No to kolejna niekonsekwencja. Jedyny rozpoznawalny model Punto i go uśmiercą. To jakby nagle VW nie robił golfa albo opel Corsy
To jest widok strony w wersji do druku
Tu bym sie klocil ze tipo z dobrym wyposazeniem jest w cenie klasy B. Po doposazeniu z lepszym silnikiem wychodzi drozej niz tipo, przez co wybor noe jest tak oczywisty. Moim zdanoem tani jest sedan w podstawie, wyzsze wersje przestaja byc konkurencyjne. Szczegolnie ze silnik 120km nie jest oszczedny. Na jezdzie probnej przy max 130km/h komp ppkazal srednia prawie 9...
Jest zawyżone, dzisiaj jechałem trasę 48 km z czego część A4, ekspresowka i miasto, śr spalanie 7.4 l/100km
Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka
Nie wiem co bym musial zrobic aby po probnej miec komputerowe 7,4... Az tak mocno do nie cisnalem. Pozniej wzialem moje auto na ta sama trase i przy tym samym stylu mialem komputerowe 6,3.
1-2 litry w jedna czy druga ile to rzeczywiscie jest pieniedzy w ciagu paru lat uzytkowania? :) Ja bym zwracal raczej uwage na cene samochodu i jego bezawaryjnosc. Dyszka wiecej na kazde 100 kilometrow w aucie ktore sie podoba, jest dobrze wyposazone i ma tani serwis to nie sa chyba jakies kosmiczne pieniadze? Po przejrzeniu oferty innych producentow jedynym konkurentem moze byc Astra V, reszta aut gdy chcemy dostac normalny/sensowny silnik i podobne do Tipo wyposazenie robi sie potwornie droga.
Pewnie ze robi to róznice ale kto widząc w katalogu miasto 7,7 spalanie liczył ze auto bedzie mniej paliło. Podobnie trasa, jest spoko ale nie autostradowe prędkości, taki urok małych pojemności...
To taki rodzaj szyfru. Widzisz w katalogu 7,7l czytasz 8,7l :smile:
Ma się to skończyć, juz niektorzy producenci pododawali litry w katalogach. Ma byc podawane rzeczywiste spalanie a nie chwyt marketingowy ;)
Do spalania tipo należy dodać 2l do 3l, do ceny zakupu 2500 do 3500zł, a następnie cenę benzyny podzielić przez dwa. Wyjdzie koszt jazdy na LPG, a przy okazji świadomość, że się smogu nie produkuje.
No ja tyle bym samochodem zrobil pewnie w 10 lat :) Poza tym wczesniej sprzedalbym auto takze to tez zalezy. Porownajmy moze to realne spalanie Tipo z realnym innych marek. Ja Bravo/Tipo spale mniej moim stylem jazdy niz jezdzac niby oszczedniejszymi 1.0-1.2 turbo w wiekszosci aut "oszczednej" konkurencji. Poza tym jesli komus tak bardzo zalezy na tych 1-2 litrach to ma swietna sytuacje, bo moze zamontowac fabryczna instalacje gazowa do 120KM silnika :). Mi sie by nie oplacalo gdy rocznie zrobie 10-15 tysiecy km.
I tu sie mylisz. Juz po roku albo półterej mialbys splacona instalacje, nawet czytajac artykuły o Tipo jakis dziennikarz podawał konkretne liczby kiedy w Tipo instalacja sie zwroci i jako ze spala prawie 8 L w katalogu to instalacja spłaca się bardzo szybko
Mi instalacja na bank zwróci się w rok.
LPG zwraca sie po ok 20-24 tys