I wszystko jasne.
To jest widok strony w wersji do druku
Nie denerwuj się.Na innych forach jest identycznie.Sam jestem zarejestrowany na kilku(opel,bmw,renault,mechanika...).Jest wielu forumowiczów,którzy być tam nie powinni,a przy najmniej nie zabierać głosu.A życzyć komuś urwania śrub czy paska to żenada.Kolega Alton88 powinien dostać ostrzeżenie od moderatora.
Jeśli chodzi o rozrząd w tym silniku,to jest bardzo prościutki.Można obyć się bez żadnych blokad.Ja wykręcam świece(wszystkie).W otwory cylindra 1i2 wkładam jednakowej długości elektrody i kręcę wałem (w prawo)tak długo aż elektrody będą wystawać nad powierzchnią pokrywy wałków tyle samo.Elektroda 1-go cylindra ma opadać(tłok w fazie dolotu). Jeśli elektrody się zrównają,to oznacza,że tłoki znajdują się na jednakowej wysokości(wszystkie).Wykręcam z pokrywy wałków zaślepkę(między 3 i 4 cylindrem) i sprawdzam wiertłem 10(przy pomocy lusterka można zobaczyć)czy wałek jest we właściwym położeniu.Widać wycięcie w wałku.Jeśli tak nie jest obracamy wałem (w prawo) o jeden obrót i sprawdzamy ustawienie wałka.Sprawdzam ustawienie wałka wydechowego.Wałek ssący jest zazębiony z wydechowym i jeśli ustawisz wydechowy to ssący jest automatycznie ustawiony.Blokuję koło zębate rozrządu i luzuję śrubę.Demontuję napinacz,zdejmuję pasek.Sprawdzam ustawienie wału(elektrody równo wystają).Montuję nowy napinacz,zakładam pasek->koło wału->pompa wody->koło wałka rozrządu->napinacz. Ustawiam napinacz,dokręcam śrubę koła rozrządu(tu potrzebny jest przyrząd do jego zablokowania) momentem 120 Nm.Wyjmuję elektrody,wiertło,obracam wałem dwa obroty,sprawdzam ustawienia.Zawsze było ok. Powodzenia.
Dziękuję kolego za zrozumienie oraz za bardzo dobry opis napewno będzie pomocny . A powiedz mi kiedy wiadomo że tłoki są we właściwym położeniu bo wiadomo tłoki ustawią się dwa razy w tej samej pozycji na równo . Pierwszy raz w suwie ssania a drugi raz w suwie pracy
Jeżeli ustawisz tłoki na jednakowym poziomie,to sprawdzasz ustawienie wałka zaworów wydechowych.Wykręcasz zaślepkę i wkładasz wiertło 10 lub 8.Jeśli wchodzi w wycięcie w wałku,jest ok.Tłok pierwszego cylindra jest w suwie ssania.Jeżeli wiertła nie da się wsunąć,to kręcimy wałem jeden obrót i sprawdzamy
Co jest nie tak na drugim filmiku? Podnoszenie na misce olejowej i zostawienie starej pompy wody?
Pasek założony odwrotnie.
A to ma jakiekolwiek znaczenie? O.o mechanikiem nie jestem, nigdy bym nie pomyślał, że takie coś jest istotne. Rozumiem, że patrzy się po kierunku napisów?
Dokładnie . Na niektórych paskach są nawet malowane strzałki z kierunkiem obrotu . Chodzi o wewnętrzną budowę paska .
Temat ogarnięty zakupiłem blokady do 1.2 16v z nich użyłem tylko blokad do wałków rozrządu zaś do zablokowania wału z pomocą przyszła mi blokada z grande Punto 1.4 8v tzw. Lizak . Wymiana przesŁa bez problemowo .
Pozdrawiam i dziękuję tym co wspomógł i mnie dobrą radą 😁
mam pytanie czeka mnie wymiana rozrządu polecacie ten zestaw z góry dziękuję za podpowiedzi
Rozrzad+Pompa Fiat Brava Bravo Punto Stilo 1.2 16V (5358447285) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
A ja bym Ci polecił kupić KIT jednego producenta np. Rozrząd+pompa wody INA Fiat Bravo II 1,4 16V T-jet (6111885171) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. lub jeśli znajdziesz cały KIT Ricambi Originali w dobrej cenie. INA z linku wychodzi o 60 zł drożej niż składak, a moim zdaniem, jest to pewniejsze rozwiązanie. Schaeffler Automotive Germany (INA) robi na prawdę jedne z najlepszych rozrządów na rynku. Choć składak, który podałeś również będzie OK.
PS. Pompa wody z Twojego linku nie wiadomo, czy jest oryginalna. Może to być zamiennik jakiegoś włoskiego producenta. Ricambi Originali mają inne pudełka. Także uważaj na to. Niższa cena nie bierze się w powietrza. Gates i INA są ok, ale ta pompa mi się nie podoba. Ja bym dopłacił te 60 zł do INA'owskiego KITu.