Cześć, którym przyciskiem zresetować iTPMS? 4 sekundy? Pojawi się jakiś komunikat?
To jest widok strony w wersji do druku
Cześć, którym przyciskiem zresetować iTPMS? 4 sekundy? Pojawi się jakiś komunikat?
obok światła przeciwmgłowego jest taki wykrzyknik w nawiasie, przytrzymaj go i usłyszysz krótki sygnał dźwiękowy jak się zresetuje
u mnie też fabrycznie ciśnienie było 2,7b. po nocy na zimnych kołach zmieniłem na Przód 2,3 a Tył 2,2 i potem reset i komunikat w stylu "zarejestrowano reset ..." przejechałem się autem potwierdzenia żadnego nie było, wydaje mi się że po zmianie ciśnienia i wciśnięciu resetu auto zapamiętuje zmianę i według tego potem obliczy wartości i nic (chyba)nie daje te jeżdżenie przez 20 min z średnią prędkością 80km/h
Ja pojechałem po zmianie cisnienia ponad 15 minut 80-90 km/h na tempomacie potem troche szybciej, prosta droga jak w instrukcji i zaden komunikat sie nie pojawil oprocz tego po samym resecie
Po odebraniu samochodu z tyłu miałem po 2.7 bara zmniejszyłem do 2.2. Z przodu zmniejszyłem z 2.5 do 2.2. Na próbę bez resetowania przejechałem samochodem koło 10 kilometrów nic się nie wyświetliło o nieprawidłowym ciśnieniu.
Kupiłem sobie pełnowymiarowy zapas , używaną felgę z oponą . Nie sprawdziłem ciśnienia , wstawiłem na chwilę żeby sprawdzić czy wszystko ok. Od razu, po przejechaniu kilku metrów wywaliło mi kontolkę złego ciśnienia. Zajechałem na stację i sprawdziłem w tym kole ciśnienie , było 2,5 a w pozostałych miałem ustawione 2,2 i przedtem resetowałem . A więc czujniki działają :-)
Rozumiem, że resetuję po dopełnieniu ciśnienia we wszystkich oponach?
Co do tego czujnika po zmianie kół alu 16' na zimowe 15' stal nie pojawił mi się żaden komunikat. Przejechałem już parę set kilometrów.
Dzięki za info...
Nie jest tak jak piszesz. Po prostu rozmiarówka zawiera się w pewnej tolerancji. U siebie kiedyś sprawdzałem co będzie, gdy zmienię koła z 18" na 17" i nie zresetuję iTPMS (na 18" licznik przekłamuje przy stówce o 5km, na 17" o 2). Po 50km krzyknął aby skontrolować ciśnienie we wszystkich kołach - nie zgadzała się adaptacja zrobiona dla 18" ze stanem aktualnym.
Według tego co napisałeś ten system nie miałby już żadnego sensu istnienia w autach.
To ja miałem jeszcze inaczej - wymiana na zimówki (ten sam rozmiar co letnie), przejechałem z okładem 600 km i po kilku dniach nagle w trakcie jazdy wyskoczyła kontrolka ciśnienia. Miałem raptem kilka kilometrów do serwisu gdzie wymieniałem, więc tam od razu podjechałem - było identyczne ciśnienie we wszystkich kołach. Panowie od razu doradzili reset, twierdzili, że już mieli taki przypadek Tipo, że pomimo jednolitego ciśnienia dopiero po kilku dniach wyskoczyła kontrolka, właśnie po wymianie wszystkich opon.
A ja zamieniłem fabryczne koła 205/55R16 na 225/40R18 i nawet nie pomyślałem żeby robić reset. Przez 4500km nie pojawiło się nic. Ogólnie ten system , to działa jak ... Nie będę brzydko pisał. Rozciąłem u siebie tylną lewą oponę , o leżący na ulicy kątownik. Rozcięcie na styku bieżnik/bok opony. Powietrze zeszło w przeciągu sekundy , mimo bardzo niskiego profilu od razu poczułem że kapeć. Jako że nie miałem gdzie się zatrzymać , przejechałem jeszcze kilkaset metrów i zatrzymałem się w zatoce autobusowej. Jak samochód już stał , dopiero łaskawie wyskoczyła informacja z wykrzyknikiem. Moja dupa na fotelu , jest lepszym czujnikiem niż ten system.