PL warunkach nie wiem czy jest jakaś różnica. Czym się sugerowałeś wybierając ten olej?
jazda na niedogrzanym silniku na krótkich dystansach, olej 0W40 jest znacznie lepszy w takich warunkach od 5W40, dodatkowo ten Aral jest na pełnym PAO, a to wielka rzadkość jeśli chodzi o oleje C3, których wymaga Fiat. W instrukcji napisano, jaką normę ma spełniać olej (Fiat 9.55535-S2) i jeśli chodzi o 0W40 to jest Castrol FST, zielony Mobil ESP i właśnie Aral (czyli w sumie też Castrol), pozostałe firmy nie robią nie wiedzieć czemu oleju C3 0W40.
-
Jestem ciekaw czy czuć różnicę ( np. dźwięk silnika) przy porannym rozruchu na tym oleju 0W40
-
Cytat:
Napisał
Rafal79
Jestem ciekaw czy czuć różnicę ( np. dźwięk silnika) przy porannym rozruchu na tym oleju 0W40
czuć różnicę, w porównaniu z poprzednim (Synova 5W40) skończyło się klepanie zaworami na zimno, silnik pracuje ciszej, nie wiem jak długo utrzyma się efekt "nowego oleju" tj. ile ten olej będzie trzymał parametry, ale sądząc po składzie powinno być dobrze
-
Z mojego doświadczenia pakiet Easy Care obejmuje wszystko poza wymianą filtra kabinowego - dotyczy 1 przeglądu.
Ja jednak przed zapisaniem się na przegląd polecam sprawdzenie jaki będzie jego koszt mimo zakupionego pakietu Easy Care. Ja swój kupiłem za ok. 180 zł po u dealera, u którego kupiłem samochód. Miało być w nim wszystko poza filtrem kabinowym i jego wymianą. Przegląd ostatecznie zrobiłem w Warszawie i po odebraniu samochodu okazało się, że serwisant (Warszawa-Jubilerska) naliczył w sumie 622 zł . Doliczył masę rzeczy, olej, filtr oleju i inne rzeczy. Zapłaciłem i tego samego dnia zadzwoniłem do centrali FCA z reklamacją. Okazało się, że nie serwis naliczył sobie, bezzasadnie blisko 455 zł - pieniądze zostały mi zwrócone. Do tego serwisu już nie pojadę.
Czytaj więcej: http://fiatklubpolska.pl/tipo-531/pa...#ixzz5KxQiJL2o